,

Review Sabrent Rocket 2TB – SSD PCIe 3.0 durabil pentru Workstation

Share

Dupa testarea Rocket Q ( vezi review ) a sosit momentul punem la treaba cel mai durabil SSD PCIe 3.0 de la Sabrent. Produsul se numente Sabrent Rocket si este disponibil in variante cuprinse intre 256 GB si 4 TB. Vine dotat cu controller propriu si memorie NAND TLC cu 96 de straturi si o durabilitate TBW de 3150 TB. Pe partea de performanta, modelul de 2 TB promite scrieri secventiale de ~2700 MB/s si citiri de maxim 3400 MB/s. Exact ca si restul SSD-urilor Sabrent, acest Rocket vine cu buffer DRAM de 2 GB pentru a asista controller-ul in sesiunile intense de utilizare.

 

 

Sabrent Rocket vine la pachet cu software-ul de clonare Acronis True Image HD. Cu ajutorul acestei aplicatii o sa faceti mult mai usor un upgrade fara a fi nevoie sa reinstalati Windows + Programe. Varianta de 2 TB ofera suficient spatiu si viteza pentru a fi utilizat in sistemele de tip workstation pentru uz intens. In randurile urmatoare am sa va arat cat de capabil este pe partea de performanta.

 

 

Specificatii cheie Sabrent Rocket 2 TB

 

  • Interfata: PCIe Gen 3 ×4 ( NVMe 1.3 );
  • Viteza secventiala de citire de 3400 Mb/s si scrierea se face cu pana la 2700 MB/s ( pentru varianta de 2 TB );
  • Controller: Sabrent RKT 303;
  • Memorie NAND: BiCS 96 layere TLC;
  • Buffer DDR4 cu capacitate de 2048 MB;
  • TBW ( Total Bytes Written ): 2 TB ( 3150 TB );
  • Firmware upgradabil si aplicatie de management;
  • Vine la pachet cu Acronis True Image pt clonare;
  • Format: M.2 2280;
  • Dimensiuni:80.5 x 11.4 x 23.5 mm.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Sabrent Rocket vine in acelasi ambalaj cu care ne-au obisnuit si Rocket Q ( vezi review ) – Rocket 4 ( vezi review ).

SSD-ul vine ambalat corespunzator intr-o cutie metalica.

Rocket de 2 TB vine cu 8 cipuri de memorie de 256 GB ( 4 pe fiecare parte ).

Deasupra lor se zareste si controllerul

Sub eticheta din cupru cu branding-ul se gaseste controller-ul alaturi de Cache DRAM.

Optional se poate atasa o racire Sabrent pentru a tine rece SSD-ul.

 

 

Utilizare si Performanta

 

 

Sabrent Rocket este o serie  durabila de SSD-uri cu cipuri TLC din seria M.2. Acest model este orientat catre sistemele de calcul de tip workstation, randare video sau randari 3D/Animatie. Cifra TBW de 3150TB face varianta Rocket sa fie mai durabila de 4 ori fata de Rocket Q de 2 TB ( SSD QLC ). Produsul vine cu interfata M.2 NVMe 1.3 si se potriveste pe orice chipset actual AMD sau Intel. Nu este la fel de rapid ca un Rocket 4.0, dar are un cost per GB mult mai bun fata de multe variante oferite de concurenta. SSD-ul poate fi integrat  si in laptop-uri, pentru a ajunge la capacitati de maxim 8 TB de stocare ( pentru laptop-urile cu 2 sloturi M.2 ).

 

 

 

Folosesc in acest moment Sabrent Rocket de 2 TB ca unitate de lucru alaturi de un Threadripper 3960X pentru editare foto-video. Timpi de incarcare al proiectelor si exportul se face cu maxim ~450 MB/s, atat solicita sistemul SSD-ul. Editarea video 4K este putin mai solicitanta, dar nu indeajuns cat sa faca SSD-ul sa traga din greu. Chiar daca acest SSD este PCIe 3.0, el tot se incalzeste, asadar recomand utilizarea unei raciri pasive, pentru performanta sporita pe termen lung.

 

Fara racire am formatat SSD-ul si am observat ca el ajunge la ~70 Grade Celsius maxim.

 

Performanta SSD-ului Sabrent Rocket am facut-o pe platforma TRX40 alaturi de placa Aorus Master. Iata cifrele maxime de performanta obtinute alaturi de varianta de 2 TB:

 

Cifrele din CrystalDisk ofera viteze de 3 GB/s pentru scriere si citire.

In ATTO scrierile si citirile raman pe la 2.8 GB/s.

IO/s disponibile la fiecare bloc de transfer.

In Anvil viteza de citire este destul de mica, dar scrierea este peste valorile declarate.

Sabrent Rocket se descurca in AS SSD  destul de bine, atat in testele standard cat si in cele de copiere.

Citirea si scriere unui bloc de fisiere video de pe un NVMe Rocket Q pe acest Rocket se face cam cu ~978 MB/s viteza medie.

 

 

Performanta livrata de Sabrent Rocket este promitatoare, bufferul DDR4 isi face treaba si ofera cifre consistente pe parcursul tuturor testelor. Acest SSD este un concurent pe masura pentru Kingston KC2500 – Samsung 970 Evo si Corsair MP400.

 

Concluzie

 

Sabrent Rocket este cel mai performant SSD M.2 PCIe 3.0 disponibil in portofoliul acestui producator. Vine cu cache DRAM si un controller care poate oferi performante apropiate de declaratiile oficiale. Durabilitatea sa este mai mare ca in cazul modelului Rocket Q, mai exact de 4 ori mai mare, dar nu si de 4 ori mai scump. Este genul de SSD care poate fi folosit ca librarie de jocuri si/sau unitate cache in workstation-uri cu Ryzen 9 sau chiar Threadripper.

 

Asa arata racirea disponibila separat.

 

Sabrent Rocket este disponibil in capacitati de 256 Gb, 512 GB, 1 TB, 2 TB si chiar 4 TB in varianta cu sau fara racire. Va recomand sa achitati 10-12 Euro in plus pentru variantele cu racire dedicata. Preturile variaza de la 45 Euro pentru 256 GB pana la 650 Euro pentru varianta de 4 TB. La asta se adauga transportul pana in Romania. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ). Preturile sunt corecte, pentru ceea ce ofera aceasta serie, iar daca aveti ocazia sa cumparati asa ceva va recomand aceasta serie.

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut