Anul 2020 este momentul in care AMD a prins din urma Intel pe partea de procesoare in sfera laptopurilor. In articolul de astazi am sa compar direct performanta procesoarelor de top de la AMD si Intel. Ryzen 9 4900HS si Intel i9 10980HK vor fi integrate in laptopurile de tot de la ASUS, DELL, Lenovo, ACER si alti producatori. Procesoarele de top de la AMD si Intel au venit frumos „impachetate” in ultimele laptopuri de Gaming de la ASUS. Este vorba despre Asus G14 Zephyrus ( AMD ) si Asus ROG Strix SCAR 17 G732 de 17 inch ( Intel ). Asus fiind printre putinii care au primit cu bratele deschise implementarile de procesoare din seria Ryzen 4000.
Specificatii cheie Ryen 9 4900 HS
- 8 nuclee si 16 thread-uri.
- Frecventa: 3 Ghz ( standard ) si 4.3 Ghz ( boost ).
- Memorie Cache L2 +L3 : 4 + 8 MB;
- Proces de fabricatie 7nm ( Arhitectura Zen 2 ).
- Putere totala disipata ( TDP ) de 35 W.
- Suport memorie: DDR4 la 3200 Mhz ( Dual-Channel ).
- PCIexpress 3.0.
Specificatii Cheie Intel i9 10980HK
- 8 nuclee si 16 thread-uri.
- Frecventa: 2.4 Ghz ( standard ) si 5.1 Ghz ( boost ).
- Memorie Cache: 16 MB SmartCache.
- Proces de fabricatie 14nm +++++.
- Putere totala disipata ( TDP ) de 65 W.
- Suport memorie: DDR4 la 2933 Mhz ( Dual-Channel ).
- PCIexpress 3.0.
Specificatiile ambelor procesoare sunt similare, dar dimensiunea cache-ului difera insa. Avantajele de eficienta al arhitecturei Zen 2 se vad prin TDP declarat de AMD vs cel dat de Intel. Frecventele de boost sunt si ele altele, ramane de vazut la seciunea performanta cum se descurca fiecare. Ryzen 9 4900H este cel mai puternic procesor mobil, dar nu putea fi implementat in Zephyrus.
Inspectie Vizuala
La partea vizuala am sa va prezint putin laptopurile la interior si sistemele de racire implementate de cei de la Asus. Iata ce am gasit la interiorul lui Zephyrus G14:
Asus Zephyrus G14 vine echipat cu un combo format din Ryzen 9 4900HS + RTX 2060 Max-Q de 6 GB.
Sistemul de racire de pe Zephyrus G4 este impresionant.
Laptopul are o grosime de sub 20 mm si o greutate de doar 1.6 kilograme.
Profilul subtire al lui Zephydrus G14. Baza se ridica atunci cand deschidem monitorul pentru un airflow mai bun.
Racirea prezenta pe Strix SCAR 17 G732 este generoasa si promite sa tina sub control i9-10980HK
Radiatoarele din cupru sunt masive, iar heatpipe-urile nu sunt nici ele subtiri.
Implementarea racirii este pe masura procesorului si a consumului. Se asteapta o degajare de caldura mai mare.
ROG Strix SCAR 17 G732 vine cu o aura RGB programabila la baza. Aceasta este in armonie cu tastatura.
Platforma de Test
Pentru testarea procesoarelor m-am multumit cu configuratiile implementate de Asus pe Zephyrus G14 si Scar de 17 inch. Dar pentru a va face o idee pe ce configuratii au fost obtinute performantele din chart-urile de mai jos, iata o lista cu specificatiile fiecarui laptop.
Specificatii Asus Zephyrus G14
- Procesor: Ryzen 9 4900HS ( 8 Nuclee la 3.0 GHz );
- RAM: 16 GB DDR4 la 3200 Mhz;
- GPU: Nvidia RTX 2060 Max-Q;
- SSD: 1 TB NVMe;
- Greutate: 1.6 Kilograme.
Specificatii ROG Strix SCAR 17 G732
- Procesor: Intel Core ( 8 Nuclee la 2.4 GHz );
- RAM: 16 GB DDR4 la 3200 Mhz;
- GPU: Nvidia RTX 2070 Super;
- SSD: 2 x 512 GB NVMe;
- Greutate: 2.9 Kilograme.
Performanta
Performanta ambelor procesoare a fost masurata prin benchmark-uri specifice pentru productivitate si cateva teste in conditii reale de utilizare pentru creatorii de continut. Iata si charturile cu performantele obtinute:
18 secunde diferenta intre Ryzen 9 si i9.
Proiectul randat in Corona este terminat mai repede de i9.
GeekBenh 5 Pro afiseaza castigatoare platforma Intel.
KayShot 9 Pro este testul suprem de randare cu ajutorul procesorului.
Proiectele custom facute in acest program aduc un usor avantaj platformei Intel. Asta datorita frecventelor de boost mai mari.
In CineBench R20 noul Ryzen 9 castiga notabil in testul multi-core.
Ryzen castiga testul wPRIME 2.1
Lightroom pare sa descurce putin mai bine pe platforma INTEL.
Intel castiga 22 de secunde diferenta exportul celor 1000 de cadre RAW editate.
Pe partea de randare video, diferentele intre procesoare exista, dar au un impact minim la proiecte scurte.
La editare video diferentele notabile se vad la proiecte de lung metraj. Acolo se economiseste timp.
Pentru proiecte scurte oricare din procesoare este potrivit.
Consumu de energie afisat in Stress Test arata diferente considerabile.
Dupa un stress test de 30 de minute, exact cum este de asteptat, Ryzen 9 este mai rece.
Performanta oferita de Ryzen 9 4900HS este unde competitiva cu i9. Trebuie sa tinem cont ca testele pe laptop nu sunt tocmai egale. Pentru ca categoriile de laptopuri comparate sunt total diferite. Daca 4900HS ar fi avut o implimentare pe un SCAR ar fi fost la egal cu i9 10980HK. Ryzen 9 4900H fiind devant varianta echivalenta cu acest i9, dar nu am avut ce laptop sa iau sa compar direct cu Scar III la acel moment. Asus Zephyrus G14 daca ar fi venit integrat cu un i9 10980HK ar fi fost imposibil de racit si utilizat la intreaga sa putere de procesare. Cumva acest test demonstreaza ca AMD s-a maturizat pe platforma mobile mai bine ca Intel pe partea de eficienta pentru a putea fi integrat in laptopuri de 1.6 kilograme.
Concluzie
AMD vs Intel pe piata de procesoare mobile reprezinta o lupta din ce in ce mai stransa dupa cum putem observa in cifrele de mai sus. AMD ofera eficienta si consum redus cu performante care sufla in ceafa varfului de gama de la Intel.Culmea ca Ryzen 9 4900HS nu este cel mai puternic procesor al lor, ci Ryzen 9 4900 este. AMD are de partea sa arhitectura eficienta si cu consum redus, asta se traduce prin performanta si durata bateriei mult mai mare. Zephyrus G14 este un bun exemplu de laptop puternic si portabil fata de varianta SCAR de 17 inch.Implementarea inversa ar fi fost totusi imposibila. Nu este o comparatia 100% echilibrata, dar ne cam dam seama unde se situeaza echipa rosie si echipa albastra pe piata de procesoare mobile.
Cifrele vorbesc de la sine, iar acum ramane de vazut ce implementari mai vedem de la ASUS si alti producatori in saptamaniile de urmeaza.el mai important segment fiind cel de mijloc, acolo achizitiile vor fi cele mai multe. Batalia pe sectorul de procesoare de laptop abia acum incepe, AMD s-a maturizat si pe acest segment, iar Intel trebuie sa schimbe procesul de fabricatie si arhitectura.
Va fi o perioada interesanta pentru cei dintre voi care aveti nevoie de un laptop puternic, dar aveti la dispozitie buget limitat. Laptopurile cu procesoare Intel 10-gen si AMD Ryzen 4000 au inceput sa apara la PC Garage ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!