,

Philips Momentum 5000 Review – Panou modern cu inclinatii spre eSPORTS si Grafica – 240 Hz cu 98% DCI-P3

Share

Am mai vorbit despre monitoare Philips aici prin materiale, dar nu foarte des. Ei bine, asta pentru ca nu mereu lanseaza produse, dar odata cu lansarea seriei Momentum 5000, a trebuit sa vad unul de aproape pentru ca parea extrem de promitator. Seria Momentum 5000 de la Philips cuprinde peste 10 modele de la producator care variaza in rezolutie, diagonala si rata de refresh.

 

 

Modelul 27M1F5500P/00 care a sosit, vine cu un panou nanoIPS de 27 inch diagonala si afiseaza o rezolutie QHD la 240 Hz. Desi luminozitatea maxima este de 450 niti, acest panou pare a fi certificat HDR 600. La partea de panou, Philips arata ca ar fi 10 biti ( cel mai probabil 8 +2 cu FRC ). Acoperirea gamuturilor de culoare ar fi sRGB 131,9 % –  Adobe RGB 92,9 % si DCI-P3 98 %. Ramane de vazut cat de aproape afiseaza procentele in utilizare reala.

 

 

Monitorul avand o rata de refresh de 240 Hz si nanoIPS ar fi potrivit pentru jocuri pe calculator, cat si pentru tot ce inseamna editari ocazionale. Tehnologia a evoluat si permite celor care se joaca sa si editeze si viceversa. Traim vremuri interesante pentru cei care au buget mediu si pretentii mari. M-am jucat cu monitorul timp de cateva zile si abia astept sa va arat de ce este capabil.

Specificatii cheie Momentum 5000 de 27 inch cu 240 Hz

 

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9 ( iluminare din spate WLED );
  • Tehnologie nanoIPS;
  • Acoperire gamuturi: sRGB 131,9 % –  Adobe RGB 92,9 % si DCI-P3 98 %;
  • Panoul are finisaj mat ( antireflex );
  • Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
  • Intensitatea luminoasa: 450 niti;
  • Certificare HDR 600;
  • Panou IPS pe 8 biti ( 8+2 FRC );
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 1 ms;
  • Rata de refresh: 240 Hz;
  • Porturi: 2 x DisplayPort 1.4 – 2 x HDMI 2.0 – 1 x Jack 3.5 mm;
  • HUB USB cu 4 porturi USB 3.2;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Consum maxim: 37,4 W;
  • Greutate: 6 kg;
  • Dimensiuni panou fara stand: 609 x 353 x 46 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Pe cutia monitorului se gasesc instructiuni de asamblare si un sticker cu consumul lui.

In cutie se gasesc manuale, suport plastic din casti, baza de metal.

Alimentatorul lui Momentum 5000 este colosal si nu este inclus in panou, un minus destul de mare.

Cablurile incluse in pachet.

USB + DP si HDMI.

Cam asa arata piciorul cu prindere VESA.

Design subtire si functional.

Partea inferioasa a prinderii de monitor.

Baza piciorului are si un carlig pentru organizarea cablurilor.

Prinderea de picior este cu surub.

Articulatia panoului este cheie, aceasta permite rotatia, inclinarea si miscarea laterala.

Butonul de On/Off dubleaza ca joystick.

Carcasa are un pattern interesant si texturat.

Rama monitorului este foarte subtire pe laterale si putin inalta jos.

Unul dintre difuzoarele monitorului.

Conectivitatea panoului este abundenta si pe partea de USB, cat si de semnal.

Baza monitorului este slim.

Profilul monitorului este unul slim si aratos.

La asta contribuie si brick-ul extern aratat mai sus.

Asa arata Momentum 5000 din spate.

Momentum 5000 de 27 inch este un monitor suplu de jocuri, care arata ca unul de office.

Utilizare

 

 

Partea de utilizare pentru un monitor de 27 inch cu 240 Hz si IPS nu este mereu clara. Spun asta pentru ca Diagonala si tehnologia nanoIPS cu acoperire mare ajuta la editare. In timp ce rata mare de refresh ofera o experienta fluida de gaming si editare video. M-am jucat cu el timp de 5 zile prin Capture One si Lightroom ( sigur, nu inainte sa il calibrez serios ). M-am si jucat cateva zile pe langa editare sa vad cum se prezinta. Pot sa zic ca este foarte interesant ca in 2022 cu sub 3000 lei sa ajungi sa ai monitor de editare foto/video, dar si de jocuri in acelasi timp.

 

 

Pe partea de functionalitati, Philips Momentum 5000 este destul de sarac. Vine cu un HUB USB si cam atat. Nicio functionalitate care sa il incline catre editare foto sau jocuri. Singura mentiune este suportul de casti din plastic. Specificatiile din jurul panoului sunt tot ce conteaza la acest monitor. Sa nu uitam, totusi, conectivitatea care este cuprinzatoare. Exista 2 porturi de HDMI/DP si un HUB USB cu 4 porturi de conectare pentru periferice/hdd externe/calibratoare si altele.

 

 

Pe partea de constructie si design sunt o multime de lucruri de spus. Momentum 5000 este o serie care se face remarcata prin design-ul suplu si cu incarcator exclus din carcasa supla. Monitorul vine cu un incarcator baban care atarna bine la cantar, dar face monitorul in sine, cu tot cu panou, sa fie foarte usor. Baza monitorului este realizata din metal si este foarte lata/lunga, dar cu un design slim si aratos. Piciorul monitorului in sine este subtire si are o balama care permite toate tipurile de ajustari pentru panou ( rotire / inclinare / miscare stanga-dreapta ).

 

 

 

Carcasa panoului in sine este din plastic, butoanele nu exista ( ci doar un joystick de control ). Un design simplu si suplu caracterizeaza aceasta noua serie Philips. Asamblarea este de calitate, chiar daca exista o doza serioasa de plastic in constructia acestui monitor. Monitorul este usor de montat pe birou, totul dureaza 5 minute maximum si dupa o calibrare va puteti apuca de treaba.

 

 

 

Performanta si Calitatea Panoului

 

Modelul Momentum 5000 de 27 inch cu 240 Hz vine cu panou nanoIPS care promite in declaratiile Philips multe % de acoperire. Dar rezultatele obtinute si reale se bazeaza pe masuratori cu echipament dedicat care masoara panoul din fata lui. Rezultatele pot alterna fata de exemplarele disponibile pe piata locala. Iata si rezultatele obtinute:

 

Gamuturile de culoare acoperite de acest panou sunt aproape de promisiunea producatorului.

La Adobe RGB se situeaza mai slab fata de declaratia oficiala, de altfel ramane un panou excelent pentru editare foto.

Luminozitatea maxima atinge ~450 niti in timp ce contrastul este putin peste 1:1000.

Uniformitatea culorilor este una decenta la 50%, dar la 100%, 3 sectoare din 9 stau destul de rau.

Uniformitatea luminantei este decenta si se situeaza in zona gri de mijloc.

De obicei panourile rapide nu pot sa ofere si uniformitate pe langa acuratetea culorilor ( nu pana in 3000 lei, adica ).

Valorile DeltaE sunt bune, chiar si cele maxime abia ating 2.19, pe cand cele medii sunt de 1.29.

 

Philips reuseste sa livreze un monitor fain ca panou, dar cu ceva probleme de uiformitate. Daca se tine luminozitatea aproape de 50%, uniformitatea se imbunatateste. Panoul este usor de calibrat si i se elimina usoara tenta verzuie si negrul devine mai profund.

 

Concluzie

 

Philips Momentum 5000 vine cu un panou remarcabil cu tehnologie nanoIPS. Acoperirea sa de culoare pentru cele mai populare gamuturi este excelenta, iar valorile de DeltaE ( deviatie culori ) sunt si ele bune. Uniformitatea poate sa difere pe exemplarul vostru ( in cel de test nu erau wow ). Totusi, sa ai un panou IPS cu 240 Hz si astfel de procentaje de acoperire a spectrului de culori nu e putin lucru. Trebuie sa multumim avansarii tehnologice, altfel am ramane sa cumparam 2 monitoare ( jocuri si editare ) pentru a ne satisface doua scenarii de utilizare.

 

 

Momentum 5000 de la Philips este o serie interesanta si nu doar ca panou. Vine cu un design suplu si atragator care nu tipa RGBBBB sau GAMINGGG. Totusi, pentru a reusi acest design, monitorul vine cu powerbrick extern care este destul de mare. Ajustabilitatea panoului este din belsug si in manevrarea panoului se observa calitatea constructiei. Per total, modelul este unul fain la ~2600 lei cu cat pare sa fie comercializat pe piata din Romania.

 

Seria Philips Momentum 5000 are peste 8-10 monitoare in portofoliu, de la 25 la 32 inch cu multiple rezolutii/rate de refresh. Toate pot fi achizitionate de la eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut