Share

In acest articol am sa va prezint noua carcasa Fractal Design ERA ITX. Asa cum am promis in urma cu putin timp, in 2020 voi prezenta mai multe carcase interesante. Aceasta carcasa eleganta vine in 5 variante de culori si poate acomoda doar placi de baza ITX alaturi de surse ATX si AIO-uri cu radiator de maxim 240 mm. Pe langa toate acestea vine cu suport pentru placi video cu lungime de maxim 295/210/190 mm ( in functie de sursa atasata ). Am avut ocazia sa pozez si sa analizez carcasa cu cateva saptamani inainte de lansare, am fost instant interesat de un astfel de produs, pentru ca si feedback-ul vostru la build-ul anterior cu InWin Chopin a fost foarte pozitiv.

 

 

Cele 5 variante de culoare si finisaj. Mi-as fi dorit sa pozez varianta Titanium Gray sau Silver ( dar nu a fost disponibila in acel moment ).

 

 

Expansiunea stocarii este de maxim 2 x HDD ( 3.5 inch ) sau 4 SSD-uri de 2.5 inch cu sursa SFX-L sau maxim 1 HDD si 2 SSD cu sursa ATX. Fractal Design ERA este o carcasa compacta si aratoasa pentru cei care vor sa construiasca sisteme ITX puternice fara compromisuri de racire, spatiu pentru GPU si expansiune pentru stocare. Are un volum total de 16 litri si ocupa putin spatiu pe birou. Fractal Design ERA este o carcasa mica si completa care vine sa completeze actuala serie de carcase compacte, dar aceasta ofera mai mult spatiu pe latime pentru componente. Vin cu un design mat si o combinatie indrazneaza de culori, ba chiar exista si doua variante cu insertii de lemn. Daca esti cautare unei carcase de tip ITX esti automat interesat si de cum arata, iar Fractal Design se pricep foarte bine cand vine vorba sa imbine functionalitatea cu design-ul.

 

Specificatii cheie Fractal Design ERA

 

 

 

  • Constructie: Cadru din otel, Panouri laterale din Aluminiu si partea superioara din mesh sau sticla ( panouri incluse );
  • Format: ITX MiddleTower;
  • Compatibila cu placile de baza: mITX;
  • Porturi frontale: 1 x USB Type-C 3.1 Gen 2 + 2 x USB 3.0 + 1 x jack 3.5 mm ( microfon sau casti );
  • Expansiune: 2 x 3.5 HDD sau 1 x HDD 3.5 si 2 x SSD 2.5 inch sau 4 x SSD 2.5 inch ( cu Sursa SFX-L);
  • Expansiune II: 1 x HDD 3.5 inch sau 2 x SSD 2.5 inch ( cu Sursa ATX );
  • Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maxim 120 mm ;
  • GPU Compatibil: Lungime 295/210/190 mm ( in functie de sursa ) – Latime maxima de 125 mm si grosime de maxim 47 mm;
  • Compatibila cu radiatoare de 240 mm ( pe tavan ) – Valabil pentru radiatoarele cu grosime de maxim 42 mm si latime de 125 mm;
  • Ventilatoare: 2 x 120 mm ( tavan ) si 1 x 80 mm ( in spate care este inclus ) – se mai pot adauga 2 de 140 mm jos daca nu instalam GPU;
  • Filtre de praf incluse in tavan, la baza si pe laterale;
  • Greutate: 4.19 Kg ( fara sursa );
  • Dimensiuni: 325 x 310 x 166 mm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia este mica si simpla  realizata din carton reciclat si reciclabil.

 

Cutia cu accesorii.

Vine si cu o cutie mica cu suruburi, standoff-urile pentru placa de baza sunt pre-instalate.

In panoul cu accesorii se gasesc si doua panouri magnetice ( mesh si sticla ).

ERA ITX vine bine ambalata pentru transport.

Manualul de utilizare este cuprinzator si bine structurat.

Partea frontala are disponibile 2 x USB 3.0 – 1 x USB Type-C 3.1 si un jack de 3.5 mm.

Butonul de Power este dublat cu functie de reset.

Filtrul de praf de la baza se extinde pe ambele laterale inferioare ale carcasei.

Partea de sus a carcasei are un filtru de praf inclus, iar peste se poate opta pentru atasarea unui panou din sticla sau mesh.

Panourle laterale din aluminiu au incluse si ele filtre de praf.

 

Panoul inferior cu picioare poate fi detasat prin desfacerea celor 6 suruburi.

Acest panou este singurul din plastic de pe toata carcasa.

Picioarele din spuma previn alunecarea.

Carcasa privita de sus cu panoul din sticla atasat.

Carcasa vine cu mici decupaje sus, pentru schimbarea facila a panourilor magnetice.

 Prinderea panourilor se face foarte usor si nu prea exista loc de erori daca le aliniem cum trebuie.

In spate gasim locul unde intra placa video si conectorul pentru sursa care este prelungit pana la interior.

Pozitionarea placii video este cam inchesuita, iar aerul cald va fi impins prin lateralele de jos. Nu este insa o pozitionare prea ok pentru un GPU Puternic.

 

Scheletul este din otel  si vine cu interior pare bine organizat.

 

Daca inlaturam si panourile se observa in detaliu tot interiorul carcasei.

Cablurile care vin incluse.

Ventilatorul Fractal de 80 mm este singurul inclus.

ERA vine cu un panou frontal fix si cu o mica indoitura exterioara.

Design simplu si curat, exact asa cum am fost obisnuiti de Fractal Design.

Asa arata ERA vazuta din spate.

Panourile laerale imbina un design perforat cu indoitura centrala si margini curbate.

Asa imbraca lumina panourile laterale ale carcasei.

 

 

 

 

Utilizare

 

 

Fractal Design ERA este in acest moment  cea mai simpatica si echilibrata carcasa ITX. Are o prezenta minimalista pe birou si poate acomoda o varietate de configuratii pentrivite multor scenarii de utilizare ale unui calculator. ERA poate gazdui componente pentru un PC de tip workstation si gaming. Flexibilitatea si compatibilitatea este optima si nu aduce odata cu formatul sau compact prea multe limitari in alegerea componentelor.  Spre deosebire de configuratia realizata in InWin Chopin ( vezi articol ), ERA permite instalarea unui GPU dedicat, dar am cateva dubii despre temperaturiile carcasei.

 

Chiar si desfacuta arata foarte bine.

 

 

ERA vine cu un design compact si minimalist, liniile sunt rotunjite, iar marginile slefuite. Otelul scheletului si panourile din aluminiu au aplicate un strat de vopsea neagra mata, aceasta nu sare la zgarieturi superficiale si este facuta sa reziste. Fractal Design a reusit sa scoata o carcasa compacta si placut de privit. Pacat insa ca nu am reusit sa pun mana pe varianele Cobalt, White sau Titanium, acestea arata mult mai bine. Constructia carcasei este solida, grosimea materialelor este similara cu o carcasa middle-tower asta ofera carcasei ERA o rigiditate si mai mare. Aluminiul din panouri si otelul din schelet sunt de buna calitate, se flexeaza foarte putin si se aliniaza optim intre ele. Carcasa a fost gandita nu doar sa fie functionala ci sa si arate foarte bine. In partea superioara exista optiune pentru un panou din sticla sau mesh ( in functie de tipul de racire ales ). Ambele panouri schimba infatisarea carcasei, personal il prefer pe cel  din mesh.

 

 

Managementul firelor se face la interior, iar asta va necesita putina planificare pentru un airflow decent. Cablul de alimentare al sursei este prelungit din interior pana in spate. Partea de conectivitate din fata vine grupata in cateva fire pentru a avea o trasare cat mai scurta pana la conectorii de pe placa de baza. Aranjarea componentelor la interior nu este traditionala, dar dificultatea de asamblare nu este foarte mare. Din ce imi pot da seama, airflow-ul din carcasa va fi limitat, dar atasarea a 2 ventilatoare de 120 mm in tavan pentru evacuarea aerului cald este cea mai buna solutie. Filtrele de praf prezente in panourile laterale si la baza carcasei pe ambele laturi, iar cel mai mare se afla in tavan. Prezenta lor este esentiala pentru a evita curatarea lunara a componentelor si limitarea eficientei de racire.

 

Filtrul de praf din partea superioara.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

 

 

Fractal Design ERA ITX este o carcasa simpatica care vine cu un design placut si functionalitate excelenta pentru dimensiunile sale. Este posibila integrare  unui sistem de racire capabil pe Apa sau Aer. Odata instalata o astfel de racire se poate integra un procesor cu 12 sau chiar 16 nuclee fara a pune in pericol performanta si frecventele de boost la 4 GHz. In aceasta noua carcasa se pot asambla sisteme pentru jocuri, dar si sisteme de tip workstation compacte. Avand in vedere ca memoriile RAM au ajuns sa fie disponibile in module de 32 GB, iar Ryzen 9 3950X are 16 nuclee care nus asa greu de racit, ERA ITX a fost lansata intr-un moment oportun. La interior se pot integra si HDD de 3.5 inch, dar SSD-urile par sa fie cea mai buna varianta, mai ales daca transportati des calculatorul.

 

 

Design-ul este placut chiar si pe negru, ERA fiind disponibila in 5 variante de culoare. Constructia este din otel si aluminiu facuta sa reziste, va rezista fara probleme ani la rand. Filtrele de praf si cele 3 ventilatoare care se pot atasa ofera un airflow bun si o protectie a componentelor. Porturile USB din fata ofera variatate si o interfata audio. Fractal Design a reusit sa scoata un produs compact, frumos si bine gandit pentru cei care nu vor laptop, dar nici un desktop cu carcasa imensa. ERA imbina eleganta si utilitatea intr-o singura carcasa. Fractal Design ERA va fi disponibila in Romania prin intermediul Top Quality Computers in saptamaniile urmatoare in toate cele 5 variante. Pretul unei carcase va fi de ~850 lei fara nici o reducere aplicata, iar aceasta va putea fi cumparata de la PC Garage eMAG evoMAG si CEL.ro.  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul ( daca doriti ). Va multumesc!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut