Share

Nu multa lume stie ca cei de la Caterpillar fac si telefoane, modele utile pentru persoane care lucreaza in constructii sau pe santiere navale. In acest an s-a lansat Cat S75 5G, un smartphone rugged si am fost tare curios sa il testez si eu pentru ca vine cu mod de comunicare prin satelit ( prezent datorita unui modul dedicat ). A venit la fix pentru vacanta in Grecia care s-a lasat cu navigat pe mare cu catamaranele. Scenariu optim in care te rogi totusi sa nu ai nevoie. Acesta se lauda ca rezista la noroi ( precum un G-Shock ), dar si la praf sau nisip si chiar in apa, de pana la 5 metri adancime.

 

 

Functia vedeta a acestui telefon este cea de comunicare prin satelit prin care poti trimite sau primi mesaje sau cereri de asistenta SOS. Daca esti turist si iti place sa te aventurezi prin munti sau zone unde te poti accidenta, iti trebuie un dispozitiv de acest gen pe care te poti baza la nevoie. De retinut este faptul ca acest serviciu functioneaza pe baza de abonament dedicat ( lucru despre care vom vorbi mai tarziu ). Cat S75 vine cu o baterie de ~5000 mAh al carui consumator primar este ecranul IPS cu rata de refresh de 120 Hz si rezolutie 1080 x 2408 pixeli.

 

 

Sub ecranul acoperit cu Gorilla Glass Victus se gaseste un chipset Mediatek Dimensity 930 cu 8 nuclee si un GPU IMG BXM-8-256 care sunt asistate de 6 GB de memorie RAM. Specificatiile hardware sunt solide, dar lipseste camera termica ( precum avea generatia anterioara ). Diagonala de 6.6 inch a ecranului esta cam cu ~0.9 inch mai mare fata de CAT S62Pro, iar ca si consecinta, noul model abia daca mai incape in buzunarele medii.

 

 

Specificatii cheie

 

  • CPU: Octa-core (2×2.2 GHz Cortex-A78 & 6×2.0 GHz Cortex-A55);
  • GPU: IMG BXM-8-256;
  • 6 GB memorie RAM;
  • Ecran IPS LCD de 6,6″, 120Hz, FHD+ cu rezolutie de 1080 x 2408 pixeli;
  • Camere: Senzor de 50 MP (f/1.8, wide), 8 MP (f/2.2, ultrawide), 2 MP, f/2.4, (macro);
  • Camera selfie: 8 MP, f/2.0, (wide);
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band;
  • Bluetooth 5.1;
  • Apel de urgenta SOS prin satelit;
  • Baterie de 5000 mAh;
  • Inregistrare video: 1080p la 30fps;
  • Memorie interna de 128 GB;
  • Port USB Type-C (USB 2.0);
  • OS: Android 12;
  • Greutate: 268 g;
  • Dimensiuni: 171 x 80 x 11.9 mm.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia lui S75 din carton reciclat. Nu se regasesc foarte multe informatii pe aceasta.

Informatiile din interiorul cutiei.

Cablul de incarcare care vine alaturi de telefon.

Si smartphone-ul Cat S75.

Cu laterale nu foarte subtiri.

Pe laterala stanga se afla locasul pentru SIM si un buton programabil.

Pe laterala dreapta se afla, ca la orice smartphone, un buton pentru blocare/ deblocare si cele pentru volum.

Pe partea de sus se gaseste un buton rosu care este cel pentru urgente ( Buton SOS ).

Iar pe partea de jos se afla doua difuzoare si portul de incarcare USB-C.

Pe spate se afla sigla brandului care este mai evidenta atunci cand reflecta lumina.

Si camerele de pe spate.

Camera selfie.

Marginile ecranului din sticla sunt protejate de carcasa inaltata.

Pentru a va da seama de dimensiuni, l-am pus langa Cat S62 Pro ( stanga ).

Si cam asa se prezinta ecranul telefonului S75.

 

 

Primele impresii

 

Constructia lui S75 este una facuta sa reziste celor mai neprietenoase medii de lucru pentru un smartphone. Lista include mult praf, nisip, apa sarata, pietris si multe alte elemente care ar afecta in mod normal un smartphone uzual. Apa este cel mai mare inamic pentru un gadget, insa acesta poate fi scufundat pana la 5 metri adancime, suportand in acelasi timp un jet de apa sub presiune. In Grecia a suportat apa si vant in timp ce navigam pe mare si a functionat in parametrii normali. Lentilele camerei sunt tratate hidrofob, aparent, pentru ca apa abia daca ramanea pe lentile.

 

 

Materialele folosite in constructia lui nu sunt cu mult diferite fata de cele pe care le intalnesti in mod normal, insa calitatea folosita face diferenta. Sticla pentru ecran este Gorilla Glass Victus, rama din aluminiu si capacul din spate din plastic mat care sta bine in mana. Dupa aceasta descriere ai zice ca este un telefon greu cel care rezista la atatea socuri, insa este chiar usor ( 268 g ), dar nu chiar atat de subtire pentru cei cu maini mici/ medii.

 

 

Ecranul de 6.6″ este un IPS LCD cu o rata de improspatare de 120 Hz si o rezolutie de 1080 x 2408 pixeli. Fiind un IPS, culorile nu sunt atat de vibrante ca pe un AMOLED, insa sunt mai aproape de natural. Culorile se vad echilibrat, iar contrastul nu este chiar atat de subtil. In completare vin si procesorul MediaTek Dimensity 930 octa-core de 2,2 GHz de la MediaTek, cu 6GB de RAM și 128GB spațiu de stocare interna, cu posibilitate de extindere cu un card microSD. Hardware-ul este peste medie, dar punctul forte ramane rezistenta.

 

 

Cat S75 vine dotat cu 3 camere foto, cea principala de 50 MPx, una ultrawide de 8 MPx si de 2 MPx cea de macro care pot fi folosite si sub apa fara probleme. Iar in fata are o camera pentru selfie de 8 MPx. Acesta face fotografii decente, cu detalii, chiar si in lumina slaba. Nu l-as recomanda ca telefon de top cand vine vorba de fotografie, dar face o treaba buna per total.

 

 

In meniurile camerei foto este foarte usor de navigat pentru ca nu sunt multe moduri de fotografiere, fiind prezent, totusi, modul „Professional” care ofera, atat cat se poate, un minim control asupra setarilor, precum white balance-ul, ISO si alte detalii care ii preocupa pe unii dintre noi. Ma bucur ca nu s-au introdus multe moduri inutile si carora nu le-ar fi facut fata camerele, cum este in cazul altor telefoane. Dar faptul ca exista „Under Water” mi se pare o functie de ajutor.

 

 

Meniuri camera

 

Meniul principal al camerei.

Modurile de care va puteti ajuta in fotografiere. Tot aici se gaseste si modul subacvatic.

Cateva setari prin care va puteti imbunatati experienta de fotografiere dupa bunul plac.

Un alt mod prezent este cel nocturn.

Si inregistrarea video care se face pana la 1080p la 30fps.

 

Galerie foto

 

 

Si cateva fotografii realizate cu Cat S75 in Grecia. Nu mereu a fost o lumina prielnica pentru camera telefonului, dar s-a descurcat decent. Imaginile pot fi folosite lejer ca postari pe social media, dar nu si printate pentru ca acolo se vor vedea diferentele dintre acesta si o camera de telefon cu un senzor mare.

 

 

Comunicarea Prin Satelit

 

 

Se pare ca cei de la CAT experimenteaza cu diverse functionalitati prin rotatie pentru a vedea ce prinde la publicul tinta ( care este destul de restrans ). Daca la S62Pro era camera termica, la acest S75 este serviciu Bullitt de mesagerie prin satelit. Este o functie similara cu ce a implementat Apple cu 14 Pro / 15 Pro. diferentiatorul ramane reteaua de sateliti pe care se bazeaza. La Bullitt vorbim despre Inmarsat si Echostar, iar la Apple foloseste Globalstar. Ca sa completez informatia, seria Garmin InReach foloseste reteaua de sateliti Iridium.

 

 

Cat S75 nu are receptor sau antena externa speciala ca un Garmin, dar exista ceva antene interne si aplicatia Bullitt in care faci login cu id si parola ( vezi mai sus ).

 

Dupa ce iti faci cont trebuie sa alegi un plan si sa platesti si esti gata de utilizare.

Iata si restul optiunilor disponibile din aplicatie.

Exista modalitate de checkin si tracking pe langa modul de activare SOS.

 

 

Concluzie

 

Cat S75 este un hybrid intre smartphone si comunicator prin satelit ( similar cu un Garmin InReach ). Poate fi folosit si ca un telefon normal, nu doar atunci cand ai nevoie sa transmiti un mesaj SOS. Un smartphone care poate fi folosit atat pe santier, cat si intr-un ghiozdan de drumetie datorita greutatii reduse. Riscuri de accidente sunt peste tot, iar un dispozitiv cu comunicare prin satelit in locuri neacoperite cu semnal ( indiferent de locatia de pe glob ) va poate salva viata.

 

 

 

Cat S75 vine atat cu o constructie solida, cat si cu un hardware nou si mult imbunatatit fata de seria S62 Pro. Insa marele regret al meu este faptul ca nu au lasat camera termica si formatul mai portabil la locul lor. Altfel CAT S75 este un smartphone rezistent si gata de asortat cu buldozerul de acasa :D. CAT S75 are un pret mediu in Romania de ~2500 lei. Pretul este unul rezonabil pentru ceea ce ofera. Seria de telefoane Catterpillar este disponibila in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )  – Vexio ( vezi oferta ) – ForIT ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului! 

 

 

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut