Dupa lansarea AIO-ului Silent Loop 2 din 2021, iata ca a sosit momentul pentru Pure Loop 2 in 2023. Acest nou AIO vine cu cateva subtile imbunatatiri si prinderi fata de varianta 1 ( vezi review ). Pure Loop 2 este disponibil in variante cu radiator de 120 / 240 / 280 si 360 mm pentru compatibilitate cu o gama variata de carcase. Alegerea unei dimensiuni de radiator depinde foarte mult de intentia de overclock si categoria de procesor aleasa. Varianta sosita la review este un 280 mm care va face fata fara probleme la un i5 14600K/KF sau chiar un i7 14700K/KF.
Noul Pure Loop 2 vine cu aceeasi pompa externa prezenta si la prima generatie, iar vitezele de operare au ramas la fel intre 4000-5500 rpm, dar fiind externa ofera un zgomot de operare mult mai mic si, teoretic, este mai usor de reparat. Ventilatoarele prezente in pachet sunt acum Pure Wings 3 de 2100/1800 rpm care promit ca sunt mai silentioase. Block-ul este RGB si realizat din plastic cu capac de aluminiu. Constructia nu s-a prea schimbat, dar per total este un AIO mai matur.
Pure Loop 2 este un AIO gandit pentru a fi folosit in desktop-uri pentru editare de continut / sisteme silentioase pentru randare / sisteme orientate catre overclock automat. Printre avantajele acestui AIO este faptul ca se poate reumple loop-ul cu sticluta de lichid disponibila in pachet. Despre performanta lui Pure Loop 2 vom vorbi in randurile urmatoare.
SPECIFICATII BE QUIET! PURE LOOP 2 280 mm
- Radiator de 280 mm din Aluminiu;
- Dimensiuni radiator: 317 x 140 x 52 mm ( cu ventilatoare si 27 mm fara ventilatoare );
- Radiatorul vine cu port de refill;
- Viteza pompa: 4000~5500 RPM;
- Socket-uri compatibile: LGA 1200/1700 si AM4/AM5 + alte socket-uri mai vechi;
- Waterblock cu suprafata de contact din nickel;
- Waterblock cu inaltime de 40 mm si iluminare RGB
- Tuburi din cauciuc acoperite cu nailon tesut ( lungime 40 cm );
- Fitting-uri waterblock mobile si indoite la 90 de grade;
- Vine in pachet 2 ventilatoare de 140 mm la 1800 rpm ( Pure Wings 3 140mm PWM );
- La pachet se gaseste o sticluta cu 100 ml de lichid pentru refill;
- Greutate: 1241 grame;
INSPECTIE VIZUALA
Asa se prezinta cutia lui Pure Loop 2 de 280 mm.
Pe cutia modelului de test se gasesc inscriptionate toate detaliile cheie.
In cutie, pe langa AIO in sine, se gaseste manualul de utilizare/instalare si prinderile Intel ( LGA 1200/1700 ) si AMD ( AM4/AM5 ).
Exista chiar si o sticla pentru reumplerea loop-ului.
Ventilatoarele livrate cu Pure Loop 2 sunt 2 x Pure Wings de 140 mm de 1800 RPM.
Pure Loop 2 arata similar cu versiunea 1 in proportie de 90%.
Pompa exterioara este silentioasa si produce aproape zero vibratii.
Radiatorul este standard ca grosime si dimensiuni.
Iata si waterblock-ul cu prindere in 2 suruburi.
Suprafata de contact este din nickel si slefuita pentru un transfer mai bun de caldura.
Furtunasele au lungime de ~40 cm pentru compatibilitate de montaj in Tavan/Frontal cu orice dimensiune de carcasa mare.
Articulatia tuburilor a ramas din plastic si la acest model.
Grosimea radiatorului se dubleaza odata ce ii sunt atasate ventilatoarele.
Pure Loop 2 este asamblat si gata de instalare.
Utilizare
Be Quiet! Pure Loop 2 in varianta de 280 mm este un cooler pe apa echilibrat pentru cei care vor sa raceasca un Intel i7/Ryzen 9 fara overclock aplicat. Poti risca si cu un i9 de noua generatie, dar la cat de fierbinti au devenit, un radiator cu grosime standard nu are mereu sanse sa tina in frau un astfel de cip. Totusi daca ai nevoie de o racire silentioasa pentru orice model de AMD Ryzen, acest 280 mm poate fi solutia.
Portul de umplere ofera si el longevitate in utilizarea acestei raciri, iar Be Quiet! pare sa isi faca un obicei cu aceasta dotare ( ofera si lichid extra in pachet ). Am folosit aceastra racire AIO cu un Intel i9 13900K ( 8P Core + 16 E-Core ) care foloseste procesul de fabricatie pe 10 nm. In utilizare pompa este cat se poate de silentioasa la fel ca si racirea in sine, dar despre asta va voi vorbi la performanta.
Instalarea waterblock-ului se face cat se poate de usor pe AM5/AM4/LGA1200/LGA1700, trebuie doar sa prinzi cele doua bracket-uri in 4 puncte si dupa sa pui waterblock peste procesor cu ajutorul a doua suruburi ( nu uita pasta termoconducatoare ). Pentru cei neinitiati in instalarea de AIO-uri, manualul detaliat va ajuta mult si o sa capatati experienta.
Pure Loop 2 de 280 mm se face remarcat si printr-o constructie solida. Radiatorul are aplicat un strat de vopsea mata, iar tuburile de 40 cm sunt acoperite cu nailon impletit. Fittingurile de 90 de grade care intra in waterblock sunt din plastic si asta nu prea imi inspira incredere si au rotatie limitata.
Carcasa pompei este si ea din plastic mat cu o serie de LED-uri RGB. Asamblarea este si ea una buna spre foarte buna, nu am gasit suprafete neslefuite sau jocuri la imbinari. Sunt placut surprins de constructia solida imbinata cu un design simplu si o usoara urma de RGB. BeQuiet! a adus calitatea constructiei de la Pure Loop 1 ( vezi review ) si impresioneaza in continuare.
PERFORMANTA
PureLoop 2 de 280 mm ar trebui sa performeze, dar dat fiind ca 13900K este un procesor ineficient si consumator mare de energie temperaturile vor fi sus, ramane de vazut cat de sus. Sa nu uit, cand instalezi un cooler este important pentru a avea temperaturi joase sa folositi pasta termica foarte buna si sa instalati cu presiunea corecta racirea. Iata ce performante am obtinut:
Intel 13900K si radiatoarele de 280 mm sunt la limita pentru o racire optima.
Noile procesoare de noua generatie Intel / AMD sunt facute sa stea la 95 grade si sa ofere performanta optima si frecventa mare. Totusi as recomanda un 360 mm pentru racirea corecta a unui 13900K.
PLATFORMA DE TEST
- Sistem Operare: Windows 10 pe 64 biti;
- Procesor: Intel i9 13900K;
- Placa de baza: Aorus Z790 Aero G;
- Placa Video: Nvidia RTX 4080 ( 16 GB );
- Memorie RAM: Kingston Fury RGB 2 x 16 GB la 5600 Mhz;
- SSD: Sabrent Rocket Q 2 TB ( vezi review ).
- Sursa: Seasonic Prime Gold de 1300W;
- Carcasa: Streacom BC1;
CONCLUZIE
Pure Loop 2 de 280 mm de la BeQuiet! se dovedeste a fi un AIO suficient de capabil cat sa faca fata procesoarelor din seria Ryzen 7/9 – Intel i7/i9. Vine cu un exterior minimalist cu o constructie solida si o pompa separata de waterblock ( design non-ASETEK ). Ma bucur sa vad ca unii produc AIO-uri pe cont propriu care tind sa fie mai durabile prin adaugarea lichidului ulterior.
Portul de reumplere cu lichid se regaseste si in cazul acestei serii si ofera o durata de exploatare extinsa. Prezenta unui mic detaliu RGB se potriveste destul de bine. Alaturi de 13900K Pure Loop 2 s-a descurcat decent, iar daca as fi atasat un Ryzen 5950X/7950X ar fi fost ceva mai eficient ( acelea fiind modele mai usor de racit datorita procesului de fabricatie mai eficient ).
Seria Pure Loop 2 este disponibila in Romania cu radiator intre 120 si 360 mm. Preturile pentru acestea variaza intre 400 lei ( 120 mm ) si ~850 lei ( 360 mm ), aceste preturi sunt rezonabile pentru ceea ce ofera. Seria Pure Loop 2 este disponibila in acest moment la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!