Share

Dupa lansarea reusita a modelelor Define 7 XL si Define 7 ( vezi review ), cei de la Fractal au scos la inaintare varianta Define 7 Compact. Seria Define 7 este impartita in trei modele in acest moment, Define 7 Compact, Define 7 si Define 7 XL ( Full Tower ). Aceste noi modele vin in varianta alb sau negru. Toate pot acomoda sisteme ATX alaturi de componente full-size fara prea multe probleme.  Acest model de Define exista pentru cei care nu vor un Define standard sau XL pe birou, asta fara a renunta la airflow sau la design. Define 7 Compact vine cu conectivitate bogata in fata ( inclusiv USB-C ) alaturi de o varianta cu sau fara geam din sticla securizata.

 

 

Volumul total este de ~39 Litri, acesta a fost micsorat de la ~57 Litri in cazul lui Define 7 Standard. Greutatea este si ea sub 9 kilograme, dar calitatea constructiei si aspectul fizic ramane neschimbat. Define 7 Compact este un7 Standard/XL micsorat pentru cei care nu au nevoie de atata spatiu interior. Ramane de vazut in randurile urmatoare cam cat de primitoare este cu componentele.

 

Specificatii cheie:

 

  • Format: ATX;
  • Compatibila cu placile de baza: ATX, mATX si mITX;
  • Porturi frontale: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.1 Type-C si 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti );
  • Expansiune: 2 locasuri pentru unitati 3.5 inch si 2 de 2.5 inch;
  • Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maxim 169 mm;
  • Lungime maxim GPU: 341 mm cu ventilator ( 360 mm fara );
  • Compatibila cu radiatoare de 340 mm ( in fata ), 240 mm ( pe tavan );
  • Ventilatoare: Fata ( 3 x 120 mm/ 2 x 40 mm ), 2 x 120/140 mm ( tavan ), 1 x 120 mm/140 mm in podea ( Se pot instala maxim 7 ventilatoare ).
  • Greutate: 8.61 KG ( fara sursa ATX );
  • Volum: 39.3 Litri ( Define 7 are  57.7 Litri );
  • Dimensiuni: 427 x 210 x 474 mm .

 

Inspectie Vizuala

 

Frontal carcasa Define 7 compact vine cu un panou fix din metal slefuit care arata bine.

Laterala dreata are o fanta care trage/evacueaza aerul in functie de cum pozitionam ventilatoarele ( 2 incluse ).

Sub panoul din spate se gasesc firele din fata care au un traseu predefinit pentru management bun al cablurilor.

Cablurile sunt facute sa stea in partea stanga si dreapta a imaginii de mai sus.

Partea stanga are o aerisire similara si geamul din sticla securizata ( Define 7 Compact White ).

Ambele fante de aerisire din fata au filtre de praf ( detaliu binevenit ).

Acestea au rol de a trage aerul in carcasa. Dar cea mai buna abordare ar fi sa fortati aerul sa iasa pe aici si sa fie tras din tavan.

Partea de conectivitate include 2 seturi de USB ( 2.0 + 3.0 ) – Port USB-C si 2 x jack pt audio.

Butonul de On/Off si Reset sunt bine dimensionate.

La pachet carcasa vine cu 2 panouri ( plin si aerisit ).

Sub panou se afla un filtru de aer solid datorita design-ului.

Sub filtru se vad monturile pentru ventilatoarele de 120 mm sau 140 mm ( se pot atasa 3 x 120/140 mm ).

Asa arata partea din spate a carcasei.

Carcasa vine cu un bracket de sursa pentru o montare separata mult mai usoara.

Partea inferioara a carcasei vine si ea cu un filtru solid pentru praf.

Dupa filtru gasim 2 monturi pentru ventilatoare de 120 mm. Aerul cald de la compnente putand fi directionat spre baza.

Picioarele carcasei sunt detasabile, inalte si cu baza anti-derapanta.

Panourile din tabla plina vin cu antifonare de 1-2 mm, iar prinderea acestora se face cu „buline metalice”.

La fel se prinde si partea laterala din sticla securizata.

In cutia de accesorii se gasesc suruburi, velcro-uri, soricei din plastic si plafonul perforat.

Revenind la interior putem vedea cablurile panoului frontal.

La baza carcasa ascunde 2 sloturi Caddy pentru HDD de 3.5 inch.

Panoul frontal al carcasei se poate da jos pentru a adaposti ventilatoare ( 2 x 140 sau 3 x 120 mm )

Ventilatoalrele se livreaza in culoarea carcasei.

Spatiul interior al carcasei este suficient pentru un o placa de baza ATX fara ventilatoare in podea sau un mATX/mITX cu ele atasate.

Pentru wire-management sunt prezente 4 locasuri cauciucate.

Define 7 Compact arata foarte bine pe birou atat pe negru, dar si pe alb.

 

 

 

Utilizare 

 

 

Fractal Design Define 7 Compact este o varianta miniaturizata cu ~20% a seriei Define Standard. Aceasta serie pare sa fie o noua abordare a carcaselor premium cu desigm minimalist pentru cei care vor sisteme ATX/mATX cat mai compacte. Define 7 Compact ofera un spatiu destul de generos pentru componentele unui desktop puternic si multe optiuni de implementare a solutiilor de racire pe aer sau apa.

 

Optiunile atasarea a unui radiator de 240 in mm fata si pe tavan sunt suficiente pentru cei ce vor sa raceasca un Ryzen 7/9 sau un intel i7/i9 fara un Overclock masiv aplicat. La racirea pe aer Define 7 Compact este suficient de lata si incapatoare pentru a acomoda un Noctua NH-D15 ( review ) sau alte coolere gigant similare. Cu patru ventilatore instalate si o placa de baza ATX se poate obtine un airflow decent care nu va afecta performantele de boost  pentru procesor si placa video. Daca optam pentru ventilatoare la baza, trebuie sa luam in calcul utilizarea unei placi de baza mATX.

 

 

Am pus in carcasa un Radeon RX6800 pentru a ilustra marimea interioara.

Define 7 Compact va acomoda 80% din placile video cu 3 ventilatoare, mai putin implementarile extreme de la ASUS si Aorus ( vezi Aorus Extreme 3080 ).

 

 

Pe partea de stocare Define 7 Compact poate acomoda 2 x HDD de 3.5 + 2 SSD de 3.5 fara probleme asta pe langa cele 2 sau 3 SSD-uri M.2 de pe placa de baza. Modelul acesta face sacrificii la partea de HDD mecanice acomodate, dar pentru cei care nu vor mai mult de 2 x 18 TB este mai mult decat rezonabil spatiul interior. Am observat ca sistemul de inchidere al panourilor este usor de folosit la fel ca si cel pentru HDD/SSD. Spatiul panoului din spate este destul de mic, iar partea de wire-management va recomand sa folositi o sursa cu cabluri plate.

 

 

 

 

Design-ul lui Define 7 Compact White mi se pare frumos si potrivit pentru cei ce vor sa asambleze un sistem alb-negru. Finisajul alb mat ofera o prezenta placuta pe birou cu linii simple si perforatii interesante de pe toate partile carcasei. Pana si filtrele de praf au un design aparte si sunt mult mai solide in acest fel. Seria Define 7 introduce culoarea alb armonios si permite pasionatilor de sisteme desktop sa faca sisteme simple, dar cu impact.  Seria Define 7 White poate fi o baza buna pentru modding-uri care implica cosmetizarea carcasei cu o tema de culori. Se poate vopsi foarte usor in diferse culori.

 

 

Constructia este din tabla vopsita cu un strat uniform si deloc superficial de vopsea mata.  Aceasta vopsea nu se ia atat de usor, daca zgariem suprafata superficial cu o surubelnita/surub in timpul montajului. Tabla are o grosime medie de ~ 2 mm pe alocuri si panourile din aluminiu se flexeaza, dar nimic ingrijorator. Define 7 este o carcasa extrem de solida, de asta iti dai seama cand privesti specificatiile si vezi greutatea de ~8 kg.  Manevrarea acesteia este mai usoara usoara fata de fratii mai mari din sere. Cand alegi un Define 7 Compact va asigurati o carcasa care nu doar ca arata bine, dar va rezista fizic si estetic in timp.

 

 

Concluzie

 

 

Define 7 Compact este o optiune interesanta pentru cei care vor o carcasa compacta cu calitate peste medie si care sa ramana la fel de frumoasa in timp. Pe partea de racire ofera suficienta flexibilitate atat pentru cei care vor racire pe Aer sau AIO-uri cu Apa pentru CPU + GPU.  Este un Middle Tower cu greutate si ingenios construit pentru a se adapta sistemelor semi-compacte construite de la 0.  Materialele folosite la constructie sunt solide, iar filtrele de praf sunt prezente peste tot, chiar si pe lateralele din partea frontala. Managementul cablurilor este si el permisiv, dar trebuie luat in calcul folosirea unei surse cu cabluri cat mai plate.  Daca ai cabluri prea multe si prea voluminoase se risca imposibilitatea de inchidere a panoului lateral drept.

 

 

Define 7  Compact vine la pachet cu 2 ventilatoare in culoarea acesteia.  Daca ai optat pentru varianta cu panou solid, poti lua separat si sticla securizata pentru a schimba aspectul exterior. Intreaga serie Define 7 poate fi achizitionata de la PC Garage ( vezi oferta )evoMAG ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ) . Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut