,

Am testat Garmin Epix Gen 2 – Un sportwatch complet cu ecran Amoled

Share

Aici, la Ghidul IT,  nu suntem pasionati doar de componente de calculator, dar si de sport in general. Activitatea principala fiind turele de MTB si drumetiile. Am profitat de acest aspect si am reusit sa pun mana pe un  Epix Gen 2 de la Garmin. In randurile urmatoare am sa va arat de ce este capabil acest sportwatch premium in activitatile din ultimele saptamani.

 

Epix Gen 2 are un pedigree de sportwatch care s-a transformat intr-un smartwatch premium veritabil. Spun asta pentru ca este singurul din modelele generatiei actuale care include un ecran AMOLED de 1.3 inch, care este tactil si arata foarte bine. Avand un asa ecran, navigarea GPS si urmarirea notificarilor va fi o placere. Rezolutia de 173K pixeli este excelenta pentru afisarea parametrilor, iar luminozitatea mare ajuta la vizibilitate in orice moment.

 

 

Specialitatea acestui Epix Gen 2 este activitatea sportiva, iar pentru asta, Garmin i-au integrat pe langa ecran, senzori de puls, saturatie , barometru , GPS cu multiple frecvente si multe altele pentru a inregistra orice activitate sportiva, in orice context. Activitatile sportive sunt de ordinul zecilor pre-configurate in ceas, iar daca nu gasiti una anume se poate configura de la 0.

 

 

Conectivitatea Bluetooth, ANT+, Wi-Fi permit conectarea la smartphone si alti senzori pe care Garmin ii produce pentru a duce masurarea si optimizarea activitatilor la un alt nivel. Autonomia este si ea rezonabila in ciuda ecranului AMOLED, iar cifrele de autonomie masurate oficial in ore permit navigarea de 24 de ore sau a masurarii activitatilor sportive cu toti senzorii activati.

 

 

Acest material este o experienta de utilizare normala in urma careia am luat la cunostinta cateva lucruri pe care merita sa le stiti inainte de o posibila achizitie. Experienta mea in ecosistemul Garmin a inceput cu un Vivofit 2  ( bratara ), iar ulterior am incercat Fenix 5 Sapphire pana recent, alaturi de Garmin Instinct 1. Deci aceasta experienta va fi una interesanta cu EPIX Gen 2 care pare sa fie un dispozitiv promitator. Va invit sa urmariti experienta mea in randurile de mai jos.

 

Specificatii cheie Garmin Epix Gen 2

 

 

  • Model: Epix Gen 2 – Sapphire si Black Titanium;
  • Ecran AMOLED cu rezolutie 416 x 416 pixeli cu diagonala de 1.3 inch ( 33 mm );
  • Luminozitate de pana la 1000 niti;
  • Rezistenta la apa: 10 Atmosfere ( echivalent cu 100 metri adancime );
  • Autonomie orientativa: Smartwatch pana la 16 zile ( 6 zile continuu activ ) / GPS: pana la 42 de ore ( 30 ore mereu activ sau 24 de ore cu toate sistemele active ) – Maximum cu GPS pana la 75 de ore;
  • Memorie interna de 32 GB;
  • Functii: Cronometru / Rasarit-Apus / VO2 Max / Masurare Saturatie;
  • Senzori: GPS / GLONASS / Galileo / Termometru / Altimetru / Barometru / Pulse Ox Acclimation / Senzor ritm cardiac ;
  • Conectivitate: Bluetooth, ANT+, Wi-Fi;
  • Aplicatie GarminConnect  si Garmin IQ;
  • Activitati configurabile de la 0 si predefinite pentru ciclism / inot / yoga / vasle / sala si o multime de alte categorii ( vezi lista completa );
  • Carcasa realizata din titanium si sticla safir pentru protectie maxima;
  • Dimensiuni: 47 x 47 x 14.5 mm;
  • Greutate: 70 grame ( editia Titan + Safir );
  • Specificatiile complete le gasiti pe Garmin Romania ( vezi lista completa ).

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa arata cutia lui Epix Gen 2 de la Garmin, aceasta seamana cu cele de Fenix.

In cutie se gasesc manuale si cablul de incarcare.

Garmin Epix Gen 2 privit de sus are un corp de 47 mm metalic care arata foarte bine.

Ceasul are un profil de aproape 15 mm si 3 butoane pe fiecare parte.

Pe spate Epix Gen 2 vine cu mufa de incarcare si senzorul de puls/oximetru pentru masuratori.

Ceasul este compatibil cu curelele QuickFit de 22 mm.

 

 

Meniuri

 

Pe partea de meniuri Garmin Epix 2 se aseamana ca layout de butoane cu multe din modelele din seria Garmin. Totusi, in meniu se gasesc o multime de lucruri mai mult sau mai putin utile. Ecranul ajuta sa navighezi usor si functia de touch usureaza treaba incepatorilor in ecosistem. Iata ce optiuni puteti gasi:

 

 

Asa arata hartile, o placere sa navighezi.

Un meniu stufos, dar bine structurat.

 

 

Experienta  cu Epix Gen 2

 

 

Garmin Epix Gen 2 este un sportwatch premium cu ecran AMOLED care a sosit in proba pentru a fi testat la MTB aproape 1 luna de zile. In tot acest timp, acest ceas mi-a demonstrat ca ecranul unui ceas de sport nu trebuie sa fie plictisitor ( ca si culori ). AMOLED-ul vine protejat de o sticla din safir care face fata zgarieturilor si eventualelor cazaturi cu bicicleta. Stiu asta fara sa fi tavalit Epix-ul de fata, dar am trecut prin multe incidente alaturi de ”vechiul” Fenix 5 Sapphire care arata ca nou dupa 2 ani de uz intens. Constructia acestui ceas este la nivelul seriei Fenix, dar foloseste Titan care este ultra-usor si foarte rezistent. Placut impresionat de cum este construit si de rezistenta in timp ale acestor modele.

 

Propriul VO2 Max.

 

Ecranul AMOLED de 1.3 inch merita un paragraf separat aici, asta pentru ca se vede superb pe timpul zilei ( chiar si in soarele de la ora 12 ). Poate ca multi nu au nevoie de un asa ecran, dar cei care ataseaza ceasul de ghidon si vor sa navigheze atat pe bicicleta, cat si pe munte cu vizibilitate si usurinta datorita ecranului tactil care iti permite sa muti harta de colo, colo. Rezolutia si luminozitatea sunt optime, iar autonomia dupa toate acestea poate sa fie de lejer 5-6 zile fara incarcare. Totul tine de utilizare, dar ecranul ramane unul superb si de un real ajutor in cele mai diverse situatii.

 

 

 

 

Pe partea de autonomie Epix Gen 2 se lauda cu 30 ore de GPS Activ sau un maximum de 42 de ore cu cateva ajustari de prin meniu. Ca smartwatch poate functiona intre 6 si 16 zile la nevoie si in functie de sistemele/senzorii activati sau dezactivati cifrele oficiale variaza foarte tare. In utilizare, pot sa zic ca il poti folosi 24 de ore lejer pentru navigare GPS ( asta daca poti sa si stai treaz atat ), altfel 2 zile este multumitor sa stii pe unde mergi in caz de ceva. Partea buna este ca daca ai un powerbank si cablu dupa tine intr-o pauza de masa/odihna de maximum 70-90 minute oriunde ai fi, noul Epix Gen 2 ajunge iar la 100%.

 

 

Garmin Connect si Metricele

 

 

Daca esti posesor de Fenix/Epix stii deja ca aceste ceasuri au o multime de tipuri de activitati care descriu un spectru larg de sporturi. Eu scriu totusi aceste materiale si pentru cei care nu stiti de aceste serii de ceasuri. Printre sporturile pe care acest ceas le poate inregistra gasim: Canotaj / Alergat / Bicicleta ( Sosea/MTB/eMTB/Gravel/Stationara )/Inot/ Kayak / Canoe / Drumetii / Catarari / Triathlon / Ski si o multime de alte activitati. Ceasurile de la Garmin fac asta prin intermediul senzorilor cu care sunt dotate. Astfel metricele de la fiecare senzor sunt combinate cu algoritmi Garmin pentru a se transforma in detalii utile pentru utilizator. Senzorul este de noua generatie si se regaseste si in seria Fenix 7, iar informatii complete si stiintifice despre masuratori gasiti AICI ( vezi materiale ).

 

 

Ca tot vorbim de senzori, Garmin Epix Gen 2 poate fi conectat la senzori externi de la Garmin care au conexiuni Bluetooth/ANT+ pentru inregistrare sporita de metrice. Pentru biciclisti exista pedale Garmin care ofera detalii despre puterea ciclistului si multe altele. Exista pana si senzori de crose de golf ( lista completa cu senzorii gasiti aici ).

 

 

Aplicatia Garmin si Metricele Proprii

 

Cateva din turele inregistrate cu MTB-ul alaturi de Epix Gen 2.

O parte din detaliile relevante care se pot vedea dupa fiecare activitate.

Body Battery si analiza unei nopti de somn.

 

 

Pentru un extra boost de motivatie, in aplicatie se gasesc diverse badge-uri care te pot propulsa pe niveluri. Ca incepator si entuziast poti ajunge lejer la nivelul 3, dar dupa asta trebuie sa ai ceva pasiune pentru sport ca sa ajungi spre nivelul 4-5. Exista chiar si o retea sociala in aplicatia Garmin, lucru care ofera o multime de oportunitati pentru provocari intre prieteni care impartasesc pasiunea pentru sport. Mai multe spoilere nu dau.

 

Concluzie

 

Garmin Epix Gen 2.0 este un sportwatch excelent pentru navigatie prin natura si mai ales cand iesi in drumetii si MTB. Constructia sa de top este asigurata de titanul din carcasa si safirul aplicat peste ecran pentru rezistenta sporita la uzura si in caz de accident. Safirul isi face treaba ( din experientele anterioare cu Fenix 5 ). Epix Gen 2 este un ceas solid si de incredere pentru utilizarea in orice tip de scenariu.

 

Tracking-ul activitatilor este bun spre foarte bun, am verificat asta cu turele date alaturi de Fenix 5 si cifrele se confirma ( sigur in 1-3% marja de eroare ). Durata tracking-ului este data de autonomia peste asteptari si in utilizare mixta cu GPS 1 ora pe zi si senzorii porniti nu ai cum sa nu obtii 10-12 zile.

 

 

EPIX Gen 2 vine cu o singura curea Quick 22 in pachet si acesta poate fi accesorizat cu o multime de alte curele de diferite culori ( inclusiv piele ).  O curea se uzeaza cam in 12-18 luni, dar confortul asigurat este unul aparate. Pacat ca vine cu numai una inclusa ( pana si Fenix 5 avea 2 ), iar pretul acestora nu este deloc mic. Cele din silicon avand un pret de ~250 lei, iar cele metalice pot ajunge chiar si la 1500 lei.

 

 

Placut impresionat de AMOLED-ul din EPIX Gen 2 si pot sa il recomand celor care au 5000-5500 lei de cheltuit pe una din variantele disponibile. Pretul va tine departe pe multi dintre voi, dar cei care aveti o asa suma de alocat, sa fiti siguri ca merita. Modelele din seria Epix Gen 2 se pot achizitiona de pe Garmin.ro ( vezi oferta ), dar si de la partenerii Garmin locali, printre acestia se numara TriSport SportGuru si eMAG ( vezi intreaga oferta Garmin ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut