Synology fabrica sisteme NAS ( Network Attached Storage ) de cativa ani, iar recent a inceput sa ”puna etichete” pe echipamente de stocare ( SSD-uri si HDD-uri ). Daca recent am vorbit despre HDD-urile Enterprise Synology HAT 5300 ( vezi material ), acum a sosit momentul sa vorbim despre stocare mecanica pentru consumatori, mai exact Synology HAT3300.
Synology HAT3300 este disponibil in capacitati de 4/6/8 si 12 TB, iar pentru testare am primit varianta de 4 TB care are 5400 RPM si performanta de scriere/citire declarata de ~202 MB/s. Numai varianta de 12 TB vine cu 7200 RPM si performante de 240 MB/s. Aceasta serie de hdd-uri se dovedesc a fi unitati Toshiba cu firmware custom pentru sistemele NAS de la Synology.
Par niste medii de stocare cu potential, dar totul depinde si de pret, pentru ca exista multa concurenta pe acest segment din partea Seagate / WD si HGST. Au un workload de ~180 TB pe an si o garantie de ~3 ani. Pana acum se identifica ca niste medii de stocare mecanice standard. Am pus la treaba noul HAT3300 de 4 TB si iata ce performante s-au obtinut.
SPECIFICATII CHEIE SYNOLOGY HAT 3300
- Interfata SATA 3;
- Format: 3.5 inch;
- Capacitati disponibile: 4 TB – 6 TB – 8 TB si 12 TB;
- Buffer: 256 MB pentru toate capacitatile;
- Viteza Rotatie: 5400 RPM si 7200 RPM doar la varianta de 12 TB;
- Performanta sustinuta de scriere si citire: 202 MB/s si 240 MB/s ( la modelul de 12 TB );
- Recomandat pentru sistemele NAS si matrici RAID;
- Greutate: ~770 grame;
- Garantie: 3 ani si workload de 180 TB de scrieri pe an.
Inspectie Vizuala
Iata si cutia in care vine livrat si cum este ambalat.
Cam asa se prezinta HDD-ul fata-verso.
Interfata este SATA 3.
Gata de instalare in orice sistem NAS ( optimizarea ramane totusi pe Synology cea mai buna ).
Utilizare si Performanta
Synology HAT3300 sunt disponibile in capacitati rezonabile pentru utilizatorii de acasa. Posesorii de Synology DS223 sau alte modele cu 2 bay-uri pot fi siguri ca au facut alegerea corecta ( cu conditia ca pretul per TB sa fie bun fata de concurenta ). Modelul de 4 TB pare sa aiba performante rezonabile care depasesc limitele conexiunii Gigabit, dar mai multe despre asta in randurile urmatoare.
Am aflat despre HAT3300 ca au la baza HDD mecanice din seria Seagate IronWolf cu firmware modificat si adaptata la dispozitivele NAS. Compatibilitatea cu dispozitivele NAS din seria DS / DS+ este principalul target al acestor dispozitive, iar uitandu-ma in piata dupa preturi, se pare ca si prin Romania preturile seriei HAT3300 se mixeaza printre concurenta. Lucru pozitiv pentru viitorii posesori de NAS-uri Synology.
Pe partea de performanta, Synology pare sa promita cifre bune de performanta de sine statatoare, iar daca ma uit la concurenta Seagate / WD din aceeasi categorie pot sa zic ca cifrele se aliniaza pe partea de nr de rotatii / buffer si cifre de scriere/citire declarate. Am supus varianta Synology de 4 TB la cateva teste de performanta si iata ce a iesit:
Pe partea de teste sintetice, HAT3300 a obtinut in CrystalDisk si ATTO viteze constante de ~185MB/s.
Pachetele de transfer in ATTO 4.0 au aratat viteze constante.
IO/s arata si ele ok pentru un HDD Mecanic.
Anvil Pro confirma performantele testelor sintetice de mai sus.
La fel se intampla si in cazul AJA.
Citirea unui fisier video de pe HDD este fluctuanta, dar viteza s-a stabilizat pe la 206 MB/s.
Scrierea se face cam cu 196 MB/s constant.
Concluzie
Synology HAT3300 ofera in concluzie o performanta buna si o durabilitate rezonabila, fix la ce te astepti de la un HDD mecanic de zi cu zi. Firmware-ul custom il face mai pe placul unitatilor NAS de la Synology ( nu ca cele de la WD/Seagate care erau privite diferit ). Sper ca acest lucru sa nu se schimbe nici in viitor. Vitezele de transfer sunt suficiente pentru saturarea benzii gigabit oferita de majoritatea NAS-urilor din gama Synology.
Seria de HDD-uri HAT3300 este concurenta directa pentru Western Digital RED / Seagate IronWolf si ca preturi par sa fie, iarasi, in competitie cat se poate de buna ( cel putin la unii retaileri ). Pretul versiunii de 4 TB este undeva pe la ~535 lei in Romania, iar varianta de 12 TB ajunge pe la ~1475 Lei. Preturile par sa fie justificate in raport cu concurenta, ramane de vazut cat de durabile sunt in timp, insa.
Echipamentele Synology sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!