,

Am testat Crucial DDR5 4800 MHz – Memorie DDR5 cu PCB Negru

Share

Daca recent am vorbit de Kingston DDR5 la 6000 Mhz ( vezi material ) si Aorus la 5200 Mhz ( vezi review ), acum a sosit momentul sa vorbim despre Crucial, printre cei mai mari producatori globali de memorie DDR/SSD-uri. Multe din memoriile Kingston vin cu cipurile de la Micron. Kit-ul Crucial sosit la test este format din 2 module de 16 GB fiecare, acestea insumeaza un kit de 32 GB care ruleaza la o frecventa de 4800 Mhz.

 

 

Frecventa de baza a actualei generatii de procesoare Intel Gen 12 este de 4800 Mhz, iar viitoarea platforma AM5 se zice ca ar avea o frecventa preferata de 5200 Mhz. Asta inseamna ca pana atunci Crucial trebuie sa aduca pe piata memorii cu frecvente putin mai ridicate. In prezent, cei de la Intel sunt singurii care suporta DDR5 si producatorii lanseaza produse orientate catre acestia.

 

 

Setul de memorie Crucial DDR5 vine cu o tensiune de functionare de doar 1.1 volti si se poate gasi in kit-uri de pana la 64 GB de memorie ( 2 module ). In randurile de mai jos gasiti cateva impresii pe care memoriile mi le-au lasat.

 

 

Specificatii Cheie

 

  • Standard: DDR5 ( PC5-38400 );
  • Capacitate kit: 32 GB ( 2 x 16 GB );
  • On-Die ECC;
  • Frecventa kit: 4800 MHz;
  • Compatibil cu XMP 3.0;
  • Latenta CAS: 40 ( timing-uri  40-40-40-80 );
  • Tensiune alimentare: 1.1 V;
  • Circuit integrat de Power Management (PMIC);
  • PCB cu 10 straturi;
  • Garantie 99 de ani.

Inspectie Vizuala

 

 

Ambalajul pentru Crucial DDR5 este cat se poate de simplu si cum vremea Ballistix a apus, numai astfel de ambalaje vom vedea.

Cam asa arata si modulele de aproape.

Modulele arata mult mai bine cu PCB-ul negru.

Modulele de 16 GB au cipuri pe o singura parte.

Asa arata si partea opusa care este ”curata”.

Pe module se gasesc, desigur, module de memorie Micron.

Am pozat de aproape PMIC-urile din DDR5 si mai sus exista si un modul cu si fara acest circuit de power management.

O vedere de sus cu DDR4 cu cipuri Micron si DDR5 cu NAND-uri similare.

Din poza se pot observa similaritati de ~90%, dar cut-ul din modul la DDR5 este altul pentru a nu confunda standardele intre ele.

Crucial DDR5 la 4800 Mhz este un set de memorie RAM aratoasa datorita PCB-ului negru.

Dovada ca nu este nevoie de radiator sau RGB ca sa arati bine ( pentru un modul de RAM ).

 

 

 

Utilizare

 

Standardul de memorie DDR5 vine sa preia stafeta de la actualul standard DDR4 care a aparut la jumatatea anului 2014. Dupa 7 ani de maturizare a sosit momentul pentru un nou standard care promite sa livreze performante mai bune in viitor si o multime de alte avantaje. Recent am realizat si un material DDR4 vs DDR5 in productivitate ( vezi material ).

 

 

Din materialul de mai sus reiese ca optimizarile DDR4 vs DDR5 nu prea sunt grozave, dar pe masura ce timpul va trece avantajele vor veni de la sine. Totusi cei care isi doresc memorie DDR5 o pot folosi pentru aplicatii de randare, productivitate unde se lucreaza cu o multime de pachete de date de mari dimensiuni. Totusi, in viitorul apropiat am sa retestez memoria DDR4 vs DDR5 cand apare platforma AM5 ( vezi material ).

Informatii esentiale despre DDR5

 

  • Memoria DDR5 este la inceput de drum acum, iar frecventele de 5200/4800 MHz sunt doar inceputul. S-au anuntat deja kit-uri de 6000/7000 Mhz la nici 3 luni de la lansarile primelor modele.
  • Circuit integrat de Power Management (PMIC) – Memoria DDR5 este primul standard cu PMIC integrat pe PCB-ul fiecarui modul. Prezenta unei protectii de tip PLP ( Power Loss Protection ). Prezenta acestor circuite ofera o mai buna protectie impotriva alimentarilor incorecte.
  • On-Die ECC – Reprezinta o corectie interna a erorilor din memorie fara a consulta si procesorul, aceasta functie este utila avand in vedere ca acest standard nu este prezent pe DDR4/DDR3 cu care toti “am crescut”.
  • Banda de memorie este din start mai mare sau cel putin identica cu kit-urile High-End de DDR4. Un kit DDR5 este mai accesibil decat un DDR4 la 5200 Mhz ( Ballistix MAX de la Crucial ). Pe masura ce standardul DDR5 se va dezvolta, performantele se vor mari ( prin frecvente si banda ).

 

DDR4 fara PMIC ( verde ) si DDR5 cu PMIC ( negru ).

 

Un kit de memorie RAM DDR5 poate fi folosit in acest moment mai mult in productivitate si aplicatii specifice care tind sa fie foarte la zi cu update-urile. Asta pentru ca doar un dezvoltator software proactiv poate aduce ce se poate mai bun din hardware-ul actual. Pe partea de jocuri estimez ca urmeasa sa vina in anii urmatori titluri care sa profite de banda extra oferita de memoria DDR5.

 

Datorita culorii negre, memoria arata foarte curat integrata intr-un sistem ( vezi pozele de mai sus ).

 

Crucial reuseste sa faca memoria DDR5 stock sa arate excelent datorita PCB-ului negru. NAND-urile negre si circuitele dau foarte bine pe PCB ca si contrast si un detaliu placut ramane eticheta albastra. Cand toata lumea s-a saturat de verde, memoria standard cu PCB negru se va integra acum in sisteme de gaming mult mai usor.

 

Performanta

 

 

Pe partea de performanta Crucial DDR5 a primit un set de teste standard aplicabil si pentru memoriile DDR4 testate pana acum. Iata cum s-a descurcat:

 

Testele din AIDA 64 arata teste consistente de peste 60 GB/s la scriere si copiere.

Citirea este sesizabil mai inceata.

Citirea inceata este confirmata si de CrystalDisk intr-un RamDisk.

ATTO ofera ceva performante mai echilibrate la citire uneori.

I/O-urile din ATTO sunt foarte bune, mai ales pe pachetele de 64 MB.

Rezultatele memoriei Crucial sunt decente, dar nu in topul celorlalti producatori.

4800 Mhz fata de 6000 vine cu o banda semnificativ mai redusa.

Concluzie

 

 

Setul de memorie Crucial DDR5 la 4800 Mhz vine sa deschida poarta catre adoptarea memoriei DDR5 in viitorul apropiat. Intel a deschis poarta compatibilitatii si AMD urmeaza si ei. Pe partea de performanta acestea nu sunt in top, dar fiind un kit cu frecventa de baza nici nu ma astept sa ia coroana performantei cand vine vorba de DDR5. Daca seria Ballistix DDR5 ar fi existat, abia atunci acest lucru ar fi fost posibil. Lasand asta deoparte, memoriile performeaza bine, au pret mai accesibil si ofera un design placut celor care nu vor PCB-uri verzi.

 

Crucial DDR5 este un kit care va fi util celor care fac randari in programe optimizate destul de des si strict, altfel pentru jocuri si productivitate grafica, foto sau video trebuie sa mai asteptati.

 

 

 

Pretul modulelor Crucial in ultima perioada a scazut, iar acestea pot fi gasite la preturi medii cuprinse intre 300 lei / 600 lei /  1100 lei pentru modulele de 8 / 16 / 32 GB. Kit-urile au preturi cuprinse intre 700 lei pentru kit de 16 GB si 1400 lei pentru 32 GB de memorie RAM. Acestea se pot achizitiona de la PC Garage  ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta )  ForIT ( vezi oferta )CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut