Gigabyte au prezentat la Computex 2025 placi de baza noi, laptopuri, monitoare, placi video si cateva sisteme pentru jocuri si workflow-uri cu AI. Gigabyte se pare ca incepe sa se dezvolte serios pe partea de monitoare, laptopuri de gaming de 18 inch si chiar placi video SFF. In acest moment folosesc multe produse de la ei, iar cand este cazul recomand macar o placa de baza si un monitor de la ei fara ezitare. Pe langa produsele Gigabyte, mai exista produsele AORUS din seria high-end si de gaming. Vin cu design aparte si o implementare mai premium ( indiferent de ce categorie de produs vorbim ). O multime de produse au lansat si la standul lor de la Computex mi-a luat cam 2 ore sa le vad si sa le inteleg. Totusi in randurile urmatoare o sa sumarizez tot ce am vazut la stand.




Aici avem laptopul Aorus Master 18 ( concurenta pentru ROG Scar 18 ) care vine cu 4 sloturi de memorie RAM + 2 x M.2 + o racire eficienta cu 4 ventilatoare pentru o directionare a aerului cat mai rapida. Se poate observa sistemul de racire mai sus.






Pe langa laptopurile din seria Aorus Master 18/16, avem cateva Aero X16 si laptopuri Gigabyte mai de buget, dar care integreaza placi video RTX 5070 Mobile, dar si procesoare din seria Ryzen AI 300. Ma bucur sa vad ca AMD este adoptat in toate aceste serii de laptopuri. Pe langa performanta avem si design modern, constructie metalica la seria AERO/Master, dar si o reducere drastica a greutatii. Spre exemplu, varianta Aero X16 are 1.9 kilograme.


Pe langa toate aceste laptopuri, Gigabyte au anuntat noul GiMate, un asistent AI care este gata sa iti optimizeze performanta in jocuri, experienta audio si sa te ajute in setarea laptopului mult mai rapid. Pe scurt, acesta iti poate fi de folos cand vrei sa:
- Te joci si ai nevoie de performanta maxima, GiMate iti ajusteaza profilul de functionare la placa video, procesor si racire printr-o singura comanda. In momentul activarii vocale sau prin apasarea comenzilor din AI Boost II, laptopul pregateste toate aceste setari ca sa obtii cat mai multe FPS-uri.
- Ajusteaza sistemul de racire pentru jocuri, un call pe teams sau chiar pentru liniste deplina atunci cand vezi un film.
- Ajusteaza sistemul audio in functie de mediul si suprafata in care te afli cu laptopul. Spre ex: daca laptopul sta pe canapea si este moale va sti sa ajusteze balansul cat partea de audio sa sune bine ( similar cum ar sta pe un birou ).
Pe scurt, GiMate este un asistent cu AI care te poate ajuta sa folosesti mai eficient laptopul tau atat in functionare, dar si in generarea de continut pe baza de AI. Exista multe moduri de generare a continutului pe AI, iar odata ce descarci local aceste modele de generare, totul ruleaza offline cu GiMate Creator. Sunt multe de zis despre acest asistent, l-am incercat putin mai sus si este interesant. Este inclus odata cu achizitia laptopului, dar poti sa nu il folosesti. Totusi ma bucur ca exista si ruleaza local.


Aici avem doua monitoare din seria FO, unul QHD si altul 4K. Ultimul este un QD-OLED de 500 Hz pentru cei mai competitivi dintre voi.
Au moduri de functionare duale si nu va zic mai mult, pentru ca unul va sosi la review curand.






In seria Aorus mai gasim acum seria de build-uri Supreme 5 cu RTX 50, AMD Ryzen 9800X3D, SSD/Placa de baza si sursa de la acelasi producator. Un sistem cu o configuratie de top ajunge lejer la 5000$. In Romania nu stiu inca cand vor fi disponibile.




Ca tot vorbeam de sisteme, ei bine, exista si seria de sisteme facute special pentru computatie AI locala. Acestea vin cu componente Aorus, dar si placi grafice profesionale si pana la 1.3 TB de memorie RAM. Majoritatea componentelor din aceste sisteme fac parte din seria AI TOP.

Pe langa aceste sisteme mari, avem si noul AI TOP Atom de la Gigabyte si AI BOX-ul Aorus cu 5090 la interior a carui conectivitate este prin Thunderbolt 5.











Seria de placi de baza Aorus Stealth ICE isi fac si ele aparitia. Acestea au conectori pe spate, dupa cum se poate vedea, pentru un build fara cabluri vizibile. Pe langa asta, exista si un RTX 50 cu un conector mutat in spate pentru a facilita un build alb si fara cabluri. Exista acum un ecosistem Stealth care va creste in perioada urmatoare si cu placi grafice mai accesibile, din ce am inteles. Abia astept sa fac un build cu o parte din aceste componente, iar pe partea de compatibilitatea de carcase, Gigabyte au deja 20+ modele de carcase third-party cu care sunt compatibile.




Iata doua astfel de carcase cu build-uri Aorus Stealth asamblate.



Iata si noile placi video Aorus RTX 5090 Waterforce ICE si Radeon AI Top 9700 Pro.


Printre placile de baza am vazut si Aorus Tachyon Z890, o placa de baza pentru overclock cu memorie CAMM2 instalata.






Acestea ar fi noile Aorus Pro in editie X3D care promit performante de pana la 15% mai mari cu procesoarele Ryzen 9000 X3D.
Vin si cu mecanism magnetic de prindere a racirilor M.2, nu doar performanta extra pentru cipurile X3D.
Foarte multe noutati la standul Gigabyte in acest an, abia astept sa testez laptopurile, monitoarele si placile de baza X3D. Multumesc, Gigabyte, poentru sustinerea ca partener de mobilitate in acest an! Acum va las link-urile de unde puteti comanda gama actuala de produse Aorus si Gigabyte. Produsele sunt disponibile pentru achizitie la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositi sustineti activitatea independenta a blogului!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).