Lenovo a intrat foarte tare pe piata laptopurilor in ultimii ani. Seria Lenovo Legion 5, care mi se pare o alegere excelenta ca laptop de jocuri, editare foto-video si multa productivitate generala. Cand vine vorba de seria ThinkPad, lucrurile stau bine spre foarte bine de foarte multa vreme. Ca dovada a acestui lucru, noul ThinkPad T16 G2 a sosit la review si o sa ne reamintim impreuna de ce Lenovo este un producator de top pe piata de laptopuri. Cand zici ThinkPad te referi clar la o serie de laptopuri de business, care nu doar ca vin cu un hardware puternic, dar si cu o tastatura de top cu un mouse atipic ( celebra bulina rosie ).
Ca hardware, modelul sosit la rodaj vine cu un procesor AMD Ryzen 7 PRO 7840U de noua generatie. Acesta se prezinta cu 8 nuclee si 16 fire de executie. Frecventa de baza este de ~3.3 Ghz si poate urca pana pe la 5.1 Ghz. Memoria RAM este DDR5 in capacitate de 32 GB, SSD-ul era de 1 TB, iar ecranul are rezolutie 1080P cu tehnologie IPS si pare, la prima vedere, sa acopere spectrul sRGB de la Adobe cu 100% fara probleme ( il voi masura sa vedem ce si cum ). Placa video este un Radeon 780M, o integrare similara cu cea regasita in AMD Ryzen 8700G ( vezi review ).
Ca utilizare, noul Lenovo ThinkPad T16 G2 cu Ryzen 7 Pro este dedicat profesionistilor si companiilor care pun ceva mai mult pret pe securitatea generala a laptopurilor de lucru si, desigur, a datelor din interior. Laptopul vine cu cititor de amprente, dTPM 2.0 ( afla mai multe despre el aici ). Procesorul ofera si el certificari FIPS / AES-NI / NX-bit si multe, multe alte setari de securitate. Asta nu inseamna ca nu poti edita fotografii pe acest laptop, se poate si in randurile urmatoare o sa vedeti tot ce am reusit sa fac alaturi de acest laptop.
Specificatii cheie ThinkPank T16 G2
- Laptop business cu ecran de 16 inch;
- Rezolutie ecran 1920 x 1080 pixeli cu tehnologie IPS;
- Procesor: AMD Ryzen 7 PRO 7840U cu 8 nuclee si 16 threaduri;
- Frecventa de baza 3.3 Ghz si Boost maxim de 5.1 Ghz;
- Placa video Radeon 780M integrata in procesor;
- Memorie RAM DDR5 in capacitate de 32 GB cu frecventa de 5600 Mhz;
- Conectivitate Wi-Fi 6E de la Qualcomm + modul Bluetooth 5.3 si posibilitate de integrare eSIM;
- SSD M.2 NVME PCIe Gen 4 de 1 TB cu Opal 2 pentru securitate;
- Conectivitate: 1 x RJ-45 1 x Audio Out/Microfon 2 x USB 3.2 Type A Gen 1 2 x Thunderbolt v4 1 x HDMI 2.1;
- Alte functionalitati: Tastatura iluminata, Webcam cu Cover si touchpad;
- Acumulator cu capacitate de 52.5 Wh;
- Alimentator de 65W cu conector USB-C;
- Greutate: ~1.8 Kilograme;
- Dimensiuni: 361.9 x 255.5 x 20.5 mm.
Inspectie Vizuala la Exterior
Cam asa se prezinta Lenovo ThinkPad T16 G2 la exterior.
Pe birou arata ca un laptop suplu si bine construit, fara artificii mari pe partea de culori.
Cam asa se prezinta profilul laptopului atat din fata, cat si din spate.
Laptopul are cam ~20 mm grosime.
Cam asa se prezinta Lenovo ThinkPad T16 G2 in partea stanga cu a sa conectivitate.
Se alimenteaza de la USB-C cu 65W si are port RJ45 + HDMI, jack si alte porturi.
Partea dreapta are un USB-A 3.2 Gen 1 si un Smart Card Reader.
Cam asa arata profilul laptopului cu ecranul ridicat.
Cam asa arata partea inferioara a laptopului.
Are picioare din cauciuc si suficient mesh pentru alimentarea cu aer rece a componentelor.
Spatele ecranului are un design simplu, cu doar 2 logo-uri si o suprafata mata.
Interiorul laptopului incepe de sus in jos.
Lenovo ThinkPad T16 G2 vine cu o camera web si o ”draperie” fizica.
Mai jos avem rama subtire a ecranului si butonul On/Off/Cititor de amprenta.
Pe langa tastatura se vad balamalele si difuzoarele aproape de rama.
Cam asa se prezinta tastatura de aproape si touchpad-ul cu butoane fizice.
Cam asta ar fi laptopul pe exterior.
Upgradabilitate / ”Sub-Capota”
Evident ca am desfacut laptopul, iar pe langa detaliile complexe din capacul de pe spate am mai descoperit multe despre hardware.
Cam asta ar fi prezentarea generala.
Specificatiile bateriei sunt de 52.5 Wh, iar reincarcarea sa de la USB-C cu ~65W este o varianta excelenta.
Cam asa se prezinta racirea laptopului. Aparent, un singur ventilator face fata pentru CPU ( vedem asta putin mai incolo ).
Memoria RAM este ”cusuta” pe placa de baza, dar SSD-ul M.2 si placa de retea se pot upgrada.
Daca vreodata balamalele vor incepe sa scartaie, de aici se poate rezolva problema.
Primele Impresii si Performante
Lenovo ThinkPad T16 G2 este un laptop cu aparent mult potential la o prima vedere. Se vede clar de unde are ADN-ul seria Legion 5 / 7 si in randurile urmatoare voi clarifica exact daca acest laptop este pentru voi atat ca hardware, cat si ca performanta.
- Ecranul IPS are o diagonala de 16 inch, are un finisaj mat si rezolutie 1080P. Toate aceste lucruri il fac bun pentru editare foto, productivitate in Excel, Office si multe alte lucruri. Stand cu panoul in fata ochilor pentru cateva zile bune pot sa zic ca este un panou placut, dar voi lasa masuratorile de mai jos sa spuna povestea mult mai clar.
Acoperirea gamuturilor este buna spre foarte buna chiar.
Luminozitatea ecranului masurata este de ~433 niti.
Valoarea de contrast este si destul de mare.
Uniformitatea panoului in partea de sus nu este tocmai roz, dar spre 50% luminozitate lucrurile se mai dreg.
Uniformitatea luminantei la 100% si 50% arata ceva mai bine.
Valorile DeltaE sunt aproape sub 0,5, lucru care arata ca deviatia culorilor este excelenta.
- Constructia laptopului Lenovo ThinkPad T16 G2 este solida, balamalele au suficienta tensiune in ele, dar laptopul nu se poate deschide cu o mana. Baza sasiului de sub tastatura este flexibila, dar nu prea mult. Ecranul este semi-flexibil si el, dar carcasa nu scartaie spre deloc cand apuci laptopul de ecran sau de colt. Per ansamblu, pare un laptop de anduranta, exact cum te astepti de la un ThinkPad.
- Design-ul este placut, vopseaua mata si branding-ul minim si simplu ofera un aspect business placut de folosit si manevrat. Este un laptop pe care il admiri daca apreciezi design-ul simplu si rotunjit. Colturile sunt rotunjite, slefuite si la Lenovo ThinkPad T16 G2 nu am gasit suprafata nefinisata. Design-ul Lenovo este de un laptop de business si nu dezamageste vizual.
- Pe partea de autonomie, in configuratia de fata poti obtine intre 11 ore si 3-4 ore in functie de ce ai in plan sa faci. Pentru editare foto am obtinut cam pe la 3 ore de editare in Capture One, iar la seriale cifra sta cam pe la 7-9 ore. Este normal sa tina atat la inceput cand este noua, dar aceste cifre sunt in scadere pe masura ce bateria se uzeaza. Totusi daca cifrele sunt foarte bune la inceput, pe parcurs tot ramai cu 5-6 ore de autonomie spre jumatatea de exploatare a bateriei.
De era un acumulator de 99 Wh, autonomia era de 20 ore lejer.
- Stocarea se face pe un SSD M.2 PCIe 4.0 de 1 TB si iata ce performante ofera:
Performanta SSD-ului este pe la 6 GB/s la citire si cam ~4.5 GB/s la scriere.
Transferurile intre SSD externe si intern se fac cu 2 GB/s fara probleme daca SSD permite.
- Performanta CPU + GPU este data de un AMD Ryzen 7 PRO 7840U care este cea mai noua serie de procesoare ULV cu grafica integrata si preluata de la seria Ryzen 8000G. Iata ce cifre am obtinut:
- Racirea este simpla, pentru acest ULV este cat se poate de eficient in consum, dar si in degajarea de caldura care nu este tocmai mare. Sistemul de racire face fata cat se poate de bine. Temperaturile ating undeva pe la ~70.1 grade pe LOAD maxim in Prime 95 si in IDLE totul sta cam pe la ~37.3 grade. Nimic ingrijorator, fix la ce te astepti de la un laptop cu ULV.
Concluzie
Lenovo ThinkPad T16 G2 este genul de laptop de business pe care il gasesti in birourile corporatistilor sau in poala unui freelancer cu pretentii. Multi programatori il pot folosi, dar si editori de fotografii. Sunt multe lucruri care il recomanda, printre ele se numara ecranul excelent cu redare buna a culorilor. Constructia solida, design-ul minimalist si conectivitatea completa fara sa fie nevoie de vreun adaptor complex. Nu mai zic ca autonomia este buna, iar incarcarea de la USB-C ( 65W ) este o functionalitate excelenta. Acest lucru il face compatibil cu multe monitoare BenQ sau LG care merg pe MacBook Pro.
Ce nu imi place la Lenovo ThinkPad T16 G2 tine de upgradabilitate, memoria cusuta nu imi place la MacBook Pro, dar nici aici. Singura scuza la Lenovo e ca ofera variante cu minim 16 GB de DDR5. Pretul pentru varianta testata este de ~10500 lei, dar exista si variante pe la ~8500 lei Preturile sunt comparabile cu multe dintre laptopurile de la APPLE, dar nu toata lumea poate lucra pe MacOS. Diversitatea este buna, iar calitatea pare sa fie de top pentru cat costa.
Laptopurile Lenovo ThinkPad T16 /T14 Gen 2 sau 3 sunt disponibile pentru achizitie de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si ForIT ( vezi oferta ) – CEL.ro( vezi oferta ) si Vexio ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!