,

ASRock PG27QFT2A Review – Monitorul fotografilor si pasionatilor de jocuri in 2024

Share

ASRock nu face doar placi de baza, se pare ca au inceput recent sa faca si cateva monitoare. Materialul de astazi este despre monitorul ASRock PG27QFT2A, un exemplar cu panou IPS de 27 inch, rata de refresh de 180 Hz si multe alte dotari interesante. In ultimii ani evolutia monitoarelor IPS a permis trecerea de la 60 Hz la 100/144 si chiar 180 Hz fara a sacrifica reproducerea fidela a culorilor ( cel putin, nu prea mult ). ASRock PG27QFT2A este un monitor Hybrid care este orientat catre fotografi, editori video si pasionati de jocuri. Are un pret de pana in 1500 lei, iar in randurila urmatoare o sa va prezint experienta mea cu el.

ASRock PG27QFT2A are rezolutie QHD si panou mat pentru editare foto si video. Diagonala si rezolutia reprezinta un echilibru excelent pentru editarea in Lightroom/Premiere Pro si alte programe. Acoperirarea de culoare declarata este de 90% din spatiul DCI-P3 ( o sa postez masuratori reale in randurile urmatoare ). Ai suficienta rezolutie si un minim de reflexii cat sa iti faci treaba. La fel este si pentru partea de jocuri, avand 180 Hz poti avea cele mai fluide sesiuni de jocuri. Ca functii speciale, ASRock PG27QFT2A vine cu o antena Wi-Fi in piciorul monitorului pentru a evita lipsa de semnal pentru cand unitatea sta pe jos. Conectivitatea este echilibrata, iar design-ul este aparte. Un monitor competitiv data fiind prezenta altor branduri pe rafturile magazinelor din Romania.

Specificatii cheie ASRock PG27QFT2A

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9;
  • Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
  • PPI: 109 pixeli per inch patrat;
  • Intensitatea luminoasa: 400 cd/m2 ( HDR 400 );
  • Tip panou: IPS‎ cu suport nativ de 8 biti pe canal de culoare;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.0 –  1 x Display port 1.4 – 1 x jack 3.5 mm;
  • Pixel pitch: 0.2331‎ mm;
  • Gamut culoare: acopera 99% din Adobe RGB, 90% din P3 si 99% din sRGB;
  • Boxe 2 x 2W;
  • Timp de raspuns: 1 ms;
  • Rata de refresh de 180 Hz;
  • Antena WiFi integrata in picior;
  • Consum maxim: 55 W/h;
  • Greutate panou + stand: 7.5 kg;
  • Dimensiuni: 542 mm x 614 mm x 258 mm.

Inspectie Vizuala

Pe langa panoul in sine, ca accesorii in cutie mai gasim: Stand ( baza si picior cu antenta Wi-Fi integrata ), cabluri de Wi-Fi, Manual si cabluri de alimentare + HDMI si DP.

Cam asa se prezinta baza monitorului si piciorul masiv cu antena Wi-Fi. Se asambleaza usor.

Selectia de porturi este formata din 2 x HDMI + 1 x DP si un Jack. Exista si portul clasic de alimentare.

Monitorul vine si cu 2 difuzoare dispuse in jos.

Asa se prezinta monitorul din spate.

Pe spatele panoului se gasesc 5 butoane si 5 semne pe rama panoului + Led de alimentare.

In partea superioara, carcasa panoului are si un maner de transport.

Cam asa arata ajustarea pe inaltime la monitor.

Cam asa se prezinta panoul in sine si ramele sale ( mici in 3 parti si groasa in partea de jos ).

Gata de treaba!

Primele Impresii

Monitorul ASRock PG27QFT2A este un model multivalent pentru cei cu bugete mici spre medii. Este disponibil pe piata din Romania la un pret de ~1300 lei. Pentru aceasta suma primesti un panou cu potential pentru editarea foto/video ( daca il calibram ), dar si un panou capabil de jocuri la o rata de refresh de maximum 180 Hz. Combinatia de rezolutie QHD cu diagonala de 27 inch si promisiunea de acoperire a gamutului de culoare P3 de aproape 90%, raman o declaratie interesanta. Ramane de vazut cat de capabil este monitorul in masuratorile de panou.

ASRock PG27QFT2A este un monitor potrivit pentru cei care editeaza fotografii in Lightroom/Capture One saptamanal si au nevoie de o reproducere buna de culoare. Lucrul cu fisiere video 1080P si 4K poate fi benefic pe acest monitor, mai ales calibrat cum trebuie se poate realiza o colorizare relativ precisa pentru clipuri de Youtube sau de predat clientilor care nu au pretentii exagerate cand vine vorba de culori. Poti face si design grafic pe monitor sau orice sarcina creativa care implica lucrul cu culorile. PG27QFT2A poate fi folosit in weekend de catre persoanele de mai sus si la cateva sesiuni de Fortnite/CS GO/Valorant sau alte jocuri unde rata de refresh este necesar sa fie peste 60/144Hz. Are si acest monitor limitele lui, dar se pare ca este capabil sa faca putin din fiecare. Asta inseamna evolutia panourilor IPS in 2024.

Ca utilizare personala, m-am apucat sa editez un video filmat alaturi de Samyang 20 mm T1.9, dar dupa am editat o sesiune de 400 fotografii RAW in Capture One. Pot sa zic ca odata calibrat, totul a decurs relativ normal si nu am observat diferente majore fata de actualul monitor BenQ pe care editez in mod normal. Setarile monitorului au fost sRGB + luminozitate 60% si contrast 50%. Pe partea de jocuri m-am delectat cu o sesiune rapida de Doom Eternal si clasicul Revolt ( gasit remastered pe Steam ).

Pe partea de dotari, ASRock PG27QFT2A se face remarcat prin conectivitate rezonabila ( 2 x HDMI + DP ), dar si prin prezenta unei antene Wi-Fi integrata in picior. Nu am mai vazut o astfel de dotare pana acum la un monitor, o idee ingenioasa chiar. Integrarea a doua difuzoare de 2W poate anima sesiunile de editare foto sau grafica ( in lipsa unui set de boxe / casti ). Instalarea se face usor, monitorul fiind din 3 piese ( panou, picior si stand ). Prinderea tuturor ”pieselor” se face cu un singur surub si o prindere dedicata care dubleaza pe post de prindere VESA.

Pe partea de constructie, ASRock PG27QFT2A este un monitor surprinzator de solid. Vine cu o baza metalica, un picior care este 80% din metal, iar carcasa lui este din plastic. Panoul IPS in sine este din plastic si are o greutate totala destul de mare. Piciorul ramane foarte solid si asigura o stabilitate foarte buna pe birou. Baza este relativ mare pentru diagonala sa. Piciorul sau ma face sa il recomand sa fie montat pe coltul biroului. Altfel, la partea de constructie nu am ce zice mare lucru, un monitor solid.

Performanta Panoului

Acum a sosit momentul sa vedem de ce este capabil panoul lui ASRock PG27QFT2A, aici ma refer exact la modelul sosit la testare. Zic asta pentru ca nu multe monitoare ies identic ca si consistenta de pe linia de asamblare. De aceea aleg sa masor si sa specific aceste lucruri la fiecare review de monitor. Am luat calibratorul si aplicatia specializata si am inceput sa masor capabilitatile panoului. Iata de ce este capabil:

Pe partea de gamut este suprinzator cum poate sa ofere 95% DCI-P3 / 100% sRGB si chiar 85% din Adobe RGB. Deloc rau.

Luminozitatea este de 400 niti, iar contrastul maxim ajunge la 1410:1. Valori excelente si la acest capitol.

Uniformitatea culorilor este excelenta.

Uniformitatea luminantei nu este tocmai wow, dar chiar ma asteptam ca ceva sa fie in neregula si ma bucur ca este acest parametru.

La final avem valorile DeltaE medii care sunt 0.75, mai exact, acest ASRock PG27QFT2A este un monitor veritabil de editare in sRGB.

Am calibrat monitorul, iar ulterior calibrarii am descoperit ca echipamentul Calibrite Display Pro HL a reusit sa incalzeasca punctul de alb al panoului cam cu 20% si a reusit sa elimine tenta verzuie de pe ecran, adaugand putin magenta. In rest, panoul arata excelent pentru editare de continut sau chiar si jocuri.

Concluzie

ASRock PG27QFT2A s-a dovedit un monitor care a meritat timpul de testare, asa am descoperit ca exemplarul de fata este unul foarte bun ( pentru cat costa ). Ofera o acoperire de gamut buna, constructie solida si valori DeltaE peste asteptari. Constructia este una solida, dotarile sunt echilibrate si, per total, monitorul ofera o experienta de utilizare care ma face sa il recomand. Daca esti fotograf cu monitor din 2015 sau fotograf care isi cauta monitor, acest model merita banii tai munciti. Daca esti, la fel, videograf cu buget limitat, acest monitor merita. Daca te mai si joci pe weekend pe langa munca, acest model este cu atat mai bun pentru tine.

Ce lipseste acestui monitor este faptul ca nu are un HUB USB, dar altfel imi este greu sa ii gasesc cusur la cei 1300 lei cat costa. Concurenta este deja mare pe acest segment, dar se pare ca ASRock au gasit un panou excelent pe care sa il integreze in propria carcasa ca sa faca un produs bun. ASRock PG27QFT2A este disponibil la cel mai bun pret la evoMAG ( vezi produs ) si la Vexio ( vezi oferta ).

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut