Prima interactiune cu echipamentele EK am avut-o acum cateva saptamani alaturi de procesoarele Threadripper ( vezi material extins ). In materialul de astazi nu am sa va prezint cu un Custom Loop ci cu un EK-AIO 240 cu RGB. Din denumire reiese ca acest produs este un AIO cu radiator de 240 mm si iluminare RGB. Cei de la EKWB au multa experienta pe partea de watercooling si acest EK-AIO 240 va beneficia de aceasta expertiza. Aceasta serie ofera RGB cu posibilitate de sincronizare cu aplicatiile ASUS/MSI/Aorus si AsRock.
EK-AIO 240 este compatibil cu platformele de actualitate ( LGA 1200 si AM4 ) si va oferi capacitate de racire pentru Ryzen 5/Ryzen 7 si echivalentele lor din platforma Intel. Acest AIO de 240 mm se va potrivi cu o mare majoritate de carcase compacte de pe piata si va putea fi integrat intr-o multime de build-uri. Pompa din acest AIO ajunge la maxim 2600 rpm in timp ce ventilatoarele K-Vardar S se opresc la 2200 rpm. In randurile urmatoare am sa va arat de ce este capabil acest AIO cu Pedigree.
Inainte de a continua cu prezentarea acestui produs, consider ca este important sa stiti cate ceva despre racirea pe apa:
- Racirea pe apa are ca principal avantaj silentiozitatea sistemului. Daca ai nevoie de un sistem silentios ca vorbitul in soapta merita sa iei in considerare un sistem de racire pe apa ( AIO ).
- Performantele de racire sunt de multe ori similare cu un radiator de calitate pe aer, dar totul tine de marimea radiatorului, ventilatoare si pompa folosita. Racirile pe apa ieftine sunt depasite de orice racire pe aer decenta si viceversa.
- Preturile pentru racirea pe apa similara ca performanta cu racirea pe aer sunt mai mari. Deci aici platesti silentiozitatea si aspectul mai minimalist.
- Racirea pe apa implica mai multe componente, asta inseamna ca trebuie sa alegi ceva de calitate ca sa nu ai probleme pe termen lung. Pompa si fitingurile sunt principalele puncte slabe al oricarei raciri pe apa.
- Solutiile AIO sunt cele mai accesibile si usor de montat solutii de racire pe apa.
Specificatii Cheie EK-AIO 240 D-RGB
- Radiator de 240 mm din Aluminiu;
- Dimensiuni radiator: 284 x 122 x 31 mm;
- Pompa cu mod dinamic de functionare si iluminare RGB;
- Viteza pompa: 850 – 2600 RPM ± 10%;
- Zgomot maxim pompa: 20 dB(A);
- Socket-uri compatibile: 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-v3, 2066 si AM4 ;
- Waterblock cu suprafata de contact din cupru;
- Dimensiuni pompa: 88 x 70 x 53 mm;
- Tuburi de 350 mm acoperite cu nailon tesut;
- Fitting-uri waterblock mobile si indoite la 90 de grade;
- Vine in pachet cu 2 ventilatoare Prisma ARGB de 120 mm;
- Viteza rotatie ventilatoare: 550-2200 RPM cu control Auto si PWN;
- Airflow ventilator: 66,04 CFM = 112,20 m³;
- Dimensiuni EK-Vardar S 120ER D-RGB: 120 x 120 x 25 mm;
- Zgomot maxim: 36,4 dB(A);
- Este disponibil si in variante: 120 mm/360 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia lui EK-AIO 240 D-RGB are dimensiuni medii si multe informatii despre produsul de la interior.
In cutie se gasesc prinderile, pasta termica si manualul de instalare.
In cutie se gaseste AIO-ul cu ventilatoarele separate.
Waterblock-ul are un capac translucid cu led-uri RGB.
Acesta este compact si vin cu o suprafata de contact din cupru si pasta pre-aplicata.
Fitting-urile de ies din waterblock sunt solide si rotative.
Furtunele sunt din cauciuc acoperite cu nailon si au o lungime de 350 mm.
Radiatorul este unul standard cu 25 mm grosime.
EK-Vardar S sunt ventilatoarele de 120 mm care racesc lichidul de la interior.
Utilizare
Racirea EK-AIO 240 D-RGB de 240 mm este potrivita pentru integrarea in carcase mATX si chiar mITX ( vezi Fractal Design Era ). Dimensiunile radiatorului cu viteza de rotatie a celor 2 ventilatoare care raceste lichidul rapid pentru a fi redirectionat catre pompa. Cu un astfel de AIO se poate raci silention un procesor Ryzen 5/7 / Intel i5/i7. Nu doar Silent Loop de la BeQuiet vine cu port de umplerem, acesta regasindu-se si la acest model, dar vine cu sigiliu ( risc de pierdere de garantie ). Pentru a vedea de ce este capabil acest AIO, l-am atasat peste un Ryzen 7 5800X. Un procesor eficient si performant care ar trebui sa tina frecvente de boost inalte si un nivel de zgomot redus.
Instalarea waterblock-ului se face cat se poate de usor pe AM4/LGA1200, trebuie doar sa prinzi cele doua bracket-uri in 4 puncte si dupa sa pui waterblock peste procesor cu ajutorul a doua suruburi ( nu uita pasta termoconducatoare ). Pentru cei neinitiati cu instalarea de AIO-uri manualul detaliat va ajuta destul de mult.
EK-AIO 240 se face remarcat printr-o constructie solida. Radiatorul este unul standard ca grosime si are o constructie din aluminiu. Tuburile care ies din radiator au o lungime de 350 mm, acestea fiind realizate din cauciuc cu nailon aplicat peste pentru rezistenta sporita. Fitting-urile de 90 de grade care intra in waterblock sunt din plastic, dar sunt ceva mai solide ca cele de la Fractal/BeQuiet. Carcasa pompei este din plastic translucid sub care se afla si o serie de LED-uri RGB. Asamblarea este si ea una buna spre foarte buna, nu am gasit suprafete neslefuite sau jocuri la imbinari. Sunt placut surprins de constructia solida imbinata cu design sofisticat si o imlementare RGB aratoasa.
Iata cum arata si partea de iluminare:
Performanta
Ventilatoarele EK-Vardar S sunt destul de zgomotoase, dar asta pe OpenBench.
O carcasa buna va izola mult mai bine.
Racirea unui 5800X alaturi de AIO EK arata niste temperaturi mai mult decat rezonabile.
Ambientul a fost de de 21.1 grade.
Concluzie
Cei de la EK au o multime de experienta pe partea de custom loop-uri, iar aceasta a fost folosita pentru a aduce ”inevitabil” pe piata AIO-uri. Acest EK-AIO 240 vine cu o constructie solida, mai ales pe partea de waterblock si fitting-uri. Radiatorul este solid are sigiliu, dar se poate reumple la nevoie cu pierderea garantiei din pacate. Implementarea RGB a acestui AIO este excelenta, block-ul avand o difuzie peste led-uri, iar ventilatoarele ofera iluminare interesanta. Majoritatea AIO-urilor nu au RGB prea aratos si imlementat cu gust, dar EK depaseste asteptarile.
EK-AIO 240 poate raci un 5800X fara probleme, iar daca pui sub el un 5950X ( vezi review ) fara overclock nu se va supra-solicita termic. Orice racire performanta ( apa/aer ) are nevoie de o carcasa buna cu mult airflow ( vezi Fractal Torrent ).
Racirea EK-AIO 240 este disponibila in Romania la un pret de ~620 lei, un pret bun pentru ceea ce ofera. Aceasta racire se gaseste si in variante de 280/320 mm pentru cei ce au nevoie. Aceste raciti sunt disponibile in Romania la Shop4PC ( vezi oferta ) si ForIT ( vezi oferta ).Componentele pentru loop-uri custom se gasesc tot la magazinele amintite mai sus. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!