Asus ProArt Studiobook One este un laptop de top din seria orientata catre arhitecti, creatori de continut si videografi. Modelul care urmeaza sa vi-l prezint mai jos este cel mai puternic din seria ProArt ( poate chiar si din seria Asus Rog ). Hardware-ul Intel i9 + Nvidia RTX Quadro 6000 cu 24 GB de memorie vRam ofera o putere de calcul mare intr-un pachet portabil de doar 2.9 kilograme. ProArt Studiobook One vine cu un sistem interesant de racire pentru a oferi combo-ului mai sus amintit aer curat si cat mai putine ocazii sa se supra incalzeasca. Am mai testat laptop-uri StudioBook, dar acest laptop intrece orice asteptare si nu degeaba este cel mai scump model din serie.
In acest material ma voi concentra in special pe placa video integrata in acest laptop si pentru ce este utila. Dupa cum probabil intuiti jocurile nu sunt pe lista, dar la nevoie se pot rula insa optimizarile specifice lipsesc. Quadro RTX 6000 este o placa video bazata pe arhitectura Turing ( 12 nm ) si este orientata foarte mult catre productivitate ( proiectare, randare pe GPU si animatii ). Pentru persoanele anterior amintite care vor putere de calcul si portabilitate acest laptop poate fi solutia optima. Placa video ruleaza doar drivele Nvidia Studio. Acestea drivere ofera optimizari si suport extins pentru randari in aplicatii de tip ( Siemens NX / Maya / Solidworks / DaVinci Resolve si altele ). In randurile urmatoare va voi arata exact cam ce se poate face cu o astfel de placa video.
Specificatii cheie
- Ecran IPS certificat Pantone cu diagonala de 15 inchi si rezolutie 4K ( 3840 x 2160 ) cu 120 hz;
- Ecranul este acoperit cu Gorilla Glass;
- Procesor Intel i9-9980HK cu 8 nuclee/16 thread-uri ( 16 MB de memorie cache – 2.6 GHz frecventa stock si boost de 5 GHz );
- Consum cPU: 45W;
- Placa video Nivida Quadro RTX 6000 24 GB GDDR6;
- Memorie RAM: 64 GB DDR4 2666 MHz;
- Stocare 2 x M.2 PCI x4, RAID 0/1 (1x 512 GB Intel 760P SSDPEKKW512G8) + opțional locaș HDD 2.5″ ( pentrvarianta cu baterie de 63Wh );
- Conectivitate: Gigabit LAN (Intel I219-LM), Wireless 6 (Intel AX200) 2×2, Bluetooth 5.0;
- Porturi: 3 x Thunderbolt 3 ( dongle inclus );
- Tastatura iluminata si senzor amprenta;
- Acumulator cu capacitate de 90 Wh cu 12 celule ( incarcator de 280W );
- Dimensiuni: 365 x 24.2 x 245 mm;
- Greutate: 2,9 kg.
Specificatii cheie Nvidia Quadro RTX 6000
- Arhitectura: Turing – 12 nanometri ( TU 104 );
- Nuclee CUDA: 4608;
- Frecventa nucleu: 1275 – 1455 (Boost) MHz;
- Memorie: 24 GB GDDR6 ( 24576 MB ) la 14,000 Mhz ( BUS de 384 biti );
- Functii: NVLink, DLSS, Raytraycing, VR Ready, G-SYNC, Vulkan, Multi Monitor.
Inspectie Vizuala
Asus ProArt Studiobook One are o amprenta compacta pentru cat de puternic este.
Suprafata laptopului este mata si de o culoare albastra/mov.
Design-ul este unghiular mai mult atat pe fata cat si pe partea inferioara.
Laptopul vine cu trei porturi porturi Thunderbolt 3.
Deschiderea ecranului departeaza spatele modulului de hardware integrat sub panou pentru a aspira aerului curat.
Aerul cald este evacuat pe deasupra ramei a panoului LCD.
Un sistem inteligent si care functioneaza extrem de bine.
In ciuda hardware-ului puternic, laptopul este rezonabil de subtire ( 24 mm ).
Tastatura este de tip clicket similara cu cele de pe MacBook-uri.
Panoul IPS 4K este mat si acoperit cu Gorilla Glass 5.
Balamaua este solida si Asus a reusit sa echilibreze capacul cu baza la utilizare.
Laptopul arata bine si este foarte atragator.
Cam asta este implementarea Quadro RTX 6000 din laptop.
Productivitatea mobila cu Quadro RTX 6000
Productivitatea mobila cu ajutorul placii video a luat avand in ultimii ani. Utilizarea placilor grafice a inceput timid prin asistarea procesoarelor, iar in momentul actual multe programe de productivitate au chiar si moduri exclusive de uz pentru GPU. Unul dintre aceste programe este KeyShot Pro 9 ( program de randare folosit in suita de teste pentru procesor/placa video ). Blender este tot un program de randare care poate folosi exclusiv placa video pentru randare cu ajutorul CUDA + OptiX. Placile grafice asista este din ce in ce mai intens si la randare video ( DaVinci Resolve + Premiere Pro ). Randarile de mare rezolutie vor beneficia cel mai mult de memoria masiva cu care este echipata placa ( indiferent ca sunt exporturi video sau randari de imagine ).
Utilitatea unui Quadro RTX 6000 este limitata pentru consumatorul de rand, dar pentru cei care fac randari video 8K/12K cei 24 GB de memorie vRAM vor fi utilizati in procente care sar de 50%. Chiar daca aceasta serie Quadro vine cu arhitectura Turing tot ofera performante excelente in mediul enterprise cu aplicatii special dezvoltate pentru astfel de placi. Proiectele din Blender/KeyShot care folosesc placa grafica pot folosi intreaga memorie vRAM la randari de 20000 x 20000 pixeli ( 400 megapixeli ). Aceste utilizari doar zgarie suprafata capabilitatilor unei astfel de placi. Implementarea intr-un laptop este binevenita pentru cei care au buget „nelimitat” pentru productivitatea mobila.
Performanta
Placa video Quadro RTX 6000 este modelul care poate fi achizitionat separat si pentru desktop-uri. Cei 24 GB de memorie vRAM si 4600 de nuclee CUDA au fost „inghesuite” intr-un laptop alaturi de un i9. Vanzand laptopul ProArt Studiobook One in actiune pot sa zic ca cei de la Asus au facut o treaba foarte buna cand vine vorba de racire si design. Despre laptop voi vorbi pe larg intr-un material mai amplu, iar pana atunci va las ceva cifre de performanta in randurile urmatoare.
Pe pagina de drivere Nvidia se gasesc doua seturi de drivere: Production Branch/Studio + New Feature Branch.
- Production Branch/Studio – Sunt alegerea optima pentru stabilitatea si performanta. Aceasta ramura este un fel de rebranding pentru Quadro Optimal Driver for Enterprise (ODE). Driverul ofera certificare ISV, suport pe termen lung, update-uri de securitate.
- New Feature Branch / Quadro New Feature – Access mai rapid la functii noi si suport pentru cele mai noi update-uri pentru sistemele de operare. Suportul pentru aceasta ramura este mai limitata.
Iata si performantele obtinute de Quadro RTX 6000:
Testele din suita de teste l arata performante mai scazute ca la un 2080 Ti.
GeekBench 5 Pro arata performante previzibile pentru placa din laptop.
Octane Bench 2020.1 arata performanta similara a placii cu RTX 2080 Ti.
KeyShot 9 Pro este un test serios pentru arhitectura si performantele oricarei placi video.
RTX Quadro 6000 ofera performante decente, dar trebuie crescuta rezolutia ca sa creasca uzul de memorie vRAM si sa faca sens alegerea.
Quadro fiind de generatie trecuta pierde in fata 2080 Ti si a seriei 3000.
Cam asa arata cifrele de performanta din AIDA64 oferite de Quadro RTX 6000.
Exportul 4K cu Nvidia si Intel Quick Sync arata diferente de performante de ~15 secunde.
Cam asa arata exportul secventelor 8K de la materiale 12K in Resolve 17.
Am reusit cu usurinta sa consum la un export un 19.2 Gb de memorie.
KeyShot 9 Pro poate consuma lejer cei 24 GB de memorie vRAM
Concluzie
Placa video Quadro RTX 6000 integrata in ProArt Studiobook One vine sa demonstreze ca daca dai celor de la R&D un buget „nelimitat” pot face implementari compacte care merita toata admiratia. Mai mult decat admiratia mea va conta cea a persoanelor care au nevoie de un desktop replacement fara compromis financiar. Laptopul vine cu un combo hardware ( CPU + GPU + RAM + Ecran ) care nu il intalnesti prea des. Chiara daca Quadro RTX 6000 este din familia Turing ( 12 nm ), aceasta ofera o memorie masiva si performante optime pentru cei care au nevoie de memorie vRAM masiva pentru rularea proiectelor de mari dimensiuni.
ProArt Studiobook One este un laptop solid care la cele doar 2.9 kilograme poate sa ofera putere de calcul „imensa” pentru cei ce au nevoie. Setul de certificari de drivere oferit de Nvidia Quadro alaturi de memoria mare vor oferi o multime de motive de achizitie. Laptopul vine cu un pret de ~39.999 lei, iar pentru aceasta suma primiti un laptop solid, performant si aratos. Din acest pret placa Quadro RTX 6000 este cam 19.999 lei, iar ceilalti ~20.000 lei reprezinta implementarea si restul componentelor. Nu este un laptop ieftin, iar eu nu am sa ii caut justificare, dar cei care au nevoie il vor lua pentru ca inteleg ce le ofera. Ma consider norocos ca pot sa pun mana pe astfel de implementari si sa va arat de ce sunt capabile.
ProArt Studiobook One W590 este disponibil in acest moment la eMAG pe stoc ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Pentru cei care vor sa ajute dezvoltarea blogului pot sa ne sustina si pe platforma BuyMeACoffee ( vezi posibilitati ).