Crucial P310 Review – SSD Minuscul pentru console portabile

Share

P310 este primul SSD in format 2230 de la Crucial, acesta a fost lansat cu scopul de a permite upgrade de stocare pentru noile console portabile de jocuri care au ”invadat magazinele”. Aici avem ca exemple cunoscute ROG Ally si SteamDeck de la Valve. Crucial P310 este disponibil in capacitati de 1 si 2 TB cu o durabilitate de scrieri exprimata in TBW de 220 TB, respectiv 440 TB.

Formatul 2230 nu doar ca este compact, dar este si performant, acesta promitand pe hartie viteze de 7100 MB/s la citire si respectiv 6000 MB/s la scriere. Performanta data de interfata PCIe 4.0 x 4 si de controller-ul Phison PS5027-E27T. Acest SSD nu are buffer DRAM si elimina o parte din problemele de supraincalzire pentru ”inghesuiala” electronica din consolele moderne.

NAND-urile QLC cu 232 de straturi isi fac loc in acest model si il fac un SSD QLC excelent pentru jocuri, care nu este exagerat de durabil la scrieri, dar foarte bun pentru scopul pentru care a fost lansat. Mai trebuie retinut ca aceste SSD-uri in format 2230 sunt integrabile si in alte proiecte IT&C pentru entuziasti, iar despre asta si performantele lui P310 va vorbesc in randurile urmatoare.

SPECIFICATII CHEIE CRUCIAL P310

  • Interfata: PCIe Gen 4 x 4 ( NVME 1.4 );
  • Disponibil in capacitati de 1TB si 2 TB;
  • Viteza secventiala de citire de 7100 MB/s si scrierea se face cu pana la 600 MB/s;
  • Controller Phison PS5027-E27T;
  • Memorie NAND QLC cu 232 de straturi;
  • Fara Buffer DRAM;
  • TBW ( Total Byten Written ): 1 TB ( 220 TB ) si  2 TB ( 440 TB );
  • Format: M.2 2230;
  • Dimensiuni: 30 x 22 x 2.45 mm;
  • Garantie 5 ani.

Inspectie Vizuala

Cam asa se prezinta cutia lui Crucial P310.

In cutie se gaseste un blister din plastic care contine SSD-ul.

Crucial P310 este cel mai compact SSD pe care am pus mana pana acum.

Pe spate se gaseste numai o eticheta cu specificatii si se poate vedea interfata PCIe 4.0 x 4.

Cam asa arata P310 ( 2230 ) si P5 Plus.

Crucial P310 este un SSD compact si capabil.

Utilizare

Crucial P310 este dedicat utilizatorilor de Steam Desk, ROG Ally, Zotac si chiar viitorilor posesori de console Antec ( vezi despre ce este vorba ). Jocurile din ziua de astazi ocupa ”ingrijorator” de mult spatiu de stocare, iar ca sa poti memora macar 10-20 titluri intr-o consola portabila este bine fie sa ai deja 2 TB de SSD de la achizitie sau sa iei o varianta cu 512 GB si sa faci upgrade ulterior. Aceasta ultima varianta te face sa economisesti ceva bani ulterior. Procesul de upgrade nu este tocmai simplu la console, dar cu putina dexteritate, surubelnita iFixIT potrivita ( vezi trusa recomandata ) poti face fata cu Brio.

Jocurile nu doar ca ocupa mult, dar au nevoie si de performante de scriere/citire mari, iar un NVME PCIe 4.0 se incadreaza de minune sa livreze timpi de incarcare scurti si o performanta sustinuta pe tot parcursul utilizarii. Nevoia pentru aceste SSD-uri nu se rezuma doar la console, mai exista si alte cateva scenarii identificate de mine pentru utilizarea cu BRIO al acestui P310, iar printre ele se numara:

  • Utilizarea alaturi de ultrabook-uri care nu fac risipa de spatiu, dar se vrea sa ramana stocarea upgradabila/reparabila.
  • Integrarea in sisteme mITX unde spatiul ocupat de componente este o problema, iar disiparea caldurii este o alta problema pe care o poate rezolva acest format.
  • Echipamente din categoria Internet of Things (IoT) se bucura de o popularitate extrem de mare pentru integrarea acestui format. Aici putem enumera echipamente precum validatoare de autobuz, sisteme de camere, sisteme PC in miniatura si multe altele.

Performante

Pe partea de performanta, Crucial P310 cu ale sale NAND-uri QLC si controller Phison PS5027-E27T par sa ofere pe hartie performante foarte bune. Am facut cateva teste de performanta si termice, iar acesta se descurca cam asa:

ATTO ne arata viteze constante si consistente de aproape 7 GB/s la citire si 6.23 GB/s la scriere.

AS SSD arata cifre solide pentru performanta dupa un test sintetic lung.

In AJA cifrele sunt si ele mari, dar nu chiar cat scrie pe eticheta.

Viteza de citire pentru P310 se face constant cam pe la 2.92 GB/s. Testul a fost facut alaturi de un Crucial P5 Plus.

Viteza de scriere este de ~ 3.01 GB/s pentru o scriere directa de pe un P5 Plus.

Ca test termic am apelat la o formatare low level din Windows si am masurat progresul termic cu camera.

Cifrele ajung chiar la 93.6 grade la hotspot. Este clar ca are nevoie de o racire, indiferent de unde este instalat.

Concluzie

Crucial P310 este un SSD minuscul care vine cu o performanta pe masura, chiar daca nu are buffer DRAM, performantele sintetice sunt din aceeasi liga cu fratele Crucial P5 Plus ( vezi review ). Performantele declarate pe eticheta sunt apropiate si in viata reala, dar cu un cost de durabilitate major, as zice. 440 TBW pentru 2 TB de capacitate nu este cea mai optima alegere, chiar si pentru un QLC de consumer. Daca pretul in Romania va fi competitiv in raport cu ceea ce ofera, pot sa recomand P310 pentru posesorii de console portabile care vor upgrade de la 512 GB la 2 TB sau celor care au proiecte DIY care nu necesita o durabilitate excesiva a memoriilor NAND.

Local, pe rafturile din Romania, acest nou P310 de la Crucial are concurenta directa Corsair MP600 Mini / Kioxia BG5 / XPG Gammix S55 si WD Black SN770M. Pe hartie, majoritatea concurentilor lui au viteze mai slabe ca performanta, iar durabilitatea este tripla la WD si Corsair. Ramane de vazut ce pret va avea noul SSD pe piata locala, ca prin Europa puteti achizitiona un P310 de 1 TB, respectiv 2 TB la preturi cuprinse intre 450 lei si 900 lei. Local, concurenta are preturi similare.

Restul gamei de SSD-uri Crucial se pot cumpara la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) – Vexio ( Vezi Oferta )FotIT ( Vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta )Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut