SureFire este un brand nou prezent pe piata din Romania care este orientat catre gameri si are la baza 2 unitati de stocare. SureFire Gaming Bunker’s se prezinta ca unitati de stocare externe pentru librariile de jocuri ale pasionatilor. Aceste unitati de stocare vin disponibile in varianta SSD in capacitati de 512 GB si 1 TB, iar varianta are la interior un HDD de 1 sau 2 TB.
Pe partea de performanta varianta SSD vine cam cu 450 MB/s la scriere si citire, iar SureFire-ul mecanic se opreste la 140 MB/s. Sunt foarte curios sa aflu si sa va arat si voua cam ce stocare se afla la interiorul fiecarei unitati.
Pentru testare au sosit variantele HDD/SSD de 1 TB fiecare.
SureFire vine cu un design fresh si cu iluminare RGB pentru cei care vor sa asorteze laptopul cu libraria portabila de jocuri. Ambele unitati vin cu interfata USB 3.2 Gen 1, dar conectorul ramane unul microUSB. Unitatile SureFire sunt compatibile si cu sistemele MacOS in cazul in care va doriti sa stocati si alte date. Pe langa produsele de stocare, cei de la SureFire vin si cu o serie de periferice orientate catre pasionatii de jocuri, acestea vor fi disponibile in Romania cat de curand. Pana atunci va invit sa vedeti de ce sunt capabile aceste unitati.
Specificatii Gaming Bunker HDD
- Interfata USB 3,2 Gen 1 ( alimentat de la USB );
- Compatibil cu sistemele MacOS si Windows;
- Viteze de citire/scriere declarate de ~140 MB/s;
- Iluminare RGB;
- Disponibil in variante de 1 si 2 TB;
- Dimensiuni: 125 mm ( lungime ) x 80 mm ( latime ) x 17,5 mm ( grosime );
- Greutate: 180 grame.
Specificatii Gaming Bunker SSD
- Interfata USB 3,2 Gen 1 ( alimentat de la USB );
- Compatibil cu sistemele MacOS si Windows;
- Viteze de citire/scriere declarate de 450 MB/s, respectiv 430 MB/s;
- Iluminare RGB;
- Disponibil in variante de 512 GB si 1 TB;
- Dimensiuni: 125 mm ( lungime ) x 80 mm ( latime ) x 17,5 mm ( grosime );
- Greutate: 104 grame.
Inspectie Vizuala
Ambele unitati arata identic la exterior si doar cutiile difera.
Cutia lui SureFire GX 3 HDD este verde si vin cu un design interesant.
SSD-ul SureFire vine cu o cutie rosie.
In cutia fiecarei unitati se regasesc: manuale, adaptor USB A la USB-C si cablu MicroUSB la USB-A.
Unitatile SureFire au portul de date pozitionat in coltul dreapta sus.
Constructia este integrala din plastic, iar fata unitatilor este realizata din plastic glossy + platic mat cu finisaj de „mozaic”.
Cele trei linii sunt defapt iluminarea RGB.
Am fost nevoit sa etichetez unitatile in perioada testelor pentru a le putea deosebi.
Utilizare si Performanta
SureFire prezinta ambele unitati HDD si SSD ca fiind optiuni numai bune de utilizare pentru transportul si rularea jocurilor direct de pe acestea. Ei bine pentru varianta SSD pot sa zic ca se va descurca mai mult decat bine in aest scenariu cu o conexiune USB 3.2. Nu acelasi lucru pot sa zic despre varianta SureFire HDD, care la jocurile de mari dimensiuni se va chinui nitel cu timpul de acces, daca nu chiar si cu performanta.
Am folosit varianta SureFire SSD pentru libraria de jocuri pentru test bench-urile Intel si AMD, iar in capacitatea de 1 TB au intrat ~10-12 jocuri si cu loc de alte 6-7 pentru viitor. Chiar daca jocurile s-au marit, o astfel de capacitate tot respectabila ramane. SureFire HDD a primit task-ul sa stocheze jocurile Retro pe care le tin ca back-up pentru a le instala pe laptopuri si alte sisteme. Jocurile retro si mai putin prietentioase ca dimensiuni ruleaza rapid chiar si de pe HDD.
Pe partea de constructie unitatile SureFire se diferentiaza intre ele doar prin greutate. Diferenta de greutate intre ele este de 76 de grame si asta se simte la mana imediat ce le muti. Constructia carcasei exterioare este din plastic mat ( 80% ) si plastic glossy 20%. Carcasa unitatilor este formata din doua bucati din plastic, prinse cu cleme pe interior. Se simt ca doua unitati destul de solide, dar si cam goale pe interior.
Cred ca cei de la SureFire puteau sa le faca mai mici fara probleme ( mai ales varianta SSD ). Partea de design iese putin in evidenta cu plasticul de tip mozaic si suprafata glossy + led-urile RGB. Mi-ar fi placut sa vad pe capacul frontal o textura a patratelelor din imaginea de mai sus.
Teste de performanta
Am supus ambele unitati la cateva teste de transfer pentru a vedea clar cam cum se descurca individual. Iata ce s-a obtinut:
SureFire HDD
AIDA64 spune ca la interior se afla un HDD Toshiba.
Acest HDD are 5400 RPM cu interfata SATA 3 si un buffer de 128 MB .
~130 MB/s la scriere si citire este rezonabil.
ATTO arata clar cam cum se descurca la transferuri pentru mai multe dimensiuni de fisiere.
Viteza de citire maxima este constanta cam pe la ~131 MB/s.
Scrierea maxima se opreste tot pe la valoare 130 MB/s.
SureFire SSD
In Surefire SSD se gaseste SSD-ul Verbatim Vi 550 S3 ( vezi review ).
Scrierea si citirea sar de 400 MB/s, lucru ce vor oferi timpi rapizi de incarcare.
ATTO arata performanta de peste 400 MB/s incepand de la fisiere de 256 KB.
Citirea de fisiere video sta constant la ~383 MB/s.
Scrierea sta constant la aproape 350 MB/s.
Performantele ambelor unitati de stocare sunt mai mult decat rezonabile pentru rularea de jocuri retro ( pe HDD ) si jocuri aparute in ultima vreme ( SSD ). HDD aflat la interiorul lui SureFire mecanic este destul de bun, iar SSD-ul prezent este realizat tot de Verbatim.
Concluzie
SureFire in varianta HDD si SSD s-au dovedit a fi doua unitati destul de performante si interesante. Pe partea de HDD s-a gasit un HDD Toshiba, iar la SSD exact cum ma asteptam era o varianta Verbatim ( mai exact un Vi 550 S3 ). Performantele pe conexiunea USB 3.2 au fost decente ( nimic iesit din comun ). Design-ul unitatilor este unul foarte interesant nu pot sa ascund asta si constructia este una pe masura. Ca utilizare ambele unitati se potrivesc pentru jocuri, dar si pentru stocare si back-up de date.
SureFire in varianta HDD este disponibile la preturi cuprinse intre ~370 lei ( 1 TB ) si ~500 lei ( 2 TB ), iar SSD-urile ajung sa coste ~500 lei ( 500 GB ) si ~750 lei ( 1 TB ). Unitatile au preturi rezonabile, iar toata gama SureFire poate fi achizitionata de la eMAG ( vezi oferta ) – si CEL.ro ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului.