SSD-urile SATA nu au evoluat foarte mult ca performanta de 2-3 ani incoace. Interfata SATA 3 ( 6 GB/s ) ofera o performanta maxima practica de ~550 MB/s la citire/scriere. Aceste cifre de performanta sunt rezonabile si perfect utilizabile pentru sistemele de acasa. Multe dintre aplicatii nu au optimizarile necesare pentru a beneficia de performantele oferite de SSD-urile cu SATA 3. Pe scurt vreau sa scot in evidenta ca SSD-urile SATA inca exista si reprezinta o alegere buna in orice desktop sau laptop.
Samsung 860 Evo a fost anuntat oficial acum 2 ani si vine cu o viteza de scriere secventiala maxima de 520 MB/s. Cifrele de performanta sunt competitive cu SSD-urile SATA lansate in 2019. Asa se explica de ce Samsung 870 EVO nu a fost lansat pana acum. SSD-urile cu interfata SATA 3 nu prea pot fi impinse mai sus ca performanta, doar durabilitatea poate fi marita folosind cipuri de calitate. „Vechiul” 860 Evo foloseste cipuri NAND 3 bit MLC si este disponibil in variante de capacitate de pana la 4 TB.
Modelul care il folosesc este unul de 500 GB, acesta oferta un TBW de 300 TB. Aceasta este o valoare modesta, dar rezonabila pentru utilizarea intr-un sistem de tip office/gaming/productivitate fara pretentii enterprise. Samsung 860 Evo vine cu un cache LPDDR4 de 512 MB si un controller Samsung MJX, ambele sunt dezvoltate/fabricate intern pentru o compatibilitate absoluta si performanta buna.
Specificatii cheie
- SSD in format 2,5 inch;
- NAND: Samsung V-NAND 3bit MLC;
- Interfata SATA 3 ( 6/GB/s);
- Disponibil in capacitati cuprinse intre 250 Gb si 4TB ;
- Controller de memorie: Samsung MJX ;
- Algoritm Auto Garbage Collection integrat;
- Viteze declarate de: 550MB/s la citire si 520MB/s la scriere;
- Cache: 512 MB Low Power DDR4 SDRAM ( pentru varianta de 500 GB );
- Total Bytes Written (TBW): 300TB ( pentru 500 GB );
- Suport Criptare: AES 256-bit Encryption (Class 0) si TCG/Opal IEEE1667;
- Consum maxim: ~4 Watti;
- Greutate: 50 de grame;
- Dimensiuni: 69.9mm x 100.1mm x 7.0mm.
Inspectie Vizuala
Samsung foloseste memorii V-NAND stratificate de tip TLC.
Acest model de SSD este disponibil si in varianta de 4 TB.
In cutie se gaseste SSD-ul si manualul de utilizare.
860 EVO se poate prinde de jos sau lateral de orice locas al carcasei.
500 GB este o capacitate minima de upgrade pentru anul 2020.
Utilizare si Performanta
Samsung 860 Evo este un SSD din gama consumer cu performante bune si durabilitate echilibrata. Cei 300 de TB de scrieri vor fi suficienti pentru o exploatare de 3-4 ani in regim zilnic si semi-intens. Instalarea se face usor in laptop sau desktop si modelul este numai bun pentru upgrade-ul de la HDD-urile de 2.5 inch. In experienta mea anterioara cu SSD-urile nu am acumulat mai mult de 30TB pe an de scrieri in utilizare moderata spre mare. Pana la valoare de 300 TB de scrieri SSD poate pica din alte motive.
Modelul este cel mai potrivit pentru:
- Este o optiune de upgrade optima pentru sisteme de tip desktop sau laptop de la clasicul HDD. Va fi de 3-4 ori mai rapid ca orice HDD intern folosit pentru sistemul de operare.
- Poate fi folosit ca un SSD secundar de mare capacitate pentru cache si stocarea proiectelor, cataloagelor si a rularii jocurilor.
- Poate inlocui HDD din consolele de jocuri.
- Se poate transforma la nevoie intr-un SSD extern cu un Rack de 2.5 inch accesibil.
Posibilitatile de utilizare sunt multiple, dar eu am ales sa il folosesc ca SSD pentru instalarea de benchmark-uri si jocuri pentru sistemele de test. Faptul ca are 2 ani de cand este lansat face 0 diferenta in utilizare si performanta.
Performanta lui 860 Evo am masurat-o in paralel cu cea a unui Samsung T5 de 1 TB si am introdus in grafice si cateva SSD-uri de 2.5 inch lansate si testate in 2019. Asa arata cifrele de performanta:
CrystalDisk Mark declara invingator „vechiul” 860.
In ATTO Samsung 860 EVO este batut de Samsung T5 ( un SSD extern ).
Samsung 860 EVO iese pe locul 2 la scriere in testul de transfer.
Concluzie
Samsung 860 Evo a fost lansat in ianuarie 2018 pe piata, dar ofera performante competitive cu modelele lansate in 2019 si cel mai probabil cu cele din 2020. Este o optiune de luat in calcul ca upgrade in locul unui HDD din orice dispozitiv cu slot de 2.5/3.5 inch. Pentru cine doreste un SSD mai durabil, exista fratele mai scump Samsung 860 Pro, dar in 2020 de pretul unuia se poate opta pentru un NVME din seria 970. Alegerea unui SSD potrivit tine farte mult de cunoasterea nevoilor de utilizare. Doar asa puteti alege un SSD durabil si potrivit pentru calculatorul de acasa.
Capacitatea de pana la 4TB ofera noi oportunitati accesibile pentru stocarea solida in laptopuri/desktop-uri si console. Nu recomand arhivarea datelor pe SSD-uri, doar lucrul fisierelor brute si instalarea sistemelor de operare. Pentru restul exista mai accesibilele HDD ( Pret per TB ). Samsung 860 Evo este disponibil in Romania la preturi cuprinse intre ~270 lei ( 250 GB ) si ~3100 lei ( 4 TB ). Se pot achizitiona de la PC Garage ( Vezi Oferta ) – eMAG ( Vezi Oferta ) – CEL.ro ( Vezi Oferta ) – evoMAG ( Vezi Oferta ).