De cand au cumparat SanDisk cei de la Western Digital au scos o multime de SSD-uri performante la inaintare. Primul SSD intern PCIe 4.0 este noul WD SN850 care este disponibil atat standard, dar si in editie Call Of Duty Cold War. Este practic un SSD cu cativa galbeni bonus pentru joc si un ambalaj personalizat. La test a sosit varianta de 1 TB la SN850. Cifrele de performanta declarate sunt de 7000 MB/s la citire si maxim 5300 MB/s la citire. Performantele sunt tentante, dar si durabilitatea conteaza, iar modelul de 1 TB ofera 600 TB de scrieri. Cifra care plaseaza durabilitatea acestui SSD in media competitiei.
WD SN850 este un concurent direct pentru Sabrent Rocket 4 Plus ( vezi review ). Este genul de SSD care vine cu performante demne de performanta platformelor Z590 si Ryzen Threadripper. Capacitatile variaza intre 500 GB si 2 TB pentru o integrare varianta in sisteme de jocuri, workstation-uri sau chiar si laptopuri de noua generatie cu suport PCIe 4.0. WD marketeaza acest SSD ca fiind un Game Drive, dar adevarul este ca poate fi folosit pe orice sistem unde pretentiile sunt ridicate. Ei bine in randurile urmatoare urmeaza sa va arat cam ce are de oferit acest SN850.
Specificatii Cheie WD SN850
- Disponibil in capacitati de 500 GB – 1 TB si 2 TB;
- Interfață: PCIe Gen 4.0 x4, NVMe 1.3;
- 7000 Mb/s viteza de citire si 5300 MB/s viteza de scriere;
- Număr total de biți scriși (TBW): 300 TB ( 500 GB) – 600 TB ( 1 TB ) si 1200 TB ( 2 TB );
- Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
- Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
- Dimensiuni: 80.15 mm x 22.15 mm x 2.38 mm;
- Greutate: 8 grame.
Inspectie Vizuala
Cam asa arata cutia in editie speciala si cu hartia cu cei 2400 de galbeni din Cold War.
Cam asa arata frontal si de aproape SN850.
WD SN850 1 TB este un SSD cu o singura fata.
Pe SSD se gasesc 4 cipuri ( controller / buffer dram si memoria nand in sine de la SanDisk ).
WD SN850 in editie COLD War este un SSD simplu si aratos care vine fara racire.
Utilizare si Performanta
WD SN850 este un M.2 NVMe care are multe de demonstrat pentru simplu fapt ca are de a face cu o concurenta puternica. Samsung 980 Pro si Sabrent 4 sunt doua SSD-uri foarte rapide care nu se vor lasa impresionate de pedigree-ul SanDisk din spatele acestui model. Performantele pe hartie ale acestui SSD arata bine pe hartie si sunt convins ca sunt bune si in realitate, dar vedem cat de precise in raport cu declaratiile oficiale. Folosesc in prezent acest SSD alaturi de un sistem X570S alaturi de placa de baza Asus ProArt X570 ( vezi prezentare ) si un Ryzen 7 5800X ( vezi material ). Se comporta excelent, iar pentru voi ar putea fi bun in urmatoarele scenarii:
- Viteza mare de transfer intre doua SSD-uri PCIe 4.0 – Transferuri multiple de date;
- Unitate cache pentru workstation-uri de editare video si randare arhitecturala;
- Poate fi integrat intr-un sistem de jocuri ( laptop sau desktop ) pentru timpi de incarcare ultra rapizi;
- Merge folosit intr-un rack extern cu Thunderbolt 3 pentru viteze maxime alaturi de laptopul preferat;
- Sisteme unde virtualizarea este utilizata zilnic poate avea avantaje in integrarea acestui model de SSD. Performanta imparita in 3-4 sisteme de tip VM va fi suficienta pentru operatiuni avansate.
WD SN850 se instaleaza usor atat in laptop cat si in desktop, dar trebuie avut grija cum racim aceasta memorie.Exact ca si in cazul Samsung 980 Pro acest SSD vine standard fara racire, dar poate fi achizitionat pentru o suma extra si cu racire instalata. Pentru modelul de fata am folosit racirea stock a placii de baza X570. O racire solida cu doua straturi de pasta termica poate face diferenta dintre un SSD performant si unul care se chinuie sa ramana rece limitand performanta ( chiar daca el este unul rapid ). In randurile urmatoare vom afla exact cam ce poate livra acest SSD. Cam asa arata performantele oferite de SN850 in testele realizate:
CrystalDisk arata performante in zona declarata de producator.
Testul ATTO este mai concludent si arata pe o varietate mai mare de pachete de transfer performanta foarte buna.
AS SSD arata cifre usor diferite, dar metodologia de transfer variaza.
ANVIL arata cifre in jurul valorii de ~ 5000 MB/s.
WD SN850 comparat cu concrenta in Crystal isi arata performantele chiar foarte bine.
Si in ATTO reuseste sa fie in TOP 2.
SN850 are probleme cu racirea serioase fata de Samsung 980.
SSD-ul a atins 91 de grade sustinut in testul de racire, cifra care pune in pericol nu doar performanta cat si durabilitatea cipurilor din SSD.
Concluzie
WD SN850 este un SSD M.2 compact care aduce pe platformele Z590/B550/X570 si TRX4 viteza PCIe 4.0 pentru cele mai bune bune transferuri interne. Acest model livreaza performante foarte bune, dar se incinge pe masura de asta va recomand instalarea unei raciri peste aceste pentru a nu limita potentialul de performanta. Este un SSD foarte fierbinte care trebuie menajat cu mare atentie. WD SN850 merita atentia celor dintre voi care vor transferuri rapide de pe un SSD pe altul si alte medii externe de stocare. Avand atata viteza merita mentionat ce transferurile multiple vor fi si ele sustinute mult mai bine.
Western Digital SN850 este un SSD performant care vine in 4 variante de capacitate. Preturile pentru acestea incep de la 570 lei ( 500 GB ) si 2400 lei ( 2 TB ). WD livreaza SSD si cu racire, dar si varianta fara. Seria SN850 poate fi achizitionata de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!