,

Fractal Node 202 Preview – Carcasa de tip ”PlayStation” de productivitate

Share

Fractal Node 202 este o carcasa lansata acum cativa ani pe care o folosesc de 1 an alaturi de un desktop de streaming/editare video ocazionala. Este atat de faina incat merita sa stiti ca inca este pe stoc si poate fi achizitionata din Romania in acest moment. Fractal Node 202 este o carcasa de tip ”PlayStation” care poate acomoda componente puternice pentru un desktop compact usor de ascuns prin birou sau transportabil.

 

Fractal Node 202 vine cu un volum total de 10.7 litri si acomodeaza placi de baza mITX alaturi de raciri cu inaltime maxima de 56 mm. Placile video sunt de tip full size si cu putin noroc daca aveti placi video de 310 mm lungime cu 3 ventilatoare, acestea pot incapea in aceasta micuta carcasa.

 

Limitarile tipice unei carcase mITX sunt prezente, iar in acest caz inaltimea racirii de procesor si nr de ventilatoare de instalat in aceasta. Dar cu o alegere inteligenta de componente poate iesi un sistem bine racit si puternic. Am facut un astfel de sistem si mai multe detalii va dau in randurile urmatoare.

 

 

Specificatii Cheie Node 202

 

  • Constructie: Cadru din otel, Panouri laterale din plastic;
  • Format: ITX
  • Compatibila cu placile de baza: mITX;
  • Porturi frontale: 2 x USB 3.0 + 2 x jack 3.5 mm ( microfon sau casti );
  • Expansiune: 2 x SSd de 2.5 inch;
  • Expansiune II: 1 x HDD 3.5 inch sau 2 x SSD 2.5 inch ( cu Sursa ATX );
  • Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maximum 56 mm ;
  • GPU Compatibil cu lungime maxima de 310 mm lungime x 145 mm latime x 47 mm grosime;
  • Compatibila cu surse SFX de 130 mm;
  • Ventilatoare: 2 x 120 mm ( langa placa video );
  • Filtre de praf incluse in tavan, la baza si pe laterale;
  • Se poate utiliza atat vertical cat si orizontal;
  • Greutate: 3.5 Kg ( fara sursa );
  • Volum total de 10.7 Litri;
  • Dimensiuni: 377 x 88 x 332 mm ( fara picioare ).

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia lui Node 202 arata carcasa si specificatiile.

Modelul sosit este varianta cu sursa inclusa.

In pachet se gaseste un cablu de alimentare, stand-ul si un manual.

Partea frontala a carcasei este subtire si vine cu 2 porturi USB 3.0 + 2 x jack 3.5 mm si buton on/off.

Asa arata si partile laterale ale carcasei.

Prima poza este laterala cu procesorul si aerisirea pentru cooler, iar poza doi arata racirea pentru placa video.

Partea din spate a carcasei arata posibilitatea de integrare a unei placi video cu 2 sloturi.

Profilul carcasei Node 202 este unul subtire si care poate sa arate bine pe birou atasat pe verticala.

Pana si lateralele acestei carcase sunt aerisite serios.

Fractal Node 202 este o carcasa cu mult airflow in ciuda dimensiunilor.

Cam asa arata si interiorul acesteia cu sursa preinstalata.

In dreapta sursei intra placa de baza cu racirea, iar mai sus placa video care este separata de un panou metalic.

Cam asa arata si toate cablurile din carcasa, fiind o sursa mai veche se vede tema de culori de tip ”Mustar” al cablurilor.

Cam asa arata si sursa Integra de 450W inclusa in carcasa.

Aceasta este in format SFX-L.

 

Utilizare

 

Fractal Node 202 este genul de carcasa slim care poate fi folosita pentru asamblarea unui desktop slim si puternic. Orientarea acesteia in pozitie verticala si orizontala este posibila. Se poate integra sub orice corp de mobila sau pe birourile mici unde nu se poate integra un Meshify 2 ( vezi review ) sau nu se vrea o aglomerare a spatiului de lucru.

 

 

Fiind o carcasa mITX pana la urma exista si limitari pentru integrarea de componente, dar nu prea mult in acest caz. Deja a sosit cu sursa SFX-L, iar pe langa aceasta pe partea de componente ”speciale” mai trebuie o placa de baza mITX si o racire de 56 mm. Placa video nu trebuie sa fie mITX doar sa aiba 2 sloturi ca si grosime.

 

 

 

Fractal Node 202 vine cu o constructie solida din plastic la exterior pentru carcasa neagra si o structura metalica la interior ( de unde se prind componentele ). Prin patru suruburi se desface capacul din plastic pentru a descoperi structura metalica de la interior. Calitatea asamblarii si a constructiei este una buna, chiar daca plasticul domina in proportie de 70%. Greutatea carcasei se mentine pe la ~5 kilograme cu tot cu sursa.

 

 

Ca usurinta de asamblare, Node 202 este o carcasa in care se poate face un desktop destul de usor. Locasul placii de baza este mare, sursa are rutele de cablare generoase, dar nu este modulara, iar un exces de cabluri ramane. Pentru a elimina aceste cabluri extra este nevoie de o sursa SFX-L modulara, mai exact un Seasonic SFX-L ( vezi material ).

 

Pe partea de design, Node 202 ramane o carcasa minimalista cu linii drepte si multe decupaje acolo unde conteaza pentru componente. Are mult potential de racire si de integrare in birourile/mobila viitorilor utilizatori.

 

Concluzie

 

 

Chiar daca Fractal Node 202 este un model mai vechi, el nu are inlocuitor inca si merita atentia celor care vor un desktop mITX ultra-compact pe birou. Cu un volum de numai 10 litri, Node 202 accepta placi video full size si procesoare Intel i5/Ryzen 5, asta pentru ca racirile de 56 mm din seria celor performante mai mult nu pot sa raceasca.

 

 

Sursa inclusa ofera suficienta putere pentru procesoarele amintite mai sus si placi video cu TDP de maximum 200W, astfel pe langa procesor poate fi atasat un RTX 3060 sau un RX 6600 la nevoie. Constructia carcasei este una buna, iar aerisirea pe masura. Fractal a reusit o carcasa excelenta la bani putini.

 

Node 202 este disponibila in Romania la un pret de ~460 lei si poate fi achizitionata alaturi de restul seriei Node de la PC Garage  ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta )  ForIT ( vezi oferta )CEL.ro( vezi oferta ).

 

Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut