,

Garmin Edge 1050 Review – Computer de ciclism cu ecran excelent si sonerie

Share

Seria de produse Edge reprezinta gama de computere pentru ciclism ( cyclocomputer ) de la Garmin. Am in acest moment in folosinta intensa un Edge Explore 2 ( vezi produs ), dar recent am avut ocazia sa testez noul varf de gama. Este vorba despre Garmin Edge 1050. Acesta vine cu un ecran cu diagonala de 3.5 inch, are o rezolutie de 800 x 480 pixeli si o luminozitate maxima de 1000 niti. Nu doar ecranul este nou, dar si design-ul exterior si UI-ul care a primit un upgrade semnificativ.

Pentru un pasionat de ciclism, un astfel de computer este creierul cand vine vorba de managementul de senzori, inregistrarea de rute si navigatie pe macadam sau sosea. Edge 1050 este atat de dens ca si functionalitati incat include si o sonerie care s-a dovedit extrem de utila. Indiferent de stilul si anotimpul de pedalare trebuie sa stii ca Edge 1050 se poate integra pe Biciclete electrice MTB / Cursiere ( exista adaptoare de alimentare continua ) – Biciclete MTB / Cursiere non-electrice si chiar trainere inteligente Tacx de la Garmin. Pe partea de senzori, acest EDGE stie sa se conecteze la centuri cu senzor cardiac, senzori de cadenta/viteza/putere, cat si dispozitive InReach sau radar+stop din seria Varia. Conectivitate absoluta, ce sa mai. Ah, da! Vine si cu tehnologie Garmin Pay ( Vezi material dedicat despre aceasta functie ).

Odata ce ai stabilit ecosistemul in care Garmin Edge 1050 se integreaza, trebuie sa te apuci de configurarea echipamentului. Pentru asta iti faci un profil de utilizator, introduci datele tale esentiale, bicicleta, conectezi sensorii si te apuci de treaba. Metricele masurate prin senzori se ataseaza de activitatile tale si asa iti poti urmari progresul oricand si oricum. Singura conditie este sa fii motivat de miscare constanta pentru ca Edge 1050 va fi acolo pentru tine. In randurile urmatoare o sa vedeti experienta mea cu acest complex computer de ciclism.

Specificatii Cheie Garmin Edge 1050

  • Ecran color cu rezolutie 480 x 800 pixeli si diagonala de 3.5 inch ( 88,9 mm diagonala );
  • Ecranul ar avea o luminozitate maxima de 1000 niti;
  • Rezistenta la apa datorita certificarii IPX7;
  • Autonomie orientativa de ~20 ore si de maxim 60 ore in modul de economisire;
  • Functii: Detectarea Incidentelor / Hazard Detection / Compatibil InReach / Vreme / Notificari Inteligente / Comenzi pentru Muzica / Alarma Bicicleta / ClimbPro / Group Ride-Tracking / Group-Ride si multe altele;
  • Senzori: GPS / GLONASS / Galileo / Altimetru / Barometru / Accelerometru ;
  • Compatibilitate Radare Varia ( RCT 715 / RTL 515 );
  • Conectivitate: Bluetooth, ANT+ si Wi-Fi;
  • Aplicatii compatibile: GarminConnect si Connect IQ;
  • Compatibilitate iOS si Android;
  • Memorie Interna de 64 GB;
  • Dimensiuni: 60,2 x 118,5 x 16,3 mm ;
  • Greutate: 161 grame;
  • Specificatiile complete le gasiti pe Garmin Romania ( vezi lista ).

Inspectie Vizuala

In cutie gasim unitatea de 1050 si cateva accesorii.

Printre accesorii se numara: prinderi de pipa / ghidon in format compact, un brat Garmin pentru ghidon si un cablu USB-C la USB-C.

Asa arata Garmin Edge 1050 pe fata si verso.

In partea de jos a unitatii avem doua butoane pentru Back ( stanga ) si Play/Pauza la activitate ( dreapta ).

Intre ele se afla un port USB-C care este protejat de un capac izolat la intemperii.

Pe laterala stanga avem un buton On/Off pentru unitate.

In total sunt 3 butoane fizice.

In partea de sus avem branding-ul Garmin si cam atat.

In partea din spate, Edge 1050 vine cu o montura din plastic care se poate schimba si un sistem direct de alimentare pentru bicicletele electrice.

Garmin Edge Explore 2 pe care il folosesc vs. noul Edge 1050.

Cam atat de bine se vede ecranul noului Edge 1050.

Noutatile

Noutatile cu care vine acest Garmin Edge 1050 se vor gasi, intr-un final, pe toata seria viitoare de Edge-uri. Te uiti la flagship si o sa vezi cum va fi si restul gamei peste cativa ani in materie de interfata, functionalitati si dotari. Edge 1050 vine cu un ecran mare si luminos, cei aproape 9 cm de diagonala si 1000 niti de iluminare iti vor permite sa navighezi in soarele verii in deplina siguranta. Ecranul este, desigur, tactil si raspunde impecabil la comenzi. Este un ecran fluid si nu m-ar mira sa aiba o rata de refresh de 90-120 Hz la cat de bine se misca. Fara doar si poate, acest Edge are cel mai bun ecran din serie. Daca ai un Edge Explore spre exemplu, un upgrade la 1050 ar fi unul exponential.

Daca tot vorbeam de ecran, ei bine, cu ajutorul acestuia poti vedea harta, dar poti opera si soneria care este prezenta pe 1050 cu ajutorul unui difuzor nou care se aude tare si este utilizabil. Cand te prinzi cum sa accesezi rapid soneria, o poti folosi ca una fizica fara sa mai fie nevoie sa aglomerezi ghidonul. Am incercat-o in nenumarate randuri si functioneaza excelent, pietonii o aud, dar si ceilalti biciclisti. Ascultand sunetul, am realizat ca are acel pitch al inaltelor care simuleaza o sonerie standard de bicicleta.

Noua functionalitate de raportare a pericolelor ( Hazard’s ) este foarte utila si functioneaza ca un Waze pentru biciclisti. Trebuie sa ai conectat Edge Explore la aplicatia Garmin Connect si asa poti sa fii la zi cu hartile si pericolele semnalate de altii in zona prin care te plimbi. In practica suna foarte bine, dar fiind singurul de la mine din oras cu un dispozitiv compatibil cu aceasta functie imi reintalneam singur raportarile de la turele anterioare :)). Deci pentru ca aceasta functie sa fie valoroasa avem nevoie de o rata de adoptare mult mai mare. Se pare ca cei de la Garmin, cu ajutorul unui upgrade software, au introdus functia si pe Edge 540 / 540 Solar – Edge 840 / 840 Solar – Edge 1040 / 1040 Solar. O functie foarte utila intr-o comunitate / oras in care multe biciclete personale sunt folosite zilnic.

Noua interfata face si ea parte din noutatile aduse de acest model. Grafica interfetei este schimbata, mai moderna si mult mai slefuita. Chiar simti ca ai de-a face cu un varf de gama. Experienta de utilizare ca incepator / intermediar este mai intuitiva fata de versiunea anterioara de grafica. Cel putin, la prima vedere. Am fotografiat interfata si iata cum arata:

Garmin Pay este acum inclus in Edge 1050, primul computer de ciclism care vine cu aceasta functie ( sper ca nu si ultimul ). Personal, folosesc Garmin Pay pe ceas 99% din timp, iar datorita autonomiei marite fata de telefon imi este mult mai comod sa apropii incheietura cand platesc ( vezi material ). Integrarea intr-un computer de bicicleta te ajuta cand esti fara semnal GSM sau in cazul in care nu ai ceas. Poti plati la orice magazin cu POS fara sa te complici si, cu aceasta ocazie, te inveti sa detasezi Edge-ul si sa il iei seara in casa cu tine sau cand parchezi la magazin/curier. Mi s-a intamplat de multe ori sa uit sa activez bike alarm ca ma grabeam sa iau apa si ciocolata. Avand Garmin Pay iti va face viata putin mai usoara si nu mai cari atatea dupa tine.

O alta functionalitate este GroupRide. Este o functionalitate noua care iti permite sa faci o mini-retea cu gasca de pedalat din weekend unde va puteti urmari impreuna statisticile, puteti da mesaje intre voi sa va avertizati pe traseu sau sa va anuntati pauzele. Nu am testat functia in utilizare, dar este compatibila cu Edge 540 / 540 Solar – Edge 840 / 840 Solar – Edge 1040 / 1040 Solar si Edge Explore 2. Pentru a functiona trebuie sa ai Garmin Connect activ, cu conexiune la Edge, datele mobile pornite si cam atat.

Cam atat de bine se poate vedea ecranul in soare direct.

Utilizare

Am folosit Garmin Edge 1050 cam o luna, iar asta se intampla prin luna iulie, moment propice de pedalat in natura si pe sosea. Edge Explore este compatibil si cu trainere TacX, dar asta e util abia prin decembrie. Personal, merg mult cu MTB-ul pe drumuri nepietruite si ocazional pe sosea, iar Edge 1050 se dovedeste un upgrade semnificativ din orice punct de vedere fata de Edge Explore 2. Ecranul in plin soare se vede foarte bine, iar navigatia este mult mai precisa. Edge 1050 este un computer de ciclism complet si avansat. Am conectat la el radar+lumina ( Varia RTL515 ) alaturi de kit-ul de senzori pentru viteza si cadenta si totul a functionat brici. Merge sa conectezi si un inReach Mini 2 ( vezi material ), pedale si multi alti senzori.

L-am folosit alaturi de senzorii de mai sus pe MTB in timpul turelor de weekend din perioada verii. L-am avut atasat atat pe un hardtail cube, cat si pe un Enduro de la Mondraker. Prinderea pe ambele biciclete a rezistat eroic si ma declar cat se poate de fericit. Ecranul este lizibil in soare, Edge 1050 fiind destul de mare pentru ghidon, dar macar ai parte de un ecran cu diagonala mare. Rezista bine la caldura ( multe ture fiind chiar la 35+ grade celsius ). S-a comportat exemplar in utilizare, chiar si autonomia a rezistat intre 5-7 zile per incarcare ( ture zilnice de 1-1.5 ore) cu senzorii activati si multi-GNSS activat cu luminozitate ecran intre 60 si 100% ). O autonomie rezonabila pentru ceea ce este.

Pe partea de constructie si design, acest Edge 1050 difera subtil si in bine fata de seria Edge 1040. Constructia este la fel de buna ca seriile anterioare, la prima vedere. Ecranul este protejat de o sticla glossy, dar nu pare sa fie Gorilla Glass sau Safir ( ar fi bine-venita o astfel de varianta ). Carcasa pare sa fie din plastic rigid, dar acum are o alta forma ceva mai decupata, dupa cum se vede si in poza de mai jos. O diferenta majora fata de 1040 este faptul ca prinderea de bicicleta este din plastic, nu mai este metalica, dar se poate inlocui acasa prin desurubarea a doua piulite. O alegere interesanta, totusi mi-ar fi placut sa nu vad atat de mult glossy pe ecranul acestui computer de ciclism. Te distrage destul de tare si ar fi o idee sa foloseasca un film mat peste ecran. In afara de asta, nu am ce sa zic, Garmin a rafinat constructia si design-ul, exact cum face Porsche intre fiecare generatie de 911.

Meniurile si interfata sunt nou noute, iar pentru voi am fotografiat o buna parte din acestea si iata cum se prezinta:

O buna parte din meniurile si functiile prezente prin Garmin Edge 1050.

Concluzie

Garmin Edge 1050 este varful de gama cand vine vorba de computere de ciclism. Daca este sa vorbim de dotari, nu am ce sa zic, are aproape tot ce iti poti dori, iar pentru senzorii pe care nu ii are, ei bine, exista ANT+ / bluetooth / Wi-Fi pentru a adauga ceea ce lipseste. Conexiunea cu acestia se face automat odata ce sunt interconectati. Ecranul este sublim, se vede bine in soare, iar in ciuda acestui ecran luminos raman si cateva ore bune pentru autonomie ( as zice lejer 17-19 ore de pedalat cu tot si toate activate ). Din perspectiva functionalitatii pe toata perioada testarii chiar nu am ce sa ii reprosez. Daca ar fi sa ii reprosez ceva ar fi ecranul glossy care aduna zgarieturi repede si are multe reflexii.

Pe partea de design exterior, totul este acum mai rafinat, iar interfata si fluiditatea sunt imbunatatite substantial, mai ales fata de actualul Edge Explore 2. Nu este o comparatie corecta, dar cam astea doua mi-au fost la indemana. Garmin Edge 1050 este un computer de ciclism dedicat sportivilor amatori si entuziasti care au biciclete de sosea si/sau MTB. Nu este cel mai accesibil computer de bicicleta, dar utilizatorii care il aleg mai au macar un Edge si un Fenix pe acasa. Pretul lui Edge 1050 la mometul redactarii este de ~3719 Lei in pachetul standard sau 4209 Lei kit cu centura de puls si kit senzor viteza + cadenta. Pretul este justificabil pentru un flagship, dar nu pentru orice pasionat de ture cu bicicleta. Daca vrei unul, il poti achizitiona de aici ( vezi oferta ) si daca adaugi codul ghidulit10 benecificiezi de o reducere de 10%.

VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut