Noctua este cunoscut drept un producator premium de coolere, ventilatoare si pasta termoconductoare. In articolul de astazi o sa vorbim despre performanta termica a noului Noctua NT-H2 in comparatie cu NT-H1 si Thermal Grizzly Aeronaut/Kyronaut/Hydronaut si Artic Silver 5. NT-H2 vine cu o temperatura de operare cuprinsa intre -50 si +200 de grade ( NT-H1 rezista pana la maxim +110 de grade ). Densitatea noi paste este de 2.81 g/cm³ , putin mai mare fata de actula NT-H1 ( 2.49 g/cm³ ). NT-H2 vine ambalata in tuburi de 3.5 si 10 grame pentru cei care schimba des pasta la multe calculatoare.
Cand compari paste termice de calitate, diferenta in grade nu este semnificativa ca atunci cand comparti tipuri de coolere/ventilatoare. Pasta termica asigura transferul de caldura intre suprafata exterioara a procesorului si talpa interioara de contact a radiatorului. Caldura este condusa cu ajutorul „conductelor” termice catre radiator, pentru a fi disipata de catre ventilatoare. Cu cat pasta termica asigura un transfer mai bun al caldurii, cu atat este mai bine racit procesorul. Pentru ca acest proces sa se intample corespunzator trebuie sa avem grija ca pasta sa fie aplicata corect si radiatorul sa fie strans corespunzator.
Specificatii Noctua NT-H2
- Densitatea: 2,81 g/cm3;
- Interval temperaturii de utilizare: -50 °C / +200 °C.
- Disponibila in recipiente de 3,5 si 10 grame.
- Intre 3 si 20 de aplicari in functie de cantitate/suprafata procesor.
Specificatii Noctua NT-H1
- Densitatea: 2,49 g/cm3;
- Interval temperaturii de utilizare: -50 °C / +110 °C.
- Disponibila in recipiente de 3,5 si 10 grame.
- Intre 3 si 20 de aplicari in functie de cantitate/suprafata procesor.
Pasta termoconductoare se diferentiaza prin:
- Conductibilitatea termica, acest parametru se masoara prin watt pe metru kelvin – W/mK. Cu cat este mai mare valoarea W/mK a pastei termice cu atat va transfera mai multa caldura de la procesor catre conductele radiatoarelor.
- Conductanța termica este inversul rezistenței termice si se masoara în watt pe kelvin (W/K). Cu cat cifra este mai mica, cu atat este mai bine.
- Coeficientul de vascozitate. Unitatea de masura a viscozitatii dinamice este Pascal-secunda (Pa s).
- Densitatea pastei este masurata in kg/m3 sau g/cm3 . Cu cat densitatea este mai mare, cu atat pasta are conductibilitate termica mai buna.
- Temmperaturi de utilizare, fiecare tip de pasta are un interval de temperaturi in care ofera randamentul cel mai bun.
Inspectie Vizuala
NT-H2 vine in tuburi de 3.5 si 10 grame.
Specificatii pasta termica.
Nu primesti doar o pasta termica la tub, cu o experienta de desfacere completa intr-un ambalaj premium.
In cutie se gaseste: pasta termica, servetele de curatare si manualul de utilizare.
Metodele de aplicare a pastei termice explicate pe cutie. Foarte utile pentru cei care fac asta pentru prima data.
Iata si noile servetele Noctua pentru curatarea pastei termice.
Performanta de racire
Pentru testarea celor trei tipuri de pasta am folosit platforma X570 de la AMD alaturi de noul Ryzen 7 3700X ( review ). Ca solutii de racire am apelat la doua coolere: Fractal Design Celsius S36 cu trei ventilatoare ( racire pe apa ) si Noctua NH-U12S AM4 cu doua ventilatoare industriale ( racire aer). Am aplicat pe rand fiecare tip de pasta urmand sa masor temperatura cu AIDA 64 Engineer in Idle si Stress Test pe o perioada de 30 minute. Temperatura ambientala constant masurata a fost de ~25 °C cu fluctuatii de +/- 0.5 grade. Pemtru ambele solutii de racire am testat fiecare tip de pasta si am pus valorile de temperatura in cateva grafice comparative.
Noctua NH-U12S AM4 cu ventilatoare industriale.
Racirea pe apa s-a comportat cel mai bine cu Thermal Grizzly Kyronaut la temperaturi IDLE, iar in Full Load NT-H2 si Hydronaut au iesit la egalitate.
Racirea cu Aer in IDLE a favorizat NT-H1.
Cu ambele coolere NT-H1 s-a tinut bine, pentru o diferentiere mai clara intre paste trebuie optat pentru un test de racire cu procesoare cu peste 12 nuclee.
Fractal Design Celsius S36 pe platforma de test.
Platforma de testare
- CPU: Ryzen 7 3700X.
- Placa de baza – Aorus Master X570.
- Placa Video – Radeon RX 5700XT.
- SSD: AORUS NVMe Gen4 de 2TB.
- RAM – 2 x 8 GB de G.Skill Trident Z Royal la 3600 Mhz.
- Cooler – Fractal Design Celsius S36 / Noctua NH-U12S AM4.
- Sursa – Seasonic Prime Gold de 1300W ( articol ).
- Carcasa Streacom BC1.
- OS: Windows 10 Pro.
Concluzie
Testul Noctua NT-H2 vs NT-H1 are o concluzie clara. Aplicate pe procesoare octa-core cu coolere de calitate, pasta termica de calitate face diferenta, dar nu atat de mult. Este de apreciat refacerea unei formule de pasta apreciata si mai buna. Noctua NT-H2 s-a lansat odata cu servetelele de curatare a pastei termice ( Noctua NA-SCW1 ). Specificatiile termice comparative intre aceste doua paste sunt 90% similare, dar diferenta poate fi vazuta in cazul procesoarelor mult mai puternice, acesta fiind cel mai probabil motivatia de introducere pe piata a noii formule NT-H2.
Procesoare precum Threadripper 2970WX ( review ) pot arata cu adevarat potentialul pastelor termice high-end. In comparatie cu Thermal Grizzly pe Ryzen 3700X, noua pasta Noctua se tine bine ca si capacitate de transfer al caldurii. Recomand oricare pasta Noctua pentru racirea procesorului, dar musai trebuie instalat un cooler capabil, pentru ca pasta sa performeze la cel mai inalt nivel. In concluzie pentru procesoare de tip 2700X/3700X/i9 9900K care nu sunt folosite cu sau fara overclock, pasta NT-H2 este perfecta.
NT-H2 este disponibila in Romania in tuburi de 3.5 si 10 grame, acestea fiind suficiente pentru multiple aplicari pe platformele AM4/1151/TR4. Pe rafturile de la noi noua pasta NT-H2 este disponibila la un pret cuprins intre 70 si 160 lei, in functie de cantitatea aleasa. Noile produse de la Noctua sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta ) – Shop4 PC ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ).