NH-D15 G2 este printre cele mai asteptate generatii de raciri cu performante de top de la producatorul Austriac. Istoricul racirilor pe aer de la Noctua este unul extraordinar, calitatea de top este prezenta atat la radiatoare, cat si la ventilatoare. Cand cumperi un Noctua nu primesti doar calitate, dar si o garantie de 6 ani pentru intregul ansamblu + kit-uri de prindere gratuite pentru orice racire cumparata de la un distribuitor autorizat. Raportul pret/performanta/longevitate este unul greu de egalat de concurenta. Prinderea acestui G2 este acum aliniata la standardul SecuFirm2+ cu surub Torx ( surubelnita inclusa in pachet ). Pe langa surubelnita gasim accesorii, prinderi si, evident, un tub de pasta proprietara Noctua NT-H2.

Fata de NH-D15 G1, noul NH-D15 G2 vine cu o serie de imbunatatiri notabile, iar printre acestea se numara:
- Este disponibil in 3 variante in functie de convexitatea bazei. Prima varianta este cu convexitate standard ( similara cu celelalte raciri Noctua ). HBC ( High Base Convexity ) este editia orientata pentru LGA1700/1851, iar varianta LBC ( Low Base Convexity ) este mai mult orientata catre socket-ul AM5 / AM4 si procesoare cu heatsink cat mai plat.
- Noctua NH-D15 G2 vine acum cu 8 heatpipe-uri vs 6 ( la G1 ) care nu doar ca sunt mai bine gadite, dar ofera si o performanta mult mai buna si transfera mai rapid caldura de la IHS la Radiator.
- Ventilatoarele NF-A14x25r G2 PWM vin cu un redesign complet la pale, iar eficienta si silentiozitatea este putin imbunatatita.

NH-D15 G2 vine la pachet cu o multime de accesorii, iar ca utilizare, noul G2 este pregatit sa faca fata procesoarelor Intel Ultra ( vezi serie ), dar si celor Ryzen 9 9950X ( vezi review ). Integrarea racirii NH-D15 G2 se face intr-un desktop premium unde nu se face rabat la performanta componentelor ( performanta oferita este in directa legatura cu racirea componentelor principale ). Noctua NH-D15 G2 este numai bun de integrat in 2025 alaturi de un RTX 5090 + Ryzen 9 din generatia 9000. L-am testat atat pe Intel, cat si pe AMD si in randurile urmatoare o sa vedeti performantele.
Specificatii Cheie Noctua NH-D15 G2 ( Radiator )
- Compatibil cu socket-urile: AMD AM5, AM4 and Intel LGA1851, LGA1700, LGA1200, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150;
- Sistem de montare SecuFirm2+ Torx;
- Doua turnuri de lamele din aluminiu + baza si heatpipes din cupru ( placate cu nickel );
- Suprafata de contact din Nickel;
- Inaltime maxima de 168 mm;
- Radiator compatibil cu un ventilator de 140 mm ( 2 in pachet ).
- Dimensiuni: 168 x 150 x 152 mm;
- Greutate: 1180 numai radiatorul / 1525 cu ventilatoare;
- Tub Pasta termica NT-H2 inclus in pachet;
Specificatii Cheie Ventilator
- Cod Ventilator: NF-A14x25r G2;
- Viteza de rotatie: 500-1500 rpm ( conector PWN cu 4 pini );
- Rulment: SSO2;
- Flux Aer: 155.6 m³/h;
- Zgomot maxim: 24.8 dB(A);
- Dimensiuni ventilator: 140×140×25 mm;
Inspectie Vizuala




Asa se prezinta cutia lui NH-D15 G2, maronie, desigur, si cu multe specificatii pe aceasta.
Chiar imi place noul design.









Cutia cu accesorii a lui D15 G2 este foarte, foarte generoasa.
Se gasesc prinderi standard si off-set-uri, surubelnita in culorile specifice facuta de catre cei de la Wera, pasta termica si tot felul de cabluri.




Pe langa accesoriile de mai sus gasim si doua ventilatoare Noctua A14 G2.
Dupa cum se poate observa, lamele ventilatoarelor au primit un upgrade de design si silentiozitate, aparent.

Cu aceste sarme se prind ventilatoarele de radiator.



Cam asa se prezinta baza din profil unde se intalnesc toate heatpipe-urile.


Asa arata si suprafata de contact care mi se pare mai mare si mai generoasa ca oricand. Gata si pentru socket-urile de dupa LGA 1851.



Cam asa arata si heatpipe-urile in radiator. Sunt cate 8 iesiri in fiecare turn de radiator.




Cam asa se prezinta si Noctua NH-D15 G2 cu ventilatoarele atasate.
Utilizare
Noctua NH-D15 G2 este o racire pe aer din gama premium care a primit un refresh de la producatorul Austriac dupa 10 ani de la lansarea originalului ( Aprilie 2014 ). Imbunatatirile sunt suficiente, pretul a crescut si el, dar ca utilizare, D15 G2 este mai mult capabil sa tina in frau termic cele mai noi procesoare de la AMD si Intel. De aceea s-au lansat si trei variante disponibile: Standard – HBC – LBC. Este o racire pe aer premium care vine cu o garantie de 6 ani, dar stim cu totii ca odata ce alegi un D15 te va tine lejer pentru 2-3 sisteme desktop ( adica macar 10 ani ) sau pana la lansarea NH-D15 G3. Are capacitatea de a raci fara probleme intr-o carcasa aerisita si cu multe ventilatoare un 9950X ( vezi produs ) sau Intel Ultra 9 285K.

Racirea mai eficienta a procesoarelor moderne se face cu aceasta racire pentru ca exista variantele HBC si LBC pentru procesoare Intel/AMD. La asta se adauga airflow-ul imbunatatit al ventilatoarelor incluse, dar si faptului ca pe partea de constructie, noul NH-D15 G2 primeste 2 heatpipe-uri mai mult fata de G1. Asta inseamna 25% mai multa capacitate de transfer a caldurii de la IHS la radiator. Acesta din urma fiind si el imbunatatit ca forma si eficienta pentru a disipa mai bine caldura. Cat de bine, vom afla la testele de performanta. Pana atunci, insa, cei care aleg NH-D15 G2 pentru un sistem silentios de productivitate/randare/editare continut sau jocuri vor face o alegere excelenta. Ca bonus, cei de la Noctua sunt cunoscuti pentru trimiterea prinderilor de raciri gratuite daca esti posesorul original al racirii. Deci cand vine AM6 / LGA ~1900 posibil sa ramai cu aceeasi racire.

Pe partea de constructie, Noctua NH-D15 G2 a ramas un etalon al calitatii. Nu doar ca vine in cutie cu multiple prinderi standard + offset, dar primesti si o surubelnita cu maner premium ( dupa maner pare o colaborare cu cei de la Wera ). Primesti si un tub de pasta termica NT-H2 care numai el si surubelnita valoreaza lejer 100 lei. Radiatorul in sine are o constructie similar de buna, dar ca design pare sa fie putin mai slefuit fata de versiunea originala. Totusi nu am cum sa nu remarc calitatea radiatorului si prinderea solida a heatpipe-urilor de suprafata de contact. Finisajele premium sunt prezente si la coolerele pe aer premium pentru ca D15 G2 este cea mai scumpa racire pe aer pentru procesoare testata pana acum. Per total, merita luat in considerare daca ne uitam la constructie si ce ofera in pachet.
Performanta
Am testat D15 G2 pe un AMD Ryzen 9 9950X ( vezi review ) si pe un Intel Ultra 9 285K pentru a vedea ambele variante de cipuri racite cu el. Am facut asta in Open Bench cu componentele din platforma de mai jos.

Platforma de Test
- CPU: Intel Ultra 9 285K / AMD Ryzen 9 9950X;
- Placa de baza: Aorus Master Z890 / AsRock Taichi X870E
- SSD: Crucial T700 2 TB;
- GPU: Palit RTX 4080;
- Sursa: Seasonic PX-1600;
- Monitor BenQ PD3420Q;
- Windows 11 Pro cu BIOS si update-uri la zi;
- Pasta Termica: Noctua NT-H2;
- Temperatura Ambientala: 18.9 Grade.

Cam asa arata cifrele de Idle si Full Stress Test dupa 30 minute in Prime 95.
Vorbim de niste procesoare de top care isi ajusteaza singure frecventa in functie de temperatura.
Cu ceva tuning termic la fiecare dintre procesoare puteam sa scad sub 80 grade lejer, dar si cu penalizare la performanta.
Concluzie
Noctua NH-D15 G2 este o evolutie solida fata de clasicul D15, dar fata de prima editie este cam cu ~30% mai scump. Nu multi utilizatori pot justifica aceste costuri avand in vedere concurenta acerba pe piata racirilor. Sunt chiar si multe raciri pe apa cu pret sub acest D15 G2. Dar la final de zi alegi acest cooler pentru firma, suport clienti si pentru utilizare pe termen lung. Daca ai grija cum il instalezi de fiecare data te poate tine macar 10 ani. Performantele oferite de el sunt bune si ramane o racire silentioasa pentru cei care vor ceva premium. Daca aspectul nu este tocmai cel mai wow, in 2025 va veni editia Chromax.Black pentru cei care vor ceva mai minimalist.

Performanta de racire este solida alaturi de Intel Ultra 9 285K si Ryzen 9 9950X. Sigur ca exista si alternative de raciri poate mai bune, dar nu pe aer. In ciuda pretului de ~700 lei, D15 G2 este o racire care pune pret pe calitate absoluta si durata extinsa de utilizare. Cei care nu va doriti musai G2, inca exista local pe stoc Noctua NH-D15 din prima generatie cu ~30% mai ieftin. Pe stoc gasiti D15 G2 pentru achizitie la un pret bun la eMAG ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi pret ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositi sustineti activitatea independenta a blogului!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).