,

Review SSD Solidigm P44 Pro 1TB – Cel mai nou jucator pe piata SSD-urilor PCIe 4.0

Share

SOLIDIGM P44 Pro de 1 TB este SSD-ul despre care vom vorbi in acest material. Acesta este recent disponibil pe piata din Romania in capacitati de 512 GB – 1 TB si 2 TB, seria P44 Pro fiind varful de gama cand vine vorba de SSD-uri de consumer. Pe piata din Romania mai exista modelul P41 Plus ca si gama entry-level disponibil in variante similare de capacitate.

 

SOLIDIGM P44 Pro de 1 TB este un SSD solid la sub 500 lei care vine cu interfata PCIe 4.0 si suporta standardul NVME 1.3. Pe partea de performanta, producatorul declara pentru acest model 7000 MB/s viteza de citire maxima in conditii optime si 6500 MB/s la scriere. Capacitatea maxima de scriere ( TBW, adica durabilitatea ) este de 750 TB.

 

 

Seria SOLIDIGM P44 Pro par sa fie niste SSD-uri numai bune pentru upgrade-uri de laptop de ultima generatie sau pentru realizarea de la zero a desktop-urilor de jocuri sau celor de lucru. Acest SSD are ca principali rivali Kingston KC3000 / WD Black SN850 / Samsung 980 Pro si Samsung 990 Pro. Toate aceste modele sunt in gama de viteza a lui P44 Pro, dar au si cifre TBW similare de durabilitate. Experienta de utilizare alaturi de Solidigm P44 Pro de 1 TB o gasiti in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie SOLIDIGM P44 Pro

 

  • Disponibil in capacitati de 512 GB / 1 TB si 2 TB;
  • Interfață: PCIe Gen 4.0 x 4, NVMe 1.3;
  • 7000 Mb/s viteza de citire si 6500 MB/s viteza de scriere;
  • Număr total de biți scriși (TBW): 500 TB ( 512 GB ) / 750 TB ( 1 TB ) si 1200 TB  ( 2 TB );
  • Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
  • Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
  • Dimensiuni: 80.15 mm x 22.15 mm  x 2.38 mm;
  • Greutate: 10 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa arata cutia lui P44 Pro.

In cutie se gaseste SSD-ul si manualul de utilizare.

Asa se prezinta SSD-ul atat pe fata, cat si pe verso.

Cam asa arata interfata PCIe 4.0 x 4.

Cam asa arata cipurile NAND ( 2 x 512 GB + controller si buffer DRAM de la SKhynix ).

Buffer-ul si controller-ul vazute mai de aproape.

P44 Pro de la SOLIDIGM este gata de treaba.

 

Utilizare

 

 

SOLIDIGM P44 Pro de 1 TB este un SSD performant, dar comun in 2023, care isi poate gasi locul in laptopuri, cat si desktop-uri cu suport pentru SSD-uri PCIe 4.0. Laptopurile din 2022-2023 suporta mai mult noul standard de SSD-uri, in timp ce desktop-urile de prin 2021 incep sa suporte la scara larga acest standard. Vorbim despre componente accesibile care fac utilizatorul de rand capabil sa se bucure de viteze de ~6500/7000 MB/s.

 

 

SOLIDIGM P44 Pro poate fi folosit, in special, pentru sisteme care sunt folosite la editare de continut ( editare foto de mare rezolutie si editare video 4K/6K/8K ), randare continut ( arhitectural – grafica – 3D – animatie ) + la sisteme de gaming cu pretentii si componente high-end. Nu toate sistemele au nevoie de un SSD performant la acest nivel, dar cei de la Solidigm  ofera si seria de SSD-uri P41 Plus ( vezi oferta modelelor ).

 

 

SOLIDIGM P44 Pro poate fi integrat si intr-un rack Thunderbolt pentru a fi folosit ca SSD extern, alaturi de ecosistemul Apple. Aceasta metoda de multe ori poate fi una mult mai accesibila in comparatie cu achizitia unui SSD gata ”facut”. Daca sunteti in cautare de un rack extern bun gasiti ( AICI ).

 

 

PERFORMANTE

 

Platforma de testare a fost una de generatie noua compusa din urmatoarele componente:

 

 

Iata ce performante s-au putut obtine:

 

CrystalDisk Mark arata performante solide si similare cu declaratiile producatorului.

ATTO arata performante ceva mai variate in functie de pachetul de transfer.

AJA arata cifre ceva mai joase.

ANVIL Pro reuseste sa sparga bariera celor 5 GB/s de performanta.

 

 

SOLIDIGM P44 Pro nu este un SSD usor de racit, asta datorita interfetei PCIe 4.0 rapide care incalzeste cipurile si controller-ul destul de tare. Iar dupa un punct, performanta scade pentru a evita supraincalzirea. Multe dintre laptopuri nu au racire, iar instalarea unui SSD Gen 4.0 ar fi mai mult decat problematica. Totusi, pe desktop-uri integrarea acestuia este mai mult decat buna datorita racirilor pasive mai mari prezente pe placile de baza.

 

Concluzie

 

 

P44 Pro este primul model de stocare solida sosit la test de la SOLIDIGM si nu dezamageste pe hartie, dar nici in practica. Chiar daca este mai greu de racit, acesta ofera performanta demna de un laptop cu procesor Ryzen 7000 Mobile si GPU din seria RTX 4000 Mobile sau de un desktop echivalent. SOLIDIGM a dotat seria Pro cu componente SKHynix pentru o performanta de top echilibrata cu durabilitatea rezonabila pentru NAND-uri TLC.

 

 

SOLIDIGM P44 Pro vine cu concurenta mare, iar preturile pentru varianta de 1 si 2 TB sunt cam mari in acest moment pe rafturile din Romania. 1 TB costa cam ~450 Lei, in timp ce 2 TB ajung pe la 960 lei. Kingston KC3000 sta mai bine la pret in varianta de 2 TB. Seria de produse SOLIDIGM este disponibila in Romania pentru achizitie de la  PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului! 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut