Recent cei de la TP-Link mi-au propus un proiect de integrare a unui setup OMADA in actuala retea wireless de acasa. Le-am raspuns pozitiv provocarii pentru ca am nevoie de extensie de banda wireless performanta pe o suprafata mai mare combinata cu un exterior unde conditiile meteo nu sunt tocmai placute.
Partea de retea cu fir am deja 10 GbE de 3 ani de zile, dar pe partea de wireless nu am ajuns inca sa integrez Wi-Fi 6. Pentru acest upgrade am primit 5 dispozitive TP-Link Omada de mai jos:
- Controller Hardware Omada OC200
- Access Point Wireless Dual-Band Multi-Gigabit cu montare pe tavan EAP660 HD
- Access Point Wireless Omada MU-MIMO Gigabit EAP225 Outdoor
- Switch Smart JetStream 8-Port Gigabit TL-SG2008P
- Router VPN Gigabit Omada ER605
Dupa prezentarea acestora urmeaza sa le integrez, configurez si le voi masura performanta pentru a vedea exact cam la ce trebuie sa va asteptati. Toate cele amintite se vor intampla in partea a 2-a ( nu in randurile de mai jos ). Printre echipamentele de mai sus se numara tot ce ai nevoie pentru a aduce internetul performant si securizat pe calea aerului. Va fi foarte interesant de vazut cum vor comunica intre ele. Pana acolo iata cum se prezinta echipamentele la exterior.
Inspectie Vizuala
Omada OC200 este un controller hardware compact care ofera management local si de la distanta al echipamentelor din serie.
Cutia este una compacta si plina de informatii.
In cutie se gaseste manualul si un cablu.
Omada OC200 este un dispozitiv compact, dar cu constructie solida.
Pe fata se gasesc porturile de retea alaturi de led-uri si un port USB 2.0.
Baza acestui controller se poate folosi pentru prinderea in perete.
Racirea este una pasiva cu aerisiri pe ambele laterale.
TP-Link EAP660 HD este un acces point WiFi 6 de interior care poate acoperi pana la un etaj intreg.
In cutie se gaseste manualul si multiple prinderi pentru pereti.
Profilul lui EAP660 HD arata ca o aplica, dar are fante pentru racirea pasiva.
Partea din spate si locul unde se face prinderea.
Portul de retea 2.5 GbE si alimentarea de retea.
TP-Link EAP660 HD este destul de mare si trebuie pozitionat strategic pentru o performanta cat mai buna.
Acest model este cel mai performant din gama de acces-point-uri de interior.
Omada MU-MIMO Gigabit EAP225 este cel mai bun AccessPoint de exterior care ar trebui sa reziste in conditii mai vitrege.
Eu am sa il instalez iarna si sa vad cum se compoarta, totusi cei de la TP-Link spun ca are o temperatura de operare de -30℃~70℃.
In cutie se gasesc manuale.
Prinderi de perete.
Alimentator cu porturi de retea.
EAP225 vine cu antene detasabile si o forma subtire ( fusiforma ).
Partea din spate ascunde cateva detalii despre certificari.
Antenele sunt la pachet si se insurubeaza usor.
Pe interior se gaseste si portul RJ45 pentru conexiune fizica la alte dispozitive din ecosistemul Omada.
EAP225 cu antene atasate.
JetStream 8-Port Gigabit TL-SG2008P este un switch smart care ajuta pe cei care vor sa raspandeasca conexiunile de la router catre alte desktop-uri.
Vine cu un ambalaj cu multe informatii inscrise si multa functionalitate.
In cutie se gasesc clasicele manuale de instalare si cabluri de alimentare.
Switch se poate prinde si in perete la nevoie.
Racirea este si ea pasiva.
Asa arata switch din fata, cate un led corespunde cu fiecare port.
Cam asa arata si din spate cu alimentarea + cele 8 porturi RJ45 cu conexiune gigabit.
Ultimul echipament de prezentat este Router-ul VPN Gigabit Omada ER605.
De la acesta porneste semnalul de la internet de la provider catre restul echipamentelor OMADA.
Omada ER605 vine cu acelasi design regasit si la echipamentele de tip box de mai sus.
Acest router este unul fara antene si vine cu 5 porturi ( 4 WAN si 4 LAN ).
Cam asta a fost cu prezentarea echipamentelor TP-Link. Acestea fiind din gama business nu vin cu design aparte, totul arata mat, industrial si se pot indegra intr-o multime de medii fara sa atraga atentia.
Utilizare
Toate cele 5 echipamente prezentate mai sus sunt din gama business, acestea functioneaza foarte bine intre ele si asta o sa puteti vedea in partea II-a ( un material viitor ). Pana acolo trebuie mentionat ca aceste echipamente se interconecteaza intre ele pentru a extinde reteaua de internet intr-o cele mai variate scenarii care se intalnesc mai ales in birourile de lucru de la afacerile mici si mijlocii. Printre acestea se numara:
- Extinderea retelei de internet cu si fara fir atat acasa cat si la birou. Echipamentele OMADA sunt orientate catre zona SMB, acolo unde nr de utilizatori este mare, iar performanta trebuie sa fie consistenta zi de zi fara cusur.
- Partea de wireless putand conecta mai multe departamente dintr-o afacere mica/mijlocie prin intermediul punctelor de access wireless.
- Multiplicarea punctelor de access la internet de la router fizic cu ajutorul switch-ului din routerul VPN. Securitatea VPN este un factor esential pentru afaceri, mai ales cand transmit si lucreaza cu multe date personale ale clientilor. Implementarea initiala cu securitate avansata, vor scuti de dureri de cap ulterioare.
- Echipamentele adauga separat functionalitate, iar impreuna formeaza un ecosistem pentru conectivitate cu sau fara fir. Si nu orice conectivitate una cu potential mare de performanta mare.
Pe partea de constructie, echipamentele consumer, dar si cele de la omada nu se diferentiaza ca si calitate de constructie. Toate cutiile ( switch, router vpn si controller ) sunt metalice si suficient de rigide pentru mediile de lucru care le predispun la mutari dese sau lovituri. Punctele de access sunt singurele cu exterior din plastic si par putin mai fragile ( desi au plastic rigid in componenta ).
Design-ul produselor este unul simplu, iar el merita mentionat pentru simplu fapt ca echipamentele sunt simple, nu sunt colorate si se pot integra in orice mediu la vedere fara probleme.
Cam atat a fost cu prezentarea produselor TP-Link Omada si a potentialelor scenarii de utilizare. In partea a II-a care vine in curand am sa va vorbesc strict despre performanta si usurinta de utilizare a acestor echipamente. Lucru esential in cazul afacerilor unde personalul nu au atatea skill-uri tehnice.
Pana atunci va invit sa aruncati o privire pe gama de produse TP-Link disponibile la achizitie de pe PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului.