In ultima perioada am tot vazut placi de baza dotate cu Wi-Fi 7, dar adoptia acestei tehnologii va mai dura pana va prinde la consumatori. Totusi pentru ca aceasta tehnologie sa fie adoptata este nevoie de un router, iar astazi fix despre asta vorbim. TP-Link Archer BE550 este primul router Wi-Fi 7 pe care pun mana pentru a va explica cum functioneaza si care este potentialul tehnologiei pe viitor. Pana acolo, insa, trebuie sa stiti ca TP-Link Archer BE550 se plaseaza in segmentul mid-end cand vine vorba de router Wi-Fi 7 de la TP-Link. Exista un BE230 pe partea de ”low-end”, dar peste este BE550, BE800 si curand noul BE900. Cam aceasta este gama pe scurt.
Ca dotari insa, TP-Link Archer BE550 vine cu 5 porturi 2.5 GbE ( 1 x WAN + 4 x LAN ) + 1 port USB 3.0 pe spate. Fiind Tri-Band opereaza pe benzile 2.4 Ghz ( 801.11ax – 574 mbps ) – 5 Ghz ( 801.11be – 2880 Mbps ) si 6 Ghz ( 801.11be – 5760 Mbps ), iar pentru toate acestea insumeaza o banda maxima si teoretica de 9214 Mbps. Daca convertim cifrele Mbps in MB/s oferite de Archer BE550 rezulta 1151 MB/s performanta maxima si simultana pe toate benzile. Pentru a atinge aceste performante ai nevoie de o conexiune la internet de 2.5 GbE care sa iti ofere viteze de download pe fir de ~ 1000MB/s real, ulterior fiind nevoie de un router ca sa transmita asta fara fir pe toate benzile cunoscute pana acum.
TP-Link Archer BE550 este un router bine dotat ca hardware, cu conectivitate pe care o vedem, dar si cu optiuni date de acest hardware pe care nu le vedem. Spre exemplu, exista Real-Time IoT Protection, SPI FireWall, DDoS Attack Prevention, WPA3, Multi-Link Operation (MLO) si multe altele pe care le gasiti in specificatiile oficiale AICI. Lasand specificatiile deoparte, trebuie sa stiti ca alegerea unui Router Wi-Fi 7 se face ca un pas spre viitor de cele mai multe ori. In acest moment exista prea putini consumatori casnici cu astfel de conexiuni si putine business-uri care au nevoie de asa ceva, dar dezvoltarea standardelor accelereaza de multe ori evolutia. Despre Archer BE550 aflati mai multe in randurile urmatoare.
Specificatii cheie TP-Link Archer BE550
- Router Wi-Fi 7 Tri-Band;
- Procesor Quad-Core;
- Benzi disponibile: 6 GHz: 5760 Mbps (802.11be) – 5 GHz: 2880 Mbps (802.11be) si 2.4 GHz: 574 Mbps (802.11ax);
- Cele 3 benzi sunt disponibile se separat si pentru oaspeti;
- Routerul ofera o banda teoretica totala de 9214 Mbps = 1151 MB/s;
- BE550 are 6 antene omni-directionale pentru a acoperi toate directiile;
- Mod de lucru: Acces Point and Router;
- Functionalitati de retea incluse: Tri-Band / 2×2 MU-MIMO / Airtime Fairness / DFS;
- Functii avansate: Multi-Link Operation (MLO) / 320 MHz Channel / 4K-QAM / Multi-RUs / EasyMesh-Compatible / Works with Alexa and Google Assistant / IoT Network;
- Securitate: SPI Firewall / Access Control / IP & MAC Binding / Application Layer Gateway;
- Securitate Home Shield: Real-Time IoT Protection / Malicious Site Blocker / Intrusion Prevention System / DDoS Attack Prevention / Home Network Scanner;
- Criptare Wireless: WPA – WPA2 – WPA3 si WPA/WPA2-Enterprise (802.1x);
- Portul USB 3.0 suporta: FTP Server / Media Server / Samba Server;
- Suporta control parental avansat si multe alte optiuni ( vezi specificatii complete AICI );
- Dimensiuni: 76 × 231.7 × 203 mm;
- Greutate: 1.1 Kg.
Inspectie Vizuala
Cutia lui Archer BE550 este plina de detalii tehnice si informatii despre produsul de la interior.
In cutie gasim manuale, unealta de reset, charger si un cablu plat de retea CAT6E.
Frontal, Archer BE550 este un router solid, inalt, cu design aparte si un pattern interesant pe carcasa.
In partea de jos se prezinta cu 3 butoane ( WPS – WI-Fi si On/Off pentru led-uri ).
Partea superioara este simpla si perforata, la fel cum este si partea inferioara unde avem si 4 picioruse.
Lateralele sunt pline, au putin glossy pe mijloc si un logo TP-Link.
Cam asa se prezinta conectivitatea din partea din spate.
Avem 5 porturi de 2.5 GbE ( 1 x WAN si 4 x LAN ) + USB 3.0 si un buton de Reset + On/Off.
Archer BE550 este cel mai aratos si performant router pe care am pus mana pana acum.
Utilizare
Archer BE550 de la TP-Link reprezinta o cale de upgrade serioasa fata de orice archer din seria C sau seria recenta AX. Daca esti un utilizator care tocmai a migrat pe abonament Digi 2.5 GbE, acest router ti se potriveste, iar daca pe langa asta ai o placa de baza cu WiFi 7 ( vezi review X870E de la Aorus ) / ( vezi review X890 de la AsRock ) cu atat mai mult o sa ti se potriveasca. Exista chiar si laptopuri cu WiFi7 si, mai nou, telefoane, deci pentru cineva care face upgrade de la WiFi 5, standardul Wi-Fi 7 oferit de Archer BE550 este prezent cu ceva limitari acum pana la o adoptare mai in masa, dar ramane o pregatire pentru viitorul conectivitatii wireless. Porturile 2.5 GbE vor deveni in curand un standard pe routerele mid-end, iar aici nu aveau cum sa lipseasca. Poate la generatia urmatoare vedem un 10 GbE ca la fratele mai mare.
Archer BE550 de la TP-Link vine cu un design indraznet de diferit, iar acest design este ”imprumutat” de la Archer BE800/900 ( vezi produs ). Este un turn cu antene integrate si o forma de clepsidra patratoasa. Pentru un router arata foarte bine, pus pe o masuta in colt sau chiar langa televizorul subtire cu OLED. Nu ai zice ca este router, dar ma bucur sa vad o abordare de design premium la un produs adresat entuziastilor. Pe partea de constructie, routerul are o carcasa integral realizata din plastic, iar antenele omni-directionale sunt integrate in carcasa. Se simte ca un produs solid pentru un router, iar varietatea de porturi este dispusa pe spatele echipamentului, asta pentru a nu strica estetica, desigur. Impresionat de design si constructia lui Archer BE550.
Despre Wi-Fi 7 – Wi-Fi 6 – Wi-Fi 5
Tehnologia wireless exista din anul 1999, de cand s-a introdus standardul Wi-Fi 1 ( 802.11a ), ulterior a urmat Wi-Fi 2 ( 802.11b) tot in 1999, iar Wi-Fi 3 ( 802.11g ) si Wi-Fi 4 ( 802.11n ) au aparut in 2003, respectiv 2009. Evolutia benzilor si vitezelor a fost consistenta si cresterile de performante au ajuns exponentiale. In acest moment se folosesc standardele Wi-Fi 5 ( ac ) – Wi-Fi 6/6E( ax ) si mai nou Wi-Fi 7 ( be ). Ei bine, acum ca am explicat rapid istoria si semnificatiile din spate, este momentul sa vorbim despre diferente ca sa intelegeti putin situatia actuala.
Pe scurt, cam acestea sunt diferentele intre cele mai noi standarde de Wi-Fi.
Wi-Fi 5 este un standard foarte popular in acest moment, fiind prezent in viata majoritatii consumatorilor. Lansat in 2014, acest standard este rapid, ofera o raza buna si este mult mai utilizabil. Acest standard suporta canale de 80 Mhz si 160 Mhz pentru viteze sporite. Orice echipament fabricat dupa anul 2015 suporta acest standard.
Wi-Fi 6/Wi-Fi 6E sunt standarde lansate in 2019, respectiv 2020. Deci toate echipamentele fabricate dupa 2020, respectiv 2021 le au integrate. Standardul Wi-Fi 6 foloseste doua benzi ( 2.4 Ghz si 5 Ghz ) in timp ce 6E adauga si banda 6 Ghz care ofera o performanta mai rapida echipamentelor care pot receptiona semnalul pe aceasta banda ( de obicei, multe smartphone-uri au implementate cele mai noi standarde ).Banda de 6 Ghz se bucura de performante mai bune, latente mai mici in mediile pline de frecvente/benzi/utilizatori. Aceste doua standarde se bucura de cea mai mare rata de adoptie, de la utilizatorii care incep sa scape de Wi-Fi 5. Ambele standarde sunt potrivite atat pentru consumatori, cat si pentru afacerile in plina dezvoltare care migreaza de la cablu/wi-fi mai vechi. Daca alegi standardul 6E poti avea liniste si performanta multi ani de acum incolo, fie ca vorbim despre afacerea ta sau de propria locuinta.
Detalii clare cu diferentele intre cele trei standarde.
Standardul Wi-Fi 7 este un standard extrem de nou, rata de adoptare este mica momentan, dar va creste exponential pe viitor. Iar aparitia routerelor accesibile abia din 2025 este preconizata. Deci la anul vom vedea un boom pentru acest standard de conectivitate. Archer BE550 vine cu trei benzi ( 2.4/5 si 6 Ghz ) pentru latenta minima, performanta si reprezinta cea mai buna optiune de viitor pentru entuziasti si afaceri mici si medii. Costurile de achizitie inca raman piperate pentru acest standard.
Concluzie
TP-Link Archer BE550 este un router solid si aratos la exterior, dar plin de conectivitate si tehnologie la interior. Acum ca v-am lamurit si de diferentele intre standardele Wi-Fi, puteti sa vedeti cam care sunt avantajele pe hartie si in utilizarea zilnica. Desigur, cu conditia sa si aveti abonamentele de internet cele mai bune, iar cum Romania sta bine la acest capitol o sa puteti migra reteaua cu fir la una fara fir usor si fara penalizari de performanta. Despre performante clare si obiective vorbim in partea a 2-a, dar aici am zis sa lamurim subiectul Wi-Fi 7 alaturi de BE550.
TP-Link Archer BE550 se identifica a fi un router wireless performant din clasa medie, ofera 2.5 GbE, acoperire mare, interfata personalizabila si prin simpla sa forma este o prezenta diferita acasa sau la birou. Acesta are in acest moment un pret de ~1500 lei la eMAG, fiind cel mai bun pret cu ceva oferte extra ocazional ( vezi produsul in oferta ). In rest, il vad cam pe la 1700-1800 lei. Pret deloc mic pentru un router, dar are multe dotari de partea lui, iar in viitor costurile vor avea un trend descendent. Pana atunci, fie asteptati, fie va mai bucurati un an de ce poate routerul actual.
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).