,

Review Viewsonic VA3456 – Monitor 21:9 accesibil pentru productivitate si multimedia

Share

Monitoarele 21 : 9 reprezinta o piatra de temelie pentru utilizatorii care consuma continut multimedia sau vor sa fie cat mai productivi cu un singur monitor. Viewsonic VA3456 vine cu un nume neinspirat, asta pentru ca el vine dotat cu un panou IPS. Rezolutia  de 3440 x 1440 pixeli se intinde pe o diagonala de 34 de inch a carei luminozitate este de ~400 niti. Datorita acestei luminozitati monitorul primeste certificarea HDR400. Monitorul vine si cu tehnologia AMD FreeSync si un refresh rate de 75 Hz, iar asta ofera imagini fluide si fara tearing vizibil in jocuri. Deci ocazional pe langa multimedia si productivitate se pot strecura si cateva sesiuni de gaming.

 

Principala concurenta testata de noi pentru acest monitor este Philips 346B1C ( vezi review ).

 

 

Viewsonic VA3456 se prezinta a fi un monitor decent pentru vizualizare de filme, editare foto si lucru cu cat mai multe fereste simultan. Poate fi alimentat cu semnal in 2 porturi HDMI 2.0 + DisplayPort 1.4 si ofera si un set de boxe cu o putere totala de 6W. Pe partea de dotari acest monitor sta foarte bine, iar ca pret se plaseaza ca fiind un model foarte competitiv in gama sa. Tot ce mai ramane este sa vedem cam de ce este capabil panoul IPS si cam care sunt limitarile acestuia.

 

Specificatii Cheie VA3456

 

  • Diagonala de 34 inch in format 21:9;
  • Rezolutie: 3440 x 1440 pixeli;
  • Densitate de 137 pixeli pe inch;
  • Intensitatea luminoasa: 400 cd/m2;
  • Panou IPS pe 8 biti;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 4 ms;
  • Rata de refresh: 75 Hz;
  • Porturi: 1 x DisplayPort 1.4 – 2 x HDMI 2.0 – 1 x Jack 3.5 mm;
  • Pixel pitch: 0.23175 mm;
  • Gamut culoare: 104% din spatiul Adobe sRGB;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Boxe integrate: 2 x 3 W;
  • Consum maxim: 45W;
  • Greutate: 11.6 kg;
  • Dimensiuni panou fara stand: 817 x 367 x 59 mm.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Sticker-ul din pachet ii ofera o certificare F pentru consum.

Fiind un monitor accesibil este clar ca eficienta nu a fost o prioritate de top pentru ViewSonic.

Piciorul include doar doua miscari ( inclinare si ajustare pe inaltime ).

Baza monitorului are 4 picioaruse din cauciuc.

Stand-ul se asambleaza in 20 de secunde cu ajutorul unui singur surub.

Panoul vine cu un maner scluptat in carcasa pentru usurinta de manevrare.

Prinderea monitorului este VESA ( 100 x 100 m ) si se face cu suruburi.

Ajustarea pe inaltime privita din spate.

Ajustarea pe inaltime privita din fata.

In cea mai joasa pozitie, panoul se apropie tare mult de suprafata biroului.

Ajustarea pe inaltime are cam ~100 mm si miscarea functioneaza tare fluid.

Monitorul vine cu 5 butoane care sunt cam mici si incomod de apasat.

Monitorul are un profil normal, nimic spectaculos aici.

Panoul vine cu o rama subtire pe laterale si in partea de sus, dar joc se gaseste partea cea mai groasa cu o inaltime de ~3 cm.

Conectivitatea este formata din 2 x HDMI 2.0 si un DP 1.4, iar alimentarea este una standard.

Viewsonic VA3456 alaturi de un laptop de 14 inch.

Unul din scenariile posibile de utilizare ale unui astfel de monitor.

 

 

Utilizare

 

 

Viewsonic VA3456 este un monitor interesant atat ca aspect fizic, dar si ca specificatii pe hartie. Trecand de toate astea a trebuit sa il testez sa vad cat este bun. Monitorul vine cu panou IPS decent la prima vedere, iar diagonala de 34 de inch in format 21:9 permite utilizarea excelenta in multitasking. Ca sa exemplific acest lucru poti avea excel deschis alaturi de un browser si poti urmari si o serie de fotografii simultan. Toate aceste ferestre avand dimensiuni rezonabile in acelasi timp. Pe partea de creatie poti folosi Lightroom si Premiere Pro avand un timeline de material extins si care necesita cat mai putin scrolling orizontal. Timeline de editare video beneficiaza cel mai mult de formatul 21:9 alaturi de lucrul pe multiple ferestre.

 

Luminozitatea panoului depaseste nevoile mele uzuale si poate fi folosit fara probleme in spatiu semi-deschis. Viewsonic VA3456 este realizat sa fie utilizat si pentru consum multimedia ( atat foto cat si video ), se pot realiza mutiple vizualizari pe diagonala de 34 inch cu ferestre generos dimensionate. Rezolutia WQHD ajuta si ea la partea calitate a afisarii. Monitorul are o rata de refresh de 75 Hz care ajuta destul de mult in afisarea fluida a secventelor video si in sesiunile ocazionale de jocuri. Difuzoarele incluse ofera un sunet decent care este potrivit pentru sesiunile light de gaming/auditie muzicala la volum mediu. Fiind un monitor multimedia nu te poti astepta sa aiba boxe de inalta fidelitate, dar acestea nu sunt nici teribile, dar nici grozave.

 

 

 

Constructia monitorului este rezonabila, asta pentru ca plasticul domina carcasa aproape in totalitate, dar la manevrare monitorul se simte destul de solid si nu pare sa se „destrame” prea usor. Baza piciorului este metalica cu rol de sustinere al panoului wide, dar nu are nici un fel de functie de rotatie. Piciorul solid,  dar nu vine cu organizator de cabluri integrat, dar exista un clip extra disponibil in cutie pentru asta. Rotirea monitorului se face prin rotirea fizica a piciorului, stand-ul permitand doar inclinare si ajustare ~100 mm pe inaltime. De apreciat ramane totusi usurinta de asamblare si materialele decente care fac din acest Viewsonic un monitor decent.

 

 

 

Meniuri

 

Iata si o mica prezentare a meniului si  ce optiuni ofera acesta:

 

Meniul rapid permite ajustarea volumului, sursei de semnal si a profilelor de afisare.

Profilele de afisare includ moduri pentru TEXT, WEB, MAC, Filme si Jocuri.

Fiecare dintre acestea ajuta sa ai o experienta mai buna.

Temperatura de culoare poate si ea sa fie setata individual.

Raportul de afisare ofera o multime de optiuni. Setare binevenita pentru un astfel de monitor.

 

Meniul de setup este stufos, dar bine organizat.

 

Meniurile sunt cuprinzatoare si foarte usor de navigat printre acestea, iar acesta nu dispare prea repede. Lucru bun pentru ca butoanele mici din spate nu sunt tocmai cel mai usor de folosit. Am masurat si consumul energetic si am observat ca la luminozitate de 100% si afisarea unui film 1080P in full-screen am obtinut ~40-40.1 W/h consum, iar cei 29W/h de pe eticheta s-au obtinut avand luminozitatea la 61%.

 

 

 

Calibrarea si Performanta Panoului

 

Pentru a vedea exact cam cat de capabil este panoul l-am masurat cu un spectometru specializat, dar l-am si calibrat pentru a vedea cam care sunt ajustarile facute panoului.

 

Iata ce parametrii am obtinut:

 

 

Specificatiile panoului oferite de AIDA64 Engineer.

Gamuturile de culoare acoperite ofera procente decente pentru un panou accesibil de 34 de inch.

Luminozitatea maxima este de ~378 niti, cam cu ~20 mai putini decat in specificatii.

Valorile medii DeltaE sunt de 0.85 -. O valoare neasteptat de buna.

Uniformitatea culorilor nu este prea grozava in 6 din cele 9 segmente de unde s-au luat masuratori.

Uniformitatea Luma este destul de deficitara la 50/100% luminozitate.

 

Valorile de mai sus au fost masurate cu panoul standard, fara calibrare sau fara vreun mod de afisare activ. Performantele panoului mi se par decente, dar partea uniformitate nu ofera cele mai fericite rezultate. Am facut calibrarea monitorului cu un spectometru dedicat si au rezultat urmatoarele ajustari:

 

  • Tenta galbena a fost eliminata ( era prezenta in proportie de 4-5% );
  • Imaginea a fost racita cam cu ~10% – Panoul era mult prea cald.

 

 

Concluzie

 

Viewsonic VA3456 este un monitor cu raport de imagine 21:9 care vine echipat cu un panou IPS cu parametri de afisare peste medie. Suprafata ecranului este mata si vine cu o rama rezonabil de subtire. Ajustabilitatea este buna, dar rotatia se va face exclusiv manual. Nu este neaparat un lucru rau, dar trebuie sa va aranjati setupul dupa monitor pentru cea mai buna postura. Constructia este si ea peste medie, iar cum el va sta in loc in majoritatea timpului nu este nevoie de mai mult.  Conectivitatea si partea audio integrata sunt si ele decente si sunt binevenite.

 

 

Panoul IPS ofera o acoperirea de gamut buna, iar procentele sunt acompaniate de cateva modurile de afisare care vor imbogati experienta de utilizare. In productivitate monitorul ajuta si el datorita rezolutiei si a diagonalei, panoul avand o claritate stock foarte buna. Se pot edita si fotografii ocazional, dar recomand editarea video pe acest model datorita formatului 21:9 ( vezi articol despre acest format ). Folosirea alaturi de un laptop este un alt beneficiu, dar aveti grija la conexiunea HDMI, pentru nu toate laptopurile suporta rezolutii WQHD extern. Ce am de reprosat panoului este uniformitatea destul de nasoala, dar pentru un 34 inch IPS la sub 2000 lei, era clar ca s-au facut ceva sacrificii.

 

 

 

Viewsonic VA3456 este disponibil in Romania la un pret mediu de ~1900 lei, acesta este un pret respectabil pentru tot ce ofera acest monitor.Este usor sa recomand acest model, dar trebuie sa va impacati mai intai cu dezavantajele acestuia. Acest model de monitor alaturi de celelalte din gama Viewsonic sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut