PureRock LP de la BeQuiet! este cel mai nou si primul cooler low-profile din portofoliul companiei. Acesta vine sa faca concurenta actualului Noctua L9a cu suport AM4/AM5 ( material in curand si cu el ). Inaltimea noului PureRock LP este de 45 mm ( 15 mm de ventilator si 30 mm de radiator ). Noul cooler este cu 7 mm de radiator mai inalt ca un L9a si principalul concurent al acestuia. TDP declarat pentru PureRock LP este de 100W, acesta putand raci lejer un Ryzen 7600/7700 sau chiar 7900 non X fara prea mari probleme.
Acest nou cooler de la BeQuiet! este bine-venit si mult asteptat de pasionatii de carcase SFF ( Small Form Factor ). Si aici pe blog v-am prezentat InWin Chopin de 3.3 Litri ( vezi material ), acesta avand un cooler de la concurenta Noctua. Radiatorul lui PureRock LP are 3 heatpipe-uri de 6 mm care ajuta la disiparea caldurii de pe suprafata de contact cupru. Ventilatorul de 92 mm are 2500 rpm si promite un zgomot de 30.6dB(A) la turatie maxima.
Sunt multe carcase care s-ar bucura de prezenta unui astfel de cooler, iar de performanta lui foarte multi utilizatori. Suntem incantati sa il avem alaturi si in randurile urmatoare il vom testa alaturi de noile Ryzen 7000 non-X si concurenta NH-L9a. Ramaneti aproape.
Specificatii cheie Pure Rock LP
- Compatibil cu socket-urile: Intel LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA 1200 si LGA1700 & AMD AM4 / AM5;
- TDP declarat de 100W;
- Constructie cu 3 heatpipe-uri din aluminiu ( lamele realizate tot din aluminiu );
- Inaltime de 45 mm ( cu ventilator ) si 30 mm ( fara ventilator );
- Radiator compatibil cu un ventilator de 92 mm;
- Dimensiuni: 92 x 92 x 45 mm;
- Greutate: 358 grame.
Specificatii Ventilator
- Dimensiuni Ventilator: 92 x 92 x 15 mm;
- Viteza de rotatie maxima de 2500 RPM;
- Rulment: Rifle;
- Ventilator de 92 mm;
- Zgomot: 13.3 ( 50% ) – 23.8 ( 75% ) – 30.6 dBA ( 100% ).
Inspectie Vizuala
Pure Rock LP si cutia plina de detalii tehnice si specificatii.
In cutie se gasesc bracket-uri de Intel/AMD alaturi de manual si cooler.
Cam asa se prezinta racirea frontal.
Ventilatorul atasat este unul de 92 mm.
Profilul PureRock LP de 45 mm vazut de aproape.
Partea inferioara arata suprafata de contact din cupru, alaturi de pasta termica pre-aplicata.
Iata si ventilatorul de 92 mm.
Cam asa arata Pure Rock LP cu ale sale lamele si heatpipe-uri.
Utilizare
Racirea BeQuiet! Pure Loop LP este potrivita pentru o multime de carcase compacte si ultra-compacte. Printre acestea imi vin in minte Fractal Node 202 ( vezi material ) si InWin Chopin ( vezi material ). Aceste doua modele acomodeaza atat PureRock LP, cat si concurenta Noctua. Capacitatea de racire pentru acest LP ramane 100W TDP, iar asta inseamna ca poate sa raceasca un AMD Ryzen 7600 / 7700 si 7900 non X si poate chiar Intel i5 13500.
Integrarea in sisteme ultra-compacte in format ITX este cea mai favorabila destinatie pentru acest gen de raciri. Totusi, chiar daca este un cooler compact, procesoarele moderne sunt capabile sa ofere suficienta putere de procesare intr-un spatiu stramt pentru a fi numai bune pentru sisteme de jocuri/productivitate zilnica.
Pe partea de instalare, BeQuiet! face o treaba mai buna ca Noctua L9A pt AM5. Zic asta pentru ca suruburile de la Pure Rock LP sunt captive si poti alinia mai bine bracket-urile cu suruburile care deja ”asteapta” alinierea. Instalarea este foarte simpla si dureaza 5 minute maximum ( 2 pentru prinderea bracket-urilor ) si maximum 3 pentru pasta termica si alinierea suruburilor.
Constructia acestui Pure Rock LP este solida si realizata din aluminiu ( lamele ) – Nickel ( suprafata de contact ) si Cupru ( interiorul heatpipe-urilor ). Totul este ”fuzionat” aproape si rezulta un pachet ultra-compact si cu foarte multa atentie la detalii. Finisajele si lamelele arata extrem de bine. Radiatorul este solid construit si se simte ca este asamblat cu mult simt de raspundere. Suprafata de contact cu procesorul este cat se poate de fina si plata. Ventilatorul este usor finut si low profile, iar acesta pare sa faca treaba buna.
Performanta
Pentru testarea Pure Rock LP si Noctua NH-9a ambele pe socket AM5 am folosit urmatorul test-bench:
- CPU: Ryzen 7700/7900 non-X;
- Placa de baza: Asus ProArt X670E ( vezi material );
- RAM: Kingston Fury 32 GB DDR5 la 5600 Mhz;
- SSD: Crucial P3 Plus ( vezi review );
- Sursa: Seasonic PX-1600W ( vezi material );
- Pasta Termica: Thermal Grizzly Kyronaut;
- OS: Windows 10 Pro.
Am rulat ambele coolere in 4 teste de racire cu ambele procesoare pentru un minimum de 1 ora la 18.7 Grade Celsius ca temperatura de ambient si 61.3% Umiditate. Ce a urmat a fost foarte interesant fata de seria Ryzen 7000 cu X la final, iata si cifrele:
Ryzen 7900 si 7700 par sa fie foarte bine controlate termic de Pure Rock LP.
Frecventele sar de 4,5 Ghz in 90% din timp, iar consumul de 90W arata ca acest cooler este suficient de capabil pentru noile Ryzen 7000 non-X.
Concluzie
Racirea Pure Rock LP este nu doar ultra-compacta, ci si extraordinar de capabila sa tina in frau procesoare de 8-12 nuclee din noua serie AMD. Pe partea de Intel nu pare sa faca fata peste un i5 de noua generatie, dar posesorii de AMD vor reusi sa isi faca desktop-uri mITX ultra-compacte cu aceste raciri. Mai cautate vor fi aceste coolere atunci cand vor veni si APU-urile Ryzen 7000 care vor elimina nevoia unui GPU dedicat si voluminos. Pure Rock LP vine cu o constructie solida, o instalare foarte rapida si intuitiva alaturi de un design placut. Noctua cu a sa serie NH-L9A are o concurenta serioasa de astazi incolo.
Pure Rock LP va fi disponibil in curand si pe piata din Romania la un pret de ~300 lei. Racirile BeQuiet! sunt disponibile in acest moment la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!