Meshify 2 XL este prima carcasa Full Tower care am sansa sa v-o prezint. Dintre toate modelele disponibile pe piata, aceasta se remarca printr-un airflow generos dat de prezenta unei suprafete mari de mesh. Fractal Design Meshify 2 XL este pentru cei care vor asambleze sisteme cu Threadripper racite cu aer sau custom loop pe apa cu doua circuite ( CPU + GPU ). Carcasa ofera mult mesh si posibilitatea de instalare pana a 11 ventilatoare de 120 mm sau 9 de 140 mm. Pe partea de radiator poate acomoda variante de 480 mm pe fata sau in tavan la nevoie. Meshify 2 XL este genul de carcasa pentru cei care vor un workstation puternic sau o vor folosi ca baza pentru mod-uri speciale. Seria Meshify se concentreaza pe airflow si mai putin pe silentiozitate, pentru asta exista deja familia Define 7.
Inca o „super-putere” cu care vine acest Meshify 2 XL este faptul ca poate acomoda pana la 18 de unitati de stocare 3.5 inch. Aceasta cantitate mare de HDD-uri instalate ofera posibilitatea de realizare a unui server de stocare sub forma unui desktop. Seria Meshify ofera mult airflow cu o multime de filtre de praf si un aspect minimalist cu un design grozav. Acest Meshify 2 XL nu face exceptie si vine sa ofere celor care vor un full tower flexibilitate de construit a unui sistem custom. Acest Meshify 2 XL nu este pentru toata lumea din pricina dimensiunilor, trebuie sa ai un set clar de nevoi pentru a merge pe acest model. Daca se doreste ceva similar mai mic puteti opta pentru Meshify sau Meshify 2 Compact.
Specificatii cheie:
- Format: ATX FullTower;
- Compatibila cu placile de baza: EE-ATX, E-ATX, ATX, mATX si mITX;
- Porturi frontale: 2 x USB 3.1 , 1 x USB 3.1 Type-C si 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti );
- Expansiune: 18 unitati de stocare 2.5/3.5 ( incluse 8 );
- Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maxim 185 mm;
- Lungime maxim GPU: 549 mm;
- Compatibila cu radiatoare de 480/420 mm ( in fata ), 480/420 mm ( pe tavan ) si 280/240 mm pe podea;
- Ventilatoare ( 11 x 120 mm sau 9 x 140 mm ): Fata ( 4 x 120 mm sau 3 x 140 mm ), 4 x 120 sau 3 x 140 mm ( tavan ), 2 x 120 mm/140 mm in podea + 1 x 120/140 mm in spate ( Se pot instala maxim 1 ventilatoare );
- Carcasa vine cu trei ventilatoare incluse;
- Filtre de praf incluse pentru fata/tavan si partea inferioara
- Volum total: 77.2 Litri;
- Greutate: 1641 KG ( fara sursa );
- Dimensiuni: 600 x 240 x 566 mm.
Inspectie Vizuala
Meshify 2 XL vine cu o parte frontala masiva din mesh.
Badge-ul Fractal serveste pe post de maner pentru usa din mesh.
Pe interiorul usii frontale se gaseste filtrul de praf detasabil.
Tot in fata se gasesc si cele doua ventilatoare incluse de 140 mm.
Geamnul din sticla securizata este complet transparent, dar exista si o varianta cu geam fumuriu peste 50%.
Filtrele de praf au un design aparte si ofera in acest fel mai multa rigiditate.
Partea frontala are un design unghiular care pare sa fie formula castigatoare pentru Fractal.
Asa arata monturile de ventilatoare frontale.
Conectivitatea lui Meshify 2 XL este destul de restransa avand in vedere dimensiunile fizice.
Partea inferioara vine cu un filtru generos si trei monturi pentru ventilatoare de 120 mm.
Picioarele au ~3 cm inaltime pentru a permite circulatia aerului.
Partea superioara ascunde filtrul de praf sub capacul detasabil.
Filtrul de sus respecta si el linia de design.
Partea superioara este facuta sa acomodeze radiatoare de 480 mm cu 4 x 120 mm de ventilatoare.
Braket-ul sursei este si el prezent.
Panourile laterale si cel superior se detaseaza fara suruburi.
Asa arata Meshify 2 XL fara panoul din dreapta.
Aceasta ofera spatiu de ~30 mm intre panoul placii de baza si cel exterior.
Aranjarea cablurilor intr-o astfel de carcasa este floare la ureche.
Meshify 2 XL vine cu un HUB de ventilatoare cu 10 conectori.
Partea din spate jos acomodeaza doua cage-uri pentru 4 HDD-uri ( 2 + 2 ).
Pe spate se mai observa si patru suporturi pentru SSD-uri de 2.5 inch.
Un HDD de 3.5 inch pe langa Meshify 2 XL.
Carcasa vine cu putine accesorii, iar separat se mai gasesc kit-uri cu cage-uri pentru cei ce au nevoie de HDD 3.5 inch extra.
Asa arata carcasa cu geamul frontal indepartat.
Stantat se gasesc si format-urile de placi de baza acceptate.
Carcasa vine cu un total de trei ventilatoare de 140 mm.
Sloturile de expansiune ofera o multime de loc pentru placi video Quad-Slot.
Pe verticala se poate monta o placa cu 3 sloturi fara probleme.
Pentru o asamblare mai usoara partea de sus a carcasei se scoate cu ajutorul a 2 suruburi.
Cutia unui Radeon RX6800 ( vezi review ) incape fara probleme, nu-i de mirare ca aceasta carcasa suporta placi video cu lungimi de peste 500 mm.
Carcasa mITX incape in acest XL fara problema. Este doar un exemplu de cat de incapatoare poate fi.
Define 7 Compact alaturi de Meshify 2 XL.
Utilizare
Meshify 2 XL nu este o carcasa pentru toata lumea, asta pentru ca dimensiunile sale exterioare triaza potentialii cumparatori. Daca esti un gamer inrait nu prea ai motive sa alegi aceasta carcasa, doar daca vrei sa racesti cu radiatoare de 360/420 mm placa video si procesorul pentru ca bugetul iti permite si vrei sa faci o opera de arta dintr-un build. In rest cei care aleg carcase de genul le vad ca fiind utilizatori de Threadripper care vor placi de baza E-ATX pentru conectivitate maxime alaturi de sloturi de RAM si multe altele. In aceasta carcasa se poate asambla si un sistem cu Threadripper Pro sau Epyc la nevoie. Spatiul interior ofera multa flexibilitate, iar prezenta mesh-ului frontal si pe tavan/partea inferioara ajuta la circulatia optima a aerului. Abia astept sa asamblez un sistem Threadripper in aceasta.
Flexibilitatea atasarii de raciri si unitati de stocare este inca un avantaj al dimensiunilor unei carcase Full-Tower. Se poate configura un sistem/server de stocare cu pana la 15+ HDD-uri de 20 TB. Limitele capacitatii de stocare si a puterii de calcul pot sunt foarte mari datorita unei astfel de carcase. Mi se pare un argument excelent pentru nemurirea acestor formate de carcase.
Design-ul seriei Meshify 2 este simplu si bine gandit pentru a oferi atat estetica cat si performanta de racire. Mesh-ul este fin, iar in spatele acestuia se ascund filtre de praf cu design similar care sunt mult mai rigide si ofera o estetica simpla care se poate potrivi cu orice sistem cu sau fara iluminare RGB. Meshify 2 XL este disponibila doar pe negru in acest moment, dar o versiune pe alb ar fi binevenita pentru o buna parte din comunitatea iubitorilor de carcase. Design-ul interior al carcasei este simplu si intuitiv, prinderile panourilor se face fara suruburi, iar detasarea panoului superior permite o asamblare mai usoara. Se vede ca Fractal Design au pus multe ore de design in acest produs si au dat roade.
Constructia este din tabla vopsita cu un strat suficient de gros de vopsea mata. Aceasta vopsea nu se ia atat de usor, daca zgariem suprafata superficial cu o surubelnita/surub in timpul montajului. Tabla are o grosime medie de ~2-3 mm si panourile din aluminiu nu flexeaza aproape deloc. Usa frontala are ca maner sigla fractal si are prinderi usor de desfacut pentru curatare cu suflata ( vezi review CompuCleaner Xpert ). Meshify 2 XL vine cu cele mai rigide si rezistente filtre de praf care pe langa asta arata si foarte bine si se integreaza de minune cu carcasa. Manevrarea acestui monstru de 16 KG nu este usoara, dar se poate face de o singura persoana. Manevrand aceasta carcasa iti dai seama cat de solida este si de calitatea constructiei acesteia. Singura dezamagire sunt clipsurile capacului din spate care acopera cage-urile de HDD si cablurile sursei.
Concluzie
Meshify 2 XL de la Fractal Design este o carcasa imensa care permite flexibilitate si spatiu interior pentru orice tip de componente. Daca esti genul de utilizator care vrea o carcasa mare care sa fie baza unui upgrade anual de componente, acest XL merita luat in calcul. Design-ul acestei carcase este absolut superb, Fractal imbina mesh-ul cu design-ul aerisit de la partea frontala pana la filtre. Hub-ul de ventilatoare este binevenit alaturi de un spatiu generos pentru unitati de stocare, ventilatoare si cabluri. Constructia solida ofera la Meshify 2 XL o rigiditate aparte si o durata de viata de 5-10 ani fara probleme.
Meshify 2 XL este disponibila in Romania la un pret de ~1050 lei, iar pentru ce ofera imi pare un pret corect. Aditional trebuie luat in calcul ca o sa mai cheltuiti ~300-400 lei pe ventilatoare.Vad seria de carcase Meshify 2 ca o varianta mai buna la Define 7 datorita design-ului aerisit si pretului usor mai prietenos. Seria Define 7 ramane totusi pentru cei ce vor silentiozitate inaintea airflow-ului frontal. Toata seria Meshify 2 de la Fractal este disponibila in Romania la PC Garage ( vezi oferta )– CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ).
Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!