Cablurile video au ca principal rol transmiterea semnalului de la placa video la monitor. In articolul acesta vom vorbi despre brandul DeLock. Indiferent de conexiunea/portul folosit, avem nevoie de cabluri video de calitate. Pe langa scenariul mentionat mai sus, cablurile de transmisie a semnalului se mai folosesc foarte mult la filmari. Multe din onexiunile intre recordere externe si camere fiind inca cele cu fir. Conexiunile cele mai populare in sistemele desktop, laptop si diversele accesorii sunt DVI-D ( dual-link ), HDMI si Display Port. Cele doua standarde din urma se gasesc au disponibile si conexiuni mini sau chiar si micro ( in cazul HDMI ).
- DVI-D – Este o conexiune limitate la rezolutii 2.5K, dar care se potriveste atat pentru transmisia de continut multimedia, dar si pentru productivitate ( editare foto, video etc… ).
- HDMI – Este mai mult o conexiune multimedia, des intalnita la monitoare, recordere externe si prea putin la placi video. Prefer sa nu o folosesc cand testez monitoare de editare.
- Display Port – Este o conexiune care a devenit din ce in ce mai populara odata cu adoptarea standardului 4K in desktop-urile/laptopurile mainstream si high-end. Este un conector capabil sa livreze semnal pe 10 si 12 bitipe monitoarele cu astfel de panouri.
In articol va prezint o serie de cabluri de la DeLock folosite de mine pentru conectarea monitoarelor la placile video testate si viceversa. Cablurile de calitate ofera un semnat curat si pastreaza calitatea continutului pe parcursul transferului de semnal. Am intalnit cazuri cand trebuia sa calibrez un monitor de editare foto, sa primesc erori cu privire la calibrare si am constatat ca aveam de a face cu cabluri ieftine.
Cablurile Testate
Cablul HDMI 2.0 Slim de la DeLock vine cu conexiune de internet si suporta rezolutii 4K.
Delock HDMI 2.0 este un cablu slim capabil sa se integreze in orice setup de monitor placa video/monitor si alte metode de utilizare.
Acest cablu DP cu conector full-size suporta semnal la rezoluti 8K la 60 Hz maxim sau 4K la 240 Hz.
De un astfel de cablu au nevoie atat gamerii cat si persoanele careediteaza video 4K, 6K sau chiar 8K.
Grozimea cablului este generoasa, la fel ca si izolarea acestuia, se simte semi-rigid si are conectori auriti.
Gama de cabluri de la DeLock.
Utilizare
Cel mai utilizat cablu din selectia DeLock de mai sus a fost cel HDMI Slim. Acest cablu este subtire, dar de calitate si se gaseste intr-o varietate de variatiuni al conectorului HDMI. Cablul este disponibil in variantele HDMI la HDMI, HDMI la miniHDMI ( pe negru ) si HDMI la microHDMI. Eu l-am folosit alaturi de recordere externe, conectat la monitoare si diverse accesorii folosite la testarea placilor video si a echipamentelor foto-video.
Iata cateva scenarii de utilizare:
Folosesc cablurile conectate la Fujifilm X-T3/Sony A7 III alaturi de Atomos Ninja V.
Alaturi de RTX 2080 Ti de la Nvidia.
Constructia acestui cablu este semi-rigida, ofera o calitate rezonabile, pentru utilizare semi-intensa. Conectorul este si el slim, neavand plastic in exces la capete, cablul in sine are o grosime de doar 1,6 mm. Este disponibil la o lungime cuprinsa intre 25 cm si 4.5 metri.
Cablul DeLock DP 8K este pe locul doi ca intensitate de utilizare alaturi de monitoarele care ajung pe masa de review. Nu am putut testa sa vad daca poate sustine semnal 8K, dar face fata la semnal 5K fara probleme alaturi de LG 34WK95U-W ( articol ).
- Am incercat peste 10 monitoare cu acest cablu si toate au functionat fara probleme.
- M-am jucat la rezolutie 2.5K pe un monitor de 240 HZ la 150 fps timp de cateva luni fara probeleme.
- Pentru scopuri de testare alaturi de monitoare si placi video, cablul DeLock DP 1.4 este excelent.
Cablul are o grosime de 6 mm si are o constructie solida. Pentru cat costa si ceea ce ofera aceasta varianta reprezinta optiunea ideala.
Iata conectorii cablului Display Port.
Am reusit sa rup un cablu din vina mea si i-am facut o disectie sa va arat ce este la interior ( cauciuc gros si multa izolatie ).
Izolatia este din belsiug, aceasta asigurand transmisia optima de semnal si interferente minime.
Concluzie
DeLock produce o gama larga de cabluri, dar cele video sunt cel mai des folosite. Un cablu de calitate, indiferent de brand ajuta la trasnmiterea semnalului video la mare rezolutie fara pierderi. consumul continutul multimedia si in scopuri de testare zilnica al echipamentelor. S-a intamplat sa am probleme de calibrare la un monitor din pricina unui cablu de tip DisplayPort ieftin.
DeLock produce cele mai faine cabluri HDMI slim pe care am pus mana pana acum, le recomand fara retineri. Preturile cablurilor prezentate variaza intre 45 si 180 lei, in functie de tipul si lungimea aleasa. Cablurile DeLock sunt disponibile in Romania la Conectica ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ). Acest articol contine link-uri de afiliere, iar prin achizitia produselor prezentate din ele, puteti sustine activitatea blogului. Multumesc!
Incepand din luna Octombrie ne gasiti si pe canalul de Youtube Ghidul It&C ( Abonati-va AICI ).