,

Sabrent Rocket 4 Plus testat pe X570 versus Z590 – SSD cu scrieri de peste 6 GB/s

Share

In ultimele 12 luni am tot testat modele de SSD-uri de la Sabrent, dar in materialul de astazi am sa va arat cel mai performant model al lor. Este vorba despre Sabrent Rocket 4 Plus, acesta este fratele mai mare al lui Rocket 4.0 ( vezi review ). Modelul Rocket 4 aducea performante PCIe 4.0 pe chipseturile X570 si B550 de la AMD. Noul Rocket 4 Plus a fost testat pe chipsetul Z590 de la Intel versus X570 de la AMD. Sabrent Rocket 4 Plus este o stocare in format M.2 ultra-rapid dedicat workstation-urilor cu cerinte mari de performanta.

 

 

Sabrent Rocket 4 Plus este disponibil in variante de 1 TB, 2 TB si chiar 4 TB pentru cei mai prietentiosi dintre voi. Performanta maxima atinsa de modelul de 4 TB este de ~7100 MB/s la citire si de ~6600 MB/s la scriere. SSD-ul poate fi atasat si pe placi cu PCIe 3.0 acesta avand o viteza maxima de scriere de 3000 MB/s. Controlul performantei se face de catre un Phison PS5018-E18, acesta fiind o varianta imbunatatita fata de E16. Folosirea unui astfel de SSD rapid nu va face decat transferurile sa mearga mai rapid versus un PCIe 4.0 standard. Celelealte operatiuni raman neschimbate ( jocuri, productivitate si multe altele ). Detalii complete in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie

 

  • Interfata: PCIe Gen 4 ×4 ( NVMe 1.3 );
  • Viteza secventiala de citire de 7100 Mb/s si scrierea se face cu pana la 6600 MB/s ( 4 si 2 TB );
  • Controller Phison PS5018-E18;
  • Memorie NAND: Micron 96L TLC NAND;
  • Buffer DDR4 ( posibil  2048 MB );
  • TBW ( Total Byten Written ): 500 GB ( 900 TB ),  1 TB ( 1800 TB ) si 2 TB ( 3600 TB );
  • Functii: Advanced Wear Leveling, Bad Block Management, Error Correction Code, and Over-Provisioning;
  • Firmware upgradabil si aplicatie de management.
  • Format: M.2 2280;
  • Radiator pentru racire pasiva din Cupru ( Conductibilitate 401W/mK  );
  • Dimensiuni:80.5 x 11.4 x 23.5 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Varianta de 2 TB a sosit si cu racire ( disponibila optional ).

Un astfel de SSD se va incalzi excesiv, iar fara o racire serioasa nu va ajunge la cifrele de peste 6 GB/s.

Sabrent 4 Plus ofera si el o licenta special adaptata de Acronis.

Sabrent 4 Plus vine cu un sticker metalic din cupru ce permite transferul de caldura.

SSD-ul alaturi de racire.

Acest nou model vine doar cu 4 cipuri de 512 GB + Controller + Buffer DDR4.

Controllerul Phison vazut de aproape alaturi de cipul DDR4 SK Hynix.

 

Utilizare

 

 

Rocket 4 Plus este cel mai rapid SSD M.2 din portofoliul Sabrent si are ca principali competitori Samsung 980 Pro si Western Digital SN850. Acest tip de SSD nu este pentru orice sistem de tip desktop, cei care au nevoie de astfel de SSD-uri vor neaparat o viteza de transfer mare intre doua sau mai multe astfel de SSD-uri. Transferuri multiple de fisiere mari se vor terminata cat se poate de rapid folosind acest SSD.  Folosirea acestui SSD ca unitate cache pe workstation-uri este iarasi un scenariu bun, mai ales cand se ruleaza programe de editare video/randare si productivitate in paralel.

 

Chiar daca este o componeta high-end utilitatea sa actuala este putin limitata in acest moment, dar pentru cei mai entuziasti dintre voi este bine ca acest SSD exista.

 

Acest SSD urmeaza sa il folosesc intr-un sistem de lucru cu Threadripper 3960X pentru ca acolo cel mai probabil va fi utilizat aproape de potentialul maxim. Am sa revin asupra acestui aspect de utilizare in curand. Pana atunci o sa va arat performantele acestuia.

 

 

Performanta

 

Sabrent Rocket 4 Plus a fost testat pe doua platforme de aceasta data. Fiind cel mai rapid SSD testat pana acum am putut sa il testez alaturi de Intel i7 11700KF ( vezi review ) pe Z590 si pe X570 alaturi de 5800X.  Am vrut  sa vad in mod express cum se comporta in ambele platforme de la AMD si Intel pentru a reusit sa acopar cateva scenarii cheie de instalare/utilizare.

 

Teste pe Z590 alaturi de i7 11700KF

 

In ATTO cifrele de scriere si citire stau in jurul zonei de 6 GB/s.

AS SSD afiseaza viteze decente la copiere.

Transferurile pe Intel Z590 ating cifre rezonabile.

 

 

Teste pe X570 alaturi de Ryzen 7 5800X

 

Platforma X570 bate la capitolul de viteza Z590 de la Intel.

Vitezele sunt mai consistente pe mai multe pachete de transfer.

AS SSD ofera avantaj platformei X570.

 

Pe X570 transferul real este mai rapid cu cateva sute de MB/s la citire, la fel se intampla si in testele de racire.

 

Racire

 

Racirea lui Sabrent 4 Plus trebuie sa fie facuta in orice mod posibil, pentru ca altfel nu va functiona la potentialul maxim.

Temperaturile la testul de formatare arata diferente majore atat in IDLE cat si in LOAD.

 

 

Concluzie

 

Sabrent Rockt 4 Plus s-a dovedit a fi un SSD extraordinar atat pe platforma X570 cat si pe Z590. Totusi comparand performanta acestuia pe ambele platforme, am putut vedea ca performanta extra pentru SSD-urile PCIe 4.0 a fost posibila pe platforma X570. Sabrent 4 Plus este un SSD care se adreseaza pentru cei mai prietentiosi posesori de workstation-uri care vor ceva rapid si compact. Racirea unui astfel de SSD este obligatorie, pentru mentinerea performantelor de top sustinute.

 

 

Rocket 4 Plus este un SSD de top care este disponibil in variante de 1, 2 si 4 TB cu preturi cuprinse intre 225 Euro ( 1 TB ) si 815 Euro ( 4 TB ) in Europa.  Toata gama de produse Sabrent Rocket 4 o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ). Preturile sunt corecte, pentru ceea ce ofera aceasta serie, mai ales in comparatie cu concurenta.

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut