In prima parte a materialului despre EK Quantum Magnitude le-am waterblock-urile ( vezi articol ). Acum in parte a II-a a sosit momentul sa le punem la treaba versus familia Velocity. Block-urile din seria Magnitude si Velocity au fost realizate sa tina piept procesoarelor Threadripper 2000/3000, acestea dinurma au spart gheata procesoarelor high-end la vremea lansarii. Generatia Threadripper 3000 a adus pana la 64 de nuclee care trebuie racite corespunzator. Threadripper 3990X ( vezi review ) ar fi putut sa profite de aceste waterblock-uri la vremea cand l-am testat. Va fi interesat de vazut cum vor raci aceste waterblock-uri trei familii de procesoare high-end.
Threadripper 1920X / 2920X si 3960X vor fi procesoarele racite cu cele doua variante de waterblock-uri si va fi interesat de vazut cum se vor comporta. Fiind printre primele waterloop-uri custom asamblate si testate este mare lucru ca incep direct pe o platforma high-end. Procesoarele Threadripper vin cu o suprafata de contact mult mai mare fata de seria AM4. EK au lansat seria de waterblock-uri sTRX4 din familia Quantum Magnitude la timp pentru a raci si viitoarea serie Threadripper 5000 ( care este la stadiu de zvon ). Procesoarele high-end din seria Threadripper 1000/2000/3000 merita sa fie racite corespunzator cu apa ( nu cu AIO-uri care nu acopera corespunzator toata suprafata acestora ).
Waterblock-urile Quantum Magnitude vin in patru variante pentru o potrivire estetica cu celelalte componente. Cei de la EK au lasat aceste block-uri ultimele pentru ca nu exista cerere atat de mare in raport cu variantele consumer. Ma bucur sa vad aceste modele disponibile global, acestea vin sa se pozitioneze peste racirile traditionale de Threadripper. Testand varianta Ice Giant ( vezi review ) am putut sa vad ce potential maxim ofera o racire pe aer cu radiator imens. Acum urmeaza sa vad ce poate face un Custom Loop pentru procesoarele Threadripper.
Specificatii cheie EK Quantum Magnitude sTRX4
- Socket-uri compatibile: AMD sTRX4 / TR4 si SP3;
- Disponibile in 4 variante: Nickel + Acetat/Plexi, Full Nickel si Acetat + Cupru;
- La pachet vin cu pasta termica si prinderi de socket;
- Greutate: Magnitude Full Nickel | Magnitude Nickel + Acetat | Magnitude Nickel + Acetat.
Variante de Quantum Magnitue
- EK Quantum Magnitude sTRX4 Acetat + Cupru;
- EK Quantum Magnitude sTRX4 Nickel + Acetat;
- EK Quantum Magnitude sTRX4 Nickel + Plexi;
- EK Quantum Magnitude sTRX4 Full Nickel;
Inspectie Vizuala
Daca data trecuta am prezentat block-urile acum urmeaza sa va arat si restul loop-ului, acesta este un EKWB Quantum Power Kit D-RGB P360 caruia i-a fost inlocuit waterblock-ul cu un Magnitude.
Quantum Power Kit D-RGB P360 este un custom loop care vine cu tot ce ai nevoie pentru a raci cu lichid un procesor.
Am folosit tot kit-ul pentru racirea procesoarelor Threadripper cu exceptia block-ului de procesor.
Componentele „majore” care se gasesc in kit.
O mana de fitting-uri se gasesc in cutie.
Acestea fixeaza tuburile si tin totul fara scurgeri cu ajutorul unor garnituri ( vezi foto de mai sus ).
Lichid-ul care curge prin tuburile flexibile este un EK CryoFuel concentrat care se combina cu apa distilata pentru a obtine 1 litru de lichid final.
Exista si un Dye Pack pentru colorarea lichidului.
In kit se mai gasesc 2 metri de tub si un cutter special.
Printre accesoriile generale se mai numara: Splitter ventilatoare, cheie imbus, prinderi si power-start pentru sursa.
Se gasesc si 3 ventilatoare Vardar de 120 mm. Acestea se ataseaza de radiator si ofera un airflow pentru racirea lichidului.
CoolSteam PE este radiatorul din pachet, el are o grosime de ~40 mm.
Ultima componenta din kit-ul de Loop este combo-ul de Pompa D5 + Rezervor. Aceasta „angreneaza” tot lichid-ul din loop.
Cam asta ar fi prezentarea loop-ului pe componente si a cutiei din kit-ul Quantum Power Kit D-RGB P360.
Platforma de testare
KIT-ul EKWB Quantum Power Kit D-RGB P360 vine cu tot ce ai nevoie pentru a incepe racirea oricarei platforme desktop pentru jocuri sau un workstation in toata regula. Alegerea unui Threadripper pentru un radiator de 360 mm este o alegere inspirata pentru o performanta termica cat mai buna pentru a permite procesoarelor sa faca cat mai mult boost. Platformele de test pentru cele trei procesoare sunt identice, dar cu exceptia placii de baza.
Componentele din Platforma Threadripper 1920X/2920X
- Placa de baza – Aorus Xtreme X399;
- Placa Video – Nvidia RTX 2080 Ti FE;
- SSD: Sabrent Rocket 4.0 2 TB ( vezi review );
- RAM – 4 x 16 GB de memorie Crucial Ballistix MAX la 4000 Mhz;
- Racire: Custom Loop EK cu Waterblock Velocity TR4 si Magnitude TR4 ( ambele in varianta Nickel + Plexi );
- Pasta termica: Thermal Grizzly Carbonaut;
- Sursa: Seasonic Prime Platinum de 1300W;
- Carcasa: Streacom BC1.
- OS: Windows 10 Pro cu toate update-urile la zi.
Componentele din Platforma Threadripper 3960X
- Placa de baza – Aorus Master TRX40;
- Placa Video – Nvidia RTX 2080 Ti FE;
- SSD: Sabrent Rocket 4.0 2 TB ( vezi review );
- RAM – 4 x 16 GB de memorie Crucial Ballistix MAX la 4000 Mhz;
- Racire: Custom Loop EK cu Waterblock Velocity TR4 si Magnitude TR4 ( ambele in varianta Nickel + Plexi );
- Pasta termica: Thermal Grizzly Carbonaut;
- Sursa: Seasonic Prime Platinum de 1300W;
- Carcasa: Streacom BC1.
- OS: Windows 10 Pro cu toate update-urile la zi.
Cateva detalii cu Loop-ul asamblat pentru teste de racire ale procesoarelor Threadripper.
Performanta Racire
Pentru a determina performanta de racire am trecut fiecare procesor Threadripper mentionat prin doua teste de racire cu block-urile Velocity si Magnitude ( Nickel + Plexi ) alaturi de pasta termina EK si Thermal Grizzly Carbonaut. Asta a insumat 4 teste de racire pentru fiecare procesor. Toate au avut loc intr-un open bench cu ambient controlat la ~ 25.5 grade. Am aranjat toate rezultatele in chart-uri si iata cum arata performantele:
Block-ul Velocity TR4 a performat decent cu ambele paste de racire ( pasta EK + pad Thermal Grizzly ).
Pentru un radiator de 360 mm la un astfel de procesoare cifrele sunt peste medie.
Block-ul Plexi + Nickel a reusit sa tina mai mult sub control temperaturile atat cu pasta EK, dar si cu Carbonaut.
Masa mai mare a block-ului si design-ul distinct isi fac vazuta diferenta in cifre.
Testul pe 3960X este comparabil cu cifrele obtinute de ICE GIANT ( vezi review ).
Concluzie
Familia de block-uri Magnitude vine ca o evolutie fata de vechea serie Velocity. Aceasta evolutie nu se simte doar prin constructie ci si prin performantele oferite. Block-ul testat a demonstrat ca poate raci alaturi de un radiator de doar 360 mm procesoare puternice cu TDP minim de ~200W. Temperaturile ar fi aratat cu un radiator de 420/480 mm. Cele trei familii de procesoare AMD Threadripper au la baza 3 arhitecturi diferite care se racesc destul de dificil de raciri standard, iar pentru racirea optima EK a scos o serie speciala care sa acopere toata suprafata. Pana si pasta EK si-a dovedit performanta fata de Carbonaut alaturi de aceste procesoare. Seria Magnitude impresioneaza si abia astept sa o pun la treaba alaturi de viitoarele Threadripper 5000.
Realizarea unui custom loop performant este costisitor, dar pentru entuziasti cu buget generos si care au pretentii de performanta si silentiozitate. Modelele prezentate mai sus sunt listate pe site-ul EK la preturi cuprinse intre 270 Euro si 320 Euro. Asta inseamna ca pe piata din Romania vor avea preturi cuprinse intre 1200 lei si 1600 lei ( numai waterblock-ul ). Pentru restul componentelor trebuie sa completati cu alt buget care variaza in functie de radiator, pompa si alte accesorii. Modelul testat in randurile de mai sus reprezinta echilibrul optim intre estetica si performanta.
Produsele EK sunt disponibile in Romania la Shop4PC ( vezi oferta lor ), iar block-urile Magnitude incep sa fie gasite AICI ( vezi produse ).