De mult vroiam sa ma joc cu un monitor extern pentru laptop, iar modelul AOC I1601FWUX este un candidat ideal pentru a servi drept monitor secundar. Monitorul are o diagonala de 15.6 inch si vine cu o grosime de doar 8.5 mm. Carcasa metalica acomodeaza un panou IPS cu luminozitate de doar 220 niti, acesta putand fi alimentat de la portul USB Type-C a-l laptopurilor. AOC I1601FWUX ofera spatiu suplimentar de lucru alaturi de orice laptop care dispune de un port USB compatibil cu DisplayPort over USB-C.
Prin acesta conexiune se trimite semnalul la monitor si se poate alimenta simultan ( consumul acestuia fiind de 8W ). AOC a reusit sa realizeze un monitor compact, accesibil si numai bun pentru lucru in deplasare. In randurile urmatoare va voi arata cat de capabil este panoul. Piata monitoarelor de acest fel este destul de limitata, dar in ultimii ani am observat o prezenta tot mai mare a unor producatori in acest segment.
Specificatii cheie AOC I1601FWUX
- Panou IPS cu diagonala de 15.6 inch;
- Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli ( raport 16:9 );
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Luminozitate: 220 cd/mp si un contrast de 700 : 1;
- Panoul consuma 8 Watti;
- Dot pitch de 0.179 mm;
- Dimensiuni: 376.2 x 235.2 x 8.5 mm;
- Greutate: 800 grame.
Inspectie Vizuala
Spatele monitorului este metalic.
Specificatiile de alimentare. Carcasa are marginile metalice slefuite pe spate.
Husa de protectie magnetica este similara cu cele intalnite pe iPAD.
Partea din fata a monitorului vine cu o rama glossy ( o alegere neinspirata a celor de la AOC ).
Profilul monitorului este subtire.
Pe partea stanga monitorul are conexiunea USB Type-C si butonul On/OFF.
Zgarieturile pe rama monitorului apar rapid.
Protectia de ecran dubleaza ca suport ajustabil magnetic.
Utilizare
AOC I1601FWUX este foarte usor la cele 800 de grame ale sale si se simte solid in mana. Carcasa are o constructie metalica, iar in fata se vede rama din plastic glossy. Calitatea constructiei si a finisajelor este excelenta pentru un astfel de produs care costa sub 900 lei. Dimensiunile compacte ofera portabilitate extra alaturi de un Acer Swift/DELL XPS/Asus ZenBook. Pentru cei care erau obisnuiti sa lucreze cu 2 monitoare acasa pe desktop, acest setup de laptop + AOC I1601FWUX este o varianta de lucru in deplasare. Monitorul are un consum mic de doar 8W si faptul ca are nevoie de doar o conexiune USB Type-C pentru a functiona va face multi utilizatori dornici sa il integreze in workflow.
Meniul monitorului este usor de navigat, iar in acesta nu se gasesc decat 4 setari dupa cum puteti vedea:
Meniul se navigheaza cu butonul On/Off si cu putina rabdare.
Din meniu se poate seta: Luminozitatea/Contrastul, Overdrive-ul si LowBlue Light pe trei nivele.
LowBlue Light protejeaza ochii privitorului de lumina albastra.
Iata si cateva scenarii de utilizare in care poate fi util:
- Daca ai un laptop cu ecran IPS bun pentru editare, acest monitor secundar poate fi folosit pentru organizarea fisierelor in timp ce editezi.
- Lucrul cu aplicatiile de tip Office va avea o crestere de productivitate cu un monitor secundar, pentru ca aria de afisare a mai multor ferestre este extinsa.
- Vizualizarea multimedia pe doua monitoare a aceluiasi film/serial in deplasare ofera o experienta mai buna pentru 2 persoane.
- Este un monitor util pentru extinderea desktop-ului actual pentru orice jocuri si streaming simultan ( alaturi de un laptop puternic ).
Calitatea Panoului
Am pornit panoul IPS de pe AOC I1601FWUX pentru o analiza cu echipament specializat. Iata si ce rezultate am obtinut:
Pe partea de acoperire a gamut-urilor populare, acest IPS nu ofera procente imbucuratoare.
Nu poti avea pretentii de editare foto, dar pentru uz general poate fi folosit.
Am masurat luminozitatea si rezultatul maxim este de ~222 cd/mp.
Contrastul este si el puternic, dar luminozitatea nu este tocmai mare, lucru ce va limita utilizare exclusiv la interior.
Lipsa de luminozitatea poate fi explicata datorita portului si puterea oferita de USB C si eficienta panoului.
Uniformitatea culorilor este excelenta la 50, respectiv 100% luminozitate.
Coltul din dreapta sufera de neuniformitate de luminanta. In rest sunt valori rezonabile.
Valorile DeltaE medii de ~5.16 sunt in regula, dar lucrul cu culorile este exclus.
Gamuturile cu aceste valori Delta nu fac AOC I1601FWUX un monitor de editare.
Concluzie
AOC I1601FWUX este un monitor compact si subtire care poate sa ii fie util oricarui posesor de laptop care nu ii sunt suficienti diagonalele de 13/14/15 si 17 inchi ai laptopului personal. Cu ajutorul acestui AOC spatiul de lucru se mareste si ofera o productivitate sporita in deplasare. Usurinta de conectare si utilizare este un mare avantaj, consumul energetic este mic si nu va afecta excesiv autonomia de lucru. Constructia este solida, iar husa magnetica permita orientare in mod landscape sau portret. Suprafata panoului este mata, iar luminozitatea nu este printre cele mai wow ( 220 candele ), gamuturile afisate il fac ok pentru multimedia cu becul stins.
Rama glossy nu va fi pe gustul tuturor.
Cu bune si cu rele monitorul AOC I1601FWUX este printre cele mai accesibile variante disponibile pe piata in acest moment. In curand sper sa testez si noul monitor extern AOC 16T2 ( vezi articol ). Pretul mediu al acestuia este de ~850 lei si poate fi achizitionat de la eMAG ( vezi oferta ) – Pc Garage ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul! Va Multumesc!