, ,

Totul despre ventilatoarele Noctua – Alegerea ventilatorului potrivit

Share

Noctua au un portofoliu bogat de raciri de procesoare si unul si mai stufos de ventilatoare. Am realizat ca nu am vorbit deloc despre ventilatoare in general si acum este momentul sa detaliez putin acest subiect. Ventilatoarele sunt o componenta importanta care pune aerul in cald si rece in miscare. Acestea se pot integra pe racirile cu aer, dar si pentru cele cu lichid. Pentru o racire eficienta nu este suficient sa ai un radiator performant, trebuiesc si niste ventilatoare pe masura. Cei de la Noctua sunt cunoscuti pentru ventilatoare silentioase capabil sa mute mult volum de aer prin/din lamele radiatoarelor.

 

 

 

Cautand printre raciri am realizat ca am peste 10 ventilatoare pe care le pot prezenta. Multe din ventilatoarele Noctua vin in culoarea tipica pentru brand, dar recent ei au introdus si familia Chromax.Black alaturi de radiatoare cu finisaj negru. Cel mai recent exemplu este NH-U9S Chromax  ( vezi articol ).  In randurile urmatoare am sa va arat ce ventilatoare am gasit si la ce sunt utile fiecare dintre acestea.

 

Detalii generale despre ventilatoare

 

  • Diametru ventilatoarelor de PC variaza intre 40 si 200 mm, iar modelele din portofoliul Noctua au prezente toate aceste dimensiuni. Cele mai comune dimensiuni folosite sunt 120 mm si 140 mm.

 

  • Rotatii ( RPM ) variaza in functie de diametrul ventilatorului, cucat acestea sunt mai mari cu atat rotatiile sunt mai putine si viceversa. Ventilatoarele Noctua de 200 mm au 800 RPM si cele de 40 mm se invart la 5000 RPM.

 

  • Nivel Zgomot ( dB/A) – Viteza de rotatie afecteaza in mod direct si nivelul de zgomot, iar ventilatoarele controlabile ofera atat silentiozitate cat si eficienta de racire in functie de load. Cele mai zgomotoase ventilatoare Noctua sunt cele Industriale PPC de 3000 RPM ( 43.5 dB ), iar cele mai silentioase par sa fie NF-S12A ULN ( 8.7 dB ). Zgomotul general al ventilatoarelor Noctua este destul de mic, dar el se amplifica atunci cand se folosesc multe intr-un sistem.

 

  • Flux Aer ( CFM sau m³/h ) – Aceste valori trebuie urmarite atunci cand va doriti un sistem aerisit care sa mute aer de la intake la outtake. Ventilatoarele cu flux mare de aer au multe rotatii si fac zgomot mai mult. Deci trebuie sa alegeti ventilatoare pe masura puterii de procesare a sistemului.

 

 

 

  • Presiune Statica ( mm H₂O ) creste pe masura ce rotatiile sunt mai multe. Atata timp cat alegeti un ventilator cu rotatii multe,  presiunea statica va fi mare. Tot ventilatoarele PPC Industriale au ea mai mare presiune statica. Ventilatoarele de 200 mm au totusi presiune statica mai mica din cauta rotatiilor mai redusa.

 

  • Rulmentul ventilatoarelor Noctua este cel SSO, acestea au magnet pentru auto-stabilizarea rotoarelor si au fost testate pentru 100.000 ore. Ventilatoarele mai performante folosesc varianta SSO2 pentru operabilitate de peste 150.000 ore.

 

  • Alimentare ( Volti ) – Ventilatoarele Noctua sunt disponibile in variantele de 5V – 12V si 24 V. Ventilatoarele de 24 Volti nu vor functiona pe sistemele standard. Deci atentie cand compandati variantele PPC Industriale.

 

  • Mufe de alimentare ale ventilatoarelor sunt de doua tipuri ( 3 pini si PWM 4 pini ).  Conectorul PWM cu 4 pini controleaza automat viteza de rotatie in functie de utilizarea sistemului. Pentru conectorul de 3 pini controlul vitezei de rotatie se face prin voltaj. Aplicatiile majoritatii placilor de baza permit functionarea pe baza de profile.

 

Prezentarea ventilatoarelor Noctua

 

Ventilatoarele de 200 mm exista in varianta Chromax.Black si Standard.

Chromax.Black de 120 mm vine cu pad-uri anti-vibratie colorate.

Iata si un ventilator Redux din gama accesibila Noctua ( 120 mm ).

Iata si variantele de 80 si 60 mm de la Noctua. Aceste diametre sunt utile pentru racirea serverelor sau in proiecte DIY.

Astfel de ventilatoare se mai pot adauga pe imprimante 3D si carcase ITX.

Ventilatorul FLX A4 este el mai mic model din gama lor.

Este mic si puternic pentru cele mai neasteptate utilizari…

O comparatie intre ventilatoarele de 40 – 60 -80 si 92 mm.

O fotografie cu profilul ventilatoarelor prezentate mai sus.

Toate cablurile ventilatoarelor vin cu conector cauciucat rezistent la uzura si care le ofera un aspect premium.

Turnul ventilatoarelor alaturi de un Noctua NH-U12.

 

 

Constructia ventilatoarelor este solida si foloseste un policarbonat care rezista in timp un minim de 6 ani ( cat au garantie ). Design-ul cadrului si al palelor variaza in functie de fiecare serie la fel ca si aerodinamica acestora. Rigiditatea cadrelor este mare si reducerea vibratiilor se face cu ajutorul pad-urilor cauciucate integrate sau cele atasabile la fiecare dintre cele 8 colturi.

 

Constructia Noctua este un benchmark pentru industria ventilatoarelor.

 

 

 

Concluzie

 

Cei de la Noctua iau in serios fabricarea de ventilatoare, iar asta explica popularitatea acestora si calitatea dovedita in timp. Ventilatoarele in sine vin cu garantie de 6 ani la fel ca si radiatoarele metalice din racirile lor. La alegerea ventilatoarelor trebuie sa luati in calcul compatibilitatea cu carcasele si radiatoarele. Noctua ofera alaturi de fiecare ventilator livrat pad-uri antivibratie sau le integreaza in corpul celor care sunt prea mici. Raportul intre zgomot si rotatii este unul echilibrat pentru orice model. Nu sunt cele mai silentioase ventilatoare de pe piata, dar ofera o performanta buna cu zgomot de functionare mic.

 

 

Ventilatoarele Noctua au preturi pe masura constructiei si a performantei. Seria Redux este cea mai accesibila urmata de cele standard, iar pe partea celor scumpe le avem pe cele Industrial PPC. Preturile pornesc de la ~68 lei ( redux 80 mm ) si ajung pe la ~200 lei pentru un Chromax.Black de 200 mm. Ventilatoarele Noctua sunt genul de produse pe care te poti baza ani la rand. Acestea se pot achizitiona de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut