Meshify C de la Fractal Design este prima carcasa de tip MiddleTower care soseste pe masa de test. In afara de InWin Chopin ( review ), nu prea m-am preocupat pana acum sa scriu despre carcase. In 2020 am sa va povestesc mai mult despre carcase ( promit! ). Fractal Design fabrica printre cele mai minimaliste si aratoase carcase la un pret rezonabil. Asa le vad eu in raport cu gusturile mele. Meshify C isi trage numele de la panoul frontal din mesh cu design ingenios. In spatele plasei din mesh se poate acomoda un radiator de 360 mm, pentru cei dintre voi care se gandesc la racire pe apa. Tavanul poate gazdui si el un radiator de 240 mm. Daca se opteaza pe o racire pe aer, acesta nu poate depasi inaltimea de 170 mm.
La interior pot fi acomodate trei formaturi de placi de baza, mai exact este vorba despre clasicul ATX, fratele mai mic mATX si mezinul mITX. In jurul acestor placi de baza se pot construi build-uri puternice si aerisite datorita celor 7 ventilatoare de 120 mm care se pot instala. Meshify C este o carcasa cu dimensiuni medii care permite construirea unui build cu racire pe aer, dar va permite pe viitor integrarea a uneia pe apa fara probleme. Am ales sa va prezint Meshify C pentru ca vine cu optiunea de a personaliza panoul frontal din mesh din negru in 8 culori aditionale. Deci daca sunteti in cautare de o carcasa pe care o puteti personaliza, Meshify C poate fi o alegere potrivita. Afla de ce din randurile urmatoare.
Specificatii cheie:
- Format: ATX MiddleTower;
- Compatibila cu placile de baza: ATX, mATX si mITX;
- Porturi frontale: 2 x USB 3.0 + 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti );
- Expansiune: 5 locasuri de 3.5/2.5 inch pentru HDD/SSD;
- Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maxim 170 mm ;
- Compatibila cu radiatoare de 360 mm ( in fata ) si 240 mm ( pe tavan );
- Ventilatoare: Fata ( 3x 120 mm sau 2x 140 mm ), 2x 120 mm sau 2x 140 mm ( tavan ), 1 x 120 mm in podea si pe spate. Se pot instala maxim 7 ventilatoare.
- Greutate: 6.16 Kg ( fara sursa );
- Dimensiuni: 453 x 409 x 217mm.
Inspectie Vizuala si Impresii
Carcasa vine ambalata intr-o cutie groasa si cu doua panouri din spuma.
Meshify C se face remarcata printr-un mesh indoit intr-un mod ingenios.
Acesta arata foarte bine si poate fi schimbat cu 8 modele colorate.
Uite asa arata doua dintre cele 8 panouri colorate.
Cu acesta personalizare si ventilatoare RGB adresabile, build-ul poate capata 8 teme de culoare cu o singura carcasa.
Asa arata culorile disponibile pentru carcasa.
Mesh-urile frontale au si functie de filtru de praf si se pot detasa/curata usor.
Panoul din dreapta este metalic.
Panoul din stanga este din sticla securizata si este disponibil in doua optiuni: sticla fumurie sau sticla transparenta.
Se poate opta si pentru un panou de tabla si in stanga.
Prinderea sticlei securizate se face in 4 suruburi de carcasa.
Prinderea se face usor, dar trebuie avut grija cu panoul din sticla.
In partea de sus se gaseste butonul de power si restart alaturi de 2 x USB 3.0 si 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti ).
In partea superioara se pot atasa 2 ventilatoare ( 120 mm sau 140 mm ) sau un cooler pe apa de 240/280 mm.
Exista si un filtru magnetic pentru praf.
In partea inferioara exista un filtru de praf detasabil pentru ventilatorul sursei si inca un suport de ventilator de podea ( acesta ia locul suportului pentru 2 x 3.5 inch ).
In partea din spate Meshify C ofera suficient loc pentru wire-management-ul cablurilor plate de sursa.
In partea din spate se gaseste un ventilator de 120 mm si locasul pentru sursa.
Bracket-ul de prindere al sursei.
Daca nu atasati ventilator pe podea, ramane loc pentru 2 x HDD de 2.5/3.5 inch.
In cutia cu accesorii a carcasei se gasesc standoff-uri, soricei pentru management, microfibra pentru sticla si multe suruburi.
Carcasa vine cu 2 prinderi textile pentru cabluri.
Meshify C are incluse 2 ventilatoare de 120 mm.
Carcasa poate acomoda 6 ventilatoare de 120 mm.
Pentru acest build am optat pentru instalarea a 6 x Prisma AL-12 PWM.
Pentru controlul ventilatoarelor Prisma puteti folosi ADJUST R1, pentru a controla iluminarea RGB.
Spoiler Alert ( cu build terminat ).
Utilizare
Fractal Design Meshify C este o carcasa de mijloc ca pret, dimensiuni si functionalitate. Este potrivita pentru asamblarea sistemelor cu placi de baza ATX, acestea putand fi configuratii cu procesoare precum Ryzen 3950X ( review ) sau Intel 9900K. Carcasa nu suporta placi de baza E-ATX de tip TRX40 sau X399/X299. Daca planuiti sa contruiti un calculator pe componente pana in ~7000 lei, Meshify C poate fi carcasa potrivita pentru voi. Accepta si atasarea radiatoarelor de 360/240 mm sau raciri pe aer cu inaltimi maxime de 170 mm. Asta inseana ca „monstri” precum Noctua NH-D15 ( review ) vor incapea fara probleme. Radiatoarele vor fi asistate de pana la 6 ventilatoare de 120 mm. Sunt destule variante de configurare pentru Meshify C. Partea de upgradabilitate la stocare nu este mare, dar se pot atasa maxim 2 x HDD de 3.5 inch sau 3 SDD de 2.5 inch. Restul spatiului de stocare fiind cel mai probabil prezent pe sloturile M.2 ale placii de baza.
Rack-ul pentru cele 2 x HDD de 3.5 – Ele se prind in patru suruburi.
Design-ul carcasei este excelent din punctul meu de vedere. Partea frontala din mesh are un design aparte, iar cele 8 fete colorate disponibile separat ofera o personalizare extra. Alaturi de ventilatoarele Prisma RGB, carcasa Meshify C poate capata o tema de culoare placuta si discreta. Ventilatoarele se pot controla fara un software aditional alaturi de Ajust R1 de la Fractal Design. Liniile carcasei sunt drepte si ofera un design bazat pe muchii ( ofera un look discret si modern pe orice birou ). Design-ul carcaselor Fractal Design este cat se poate de minimalist si functional. Meshify C aduce toate aceste atributii la un pret corect.
Constructia este din tabla metalica vopsita cu un strat suficient de gros de vopsea mata. Aceasta vopsea nu se ia atat de usor, daca zgariem suprafata superficial cu o surubelnita/surub in timpul montajului. Tabla are o grosime medie de ~ 1-2 mm pe alocuri si panourile nu flexeaza prea mult. Singurul loc in care tabla mi s-a parut subtire este partea perforata, care putea fi mai solida. Meshify C este o carcasa solida si usoara la cele 6.16 kilograme ale sale. Dimensiunile compacte si greutatea redusa fac din aceasta un produs usor de manevrat pe parcusul asamblarii. Insa daca atasam 6 ventilatoare si cateva unitati de 2.5/3.5 inch, wire-managementul devine dificil in spate.
Tabla suprinsa de aproape din diverse unghiuri.
Build
Am construit in Meshify C un build format din urmatoarele componente:
- Procesor: Ryzen 7 2700;
- Racire: Noctua NH-L12S;
- Placa de baza: Asus ROG Strix X570-E Gaming;
- RAM: HyperX Predator RGB 2 x 8 GB la 2933 Mhz;
- Placa Video: Radeon RX5700 ( design de referinta );
- SSD: HikVision de 240 ( asta am avut la indemana );
- Sursa: Seasonic Focus Gold de 750W.
Acum ca v-am prezentat si componentele, iata cateva fotografii realizate pe parcursul asamblarii:
Pe coolerul Noctua NH-L12S am pus tot un ventilator Prisma.
Build-ul cam asa arata ( Mai trebuie cateva ajustari la Wire-Management ).
Cateva fotografii cu Fractal Design Meshify C plina de ventilatoarele Prisma.
Daca nu sunteti inebuniti dupa RGB, controllerul RGB ADJUST R1 permite schimbarea rapida fara software aditional a temei de culori.
Concluzie
Fractal Design Meshify C mi-a atras atentia prin design-ul simplu plin de muchii. Pe langa design, posibilitatea de personalizare a temei de culoare cu cele 8 panouri colorate, este o dotare pe care nu o vezi la prea multe carcase actuale. Aceste panouri costa ~100 lei extra, dar daca ai in plan sa faci un calculator cu o tema de culoare, este exact ce ai nevoie. Alaturi de ventilatoarele RGB Prisma, calculatorul poate capata orice culoare ( statica sau dinamica ). Meshify C are o dimensiune compacta, dar poate acomoda raciri pe aer sau apa de mari dimensiuni. Asta inseamna ca se poate construi o configuratie avand la baza un Ryzen 3950 sau Intel 9900K.
Constructia este solida, vopseaua este mata si nu se ia atat de usor. Flexarea tablei de pe carcasa este normala, dar in nici un caz nu denota o calitate proasta a materialelor sau a asamblarii. Partea de wire-management sufera in spate, dar in afara de asta si expandabilitatea mica pe partea de HDD de 3.5 nu am ce sa ii reprosez. Este o carcasa cu design modern si raport pret calitate excelent. Meshify C este disponibila in Romania la un pret mediu de ~ 480 lei in varianta cu geam lateral si de ~420 lei pentru varianta cu panou lateral din tabla. Pretul unei fete colorate este si el de ~104 lei ( vezi oferta completa de culori ). Carcasa si ventilatoarele Prisma RGB pot fi achizitionate de la PC Garage ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).