Synology DS420+ este primul NAS din seria modelelor 2020 care a sosit pentru a fi prezentat. Acest model a fost lansat in luna Iunie a acestui an ( vezi articol ). Modelul integreaza 2 sloturi pentru SSD-uri M.2 NVMe pentru accelerarea accesului la informatii. Porturile de retea raman tot 2 x 1 GBe cu posibilitate de agregare. Procesorul este un Intel Dual-Core la 2.0 GHz iar memoria poate fi extinsa la o capacitate maxima de 6 GB DDR4 non-ECC. NAS-ul vine cu patru sertare pentru HDD de 3.5 inch si este compatibil cu cele mai noi HDD de 18 TB si cu viitoarele de 20 TB care se vor lansa pe finalul anului.
Synology DS420+ este un dispozitiv orientat pentru firmele mici sau pentru lucrul de acasa. Perfect pentru scenariile unde se doreste acces rapid la informatii si indexarea eficienta a fotografiilor. Transcodarea 4K UHD la 60 fps este posibila fara probleme, iar alaturi de suita de aplicatii acest NAS cu 4 Bay-uri poate tine piept tuturor scenariilor de utilizare si acces intr-o afacere de mici dimensiuni. Sunt foarte curios sa vad cam care este avantajul real al acestor doua sloturi de SSD. Ca alte noutati exterioare se remarca mici schimbari de design la colturi si pozitionarea led-urilor. Ramaneti pe faza in randurile urmatoare pentru a vedea cum a fost experienta de utilizare alaturi de DS420+.
Specificatii cheie Synology DS418
- Sistem de Operare Synology DiskStation;
- Patru sloturi de HDD/SSD cu interfata SATA III;
- Procesor Quad-Core Celeron J4025 la 2.0 Ghz / 2.9 GHz Boost;
- Memorie RAM integrata de 2 GB DDR4 + posibilitate de atasare a unei placute de 4 GB DDR4 2666 Mhz;
- Suporta Transcoding 4K UHD la 60 fps pe 10 biti;
- Port dual-Gigabit Ethernet;
- Doua porturi USB 3.0;
- Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, Synology Hybrid RAID;
- Racire cu 2 ventilatoare de 92 mm;
- Consum de 28W;
- Dimensiuni: 166 mm x 199 mm x 223 mm;
- Greutate: 2.18 Kg.
Inspectie Vizuala
In cutia lui DS420+ se gaseste un manual de utilizare rapida, alimentatorul, suruburi si doua cabluri de retea.
Butonul On/OFF si portul USB frontal.
LED-urile sunt pozitionate acum pe muchia laterala a NAS-ului.
Toate marginile NAS-ului sunt slefuite si fac produsul sa arate mai modern.
Cele 4 HDD mecanice sunt racite de 2 ventilatoare de 92 mm.
Partea de conectivitate din spate este destul de saraca: 1 x USB 3.0 + 2 x 1 GBps.
Sistemul de atasare al HDD-urilor este cel fara suruburi.
O privire interioara a placii de baza si a porturilor SATA.
Slotul SODIMM DDR4 este disponibil fara a dezmembra NAS-ul.
Trebuie scoase sertarele pentru a face upgrade
SSD-urile NVMe au un sistem rapid de instalare care nu necesita surub.
Aceste sloturi sunt binevenite si vor ajuta la performanta, dar degeaba daca Synology nu au inclus un port de retea 2.5/5 GBe.
Utilizare si Performanta
Synology DS420+ este primul sistem de tip NAS din acest segment care vine cu SSD-uri pentru accelerarea timpului de acces la fisiere. Acesta este potrivit pentru trans-codare 4K si cu multiple utilizari pe segmentul multimedia. Sistemul de operare DSM are o interfata intuitiva cu iconite mari si este foarte usor de folosit. In cazul in care exista nelamuriri, integrat in sistemul de operare se gaseste manualul in format digital. Alternativ tot acolo, exista si consultantii Synology care pot fi apelati direct si pot solutiona obstacolele tehnice. La DS420+ se pot lega camere de supravechere IP, poate fi folosit ca server de email, host web-siteuri si sincronizari cu servicile cloud sau cu alte NAS-uri.
Am folosit DS420+ alaturi de 2 x WD RED de 4 TB.
SSD-urile folosite pentru accelerare sunt 2 x Kingston KC2500 ( vezi articol ).
Synology DS420+ primeste un design usor diferit datorita marginilor slefuite. In rest se asemana foarte mult fizic cu DS418 ( vezi articol ). Constructia este realizata integral din plastic la exterior cu interior metalic. DS420+ este un produs solid, dar parca domina prea mult plasticul simplu, poate de la anul vor incepe sa faca si ei schimbari majore de design.
Partea de conectivitate ma dezamageste, nu pentru ca ar fi ceva in neregula ci pentru ca au ales sa integreze tot conexiuni 1 GBe. Integrarea a 2 sloturi SSD NVMe este o miscare in directia buna, dar lipsa unui port de retea 2.5 GBe sau chiar 5 GBe taie din potentialul de performanta in reteaua locala a lui DS420+. HDD Mecanice folosite sunt capabile de peste ~200 MB/s la citire si scriere, acestea fiind limitate tot de retea. SSD-urile puteau accelera si mai mult aceasta performanta, mai exact in reteaua locala unde conteaza cel mai mult. Reteaua 1 GBe limiteaza totul la 115 MB/s maxim ceea ce este mare pacat. Este o risipa de potential sa investesti in 2 x 1 TB NVME + 4 x 16 TB si sa te impotmolest la doi conectori de retea care nu erau asa scump de integrat.
Design simplu si mat.
Iata cum se face configurarea SSD-ului pe post de cache:
Selectarea SSD-ului instalat pentru a fi formatat ca unitate de cache.
SSD-ul KC2500 este gata de folosit.
Concluzie
Synology DS420+ este un sistem de tip NAS cu un potential imens, dar este tinut in loc de porturile 1 Gbps cu care a fost dotat. In ciuda constructiei din plastic, acest NAS este unul solid cu o structura metalica si finisaje mate. Sloturile NVMe se acceseaza foarte usor si se pot monta fara surub datorita unui sistem ingenios. Atasarea HDD-urilor este la fel de rapida, ne fiind necesare suruburi pentru a putea instala HDD mecanice. Sertarele de HDD pot fi securizate individual, iar sistemul DSM vine cu suficiente solutii de securitate pentru a tine datele in siguranta si la interior. Update-ul de design este de apreciat si el.
DS420+ vine cu limitarile sale la un pret destul de mare pentru ceea ce ofera. Nu inteleg de ce Synology inca nu face pasul catre retelele de 2.5 Gbe, ar fi un beneficiu imens pentru utilizatorii care vor transferuri locale mai rapide de ~110 MB/s. Acest model este deja disponibil in Romania la un pret mediu de ~2700 lei. Pretul este putin cam piperat la caare se adauga SSD-uri NVMe + 4 x WD RED/GOLD de 10-14 TB ( vezi articol ). NAS-urile de la Synology sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului.