Share

 AORUS FO27Q3 este cel mai nou monitor de jocuri si productivitate cu panou QD-OLED, care tocmai ce a sosit la review si in randurile urmatoare o sa va arat cat de mult au evoluat monitoarele de sub 4000 lei. Acest exemplar are un panou cu diagonala de 27 inch, rezolutie QHD si este un OLED care se lauda cu timp de raspuns de 0,03 milisecunde. Este prezentat ca monitor de jocuri, dar cu o calibrare serioasa pun pariu ca este bun si pentru editare foto sau video. Se lauda cu o acoperire de 99% pe gamutul DCI-P3 si conectivitate USB-C, acesta fiind compatibil si cu laptopuri Apple sau noul Mac Mini cu M4.

Am fost foarte curios sa vad cum se comporta un panou QD-OLED cu 360 Hz, iar ca prima impresie trebuie sa recunosc ca nu sunt dezamagit. Insa cand apelezi la un astfel de monitor trebuie sa ai un desktop performant si solid la indemana pentru a beneficia de intregul potential al panoului nativ pe 10 biti. Ca si conectivitate, monitorul include HDMI 2.1 / Display Port 1.4 / USB-C si porturi USB A 3.2. Monitorul include si un KVM care ajuta sa pastrezi kit-ul de periferice daca ai un setup dual-desktop sau dual-laptop. AORUS FO27Q3 este un monitor mai mult orientat catre jocuri, dar natura sa de monitor cu panou nativ pe 10 biti cu OLED si luminozitate de ~250 niti sau 1000 niti in HDR il fac cu atat mai atragator. L-am instalat, testat, masurat si in randurile urmatoare va arat si voua de ce este capabil.

Specificatii cheie AORUS FO27Q3

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9;
  • Suprafata de afisare: 590.42 x 333.72 mm;
  • Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
  • PPI: 109 pixeli per inch patrat;
  • Intensitatea luminoasa: 250 cd/m2 in SDR si 1000 cd/m2 in HDR;
  • VESA DisplayHDR True Black 400;
  • Panou QD-OLED;
  • Contrast nativ: 1.500.000 : 1;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.1 –  1 x Display port 1.4 – 1 Jack 3.5 inch – 3 porturi USB 3.2 Gen 1 ( 2 de downstream );
  • Pixel pitch: 0.229‎ mm;
  • Gamut culoare: acopera 99% din DCI-P3;
  • Timp de raspuns: 0,03 ms;
  • Rata de refresh de 360 Hz;
  • Difuzoare de 10W ( 2 x 5W )
  • Consum maxim: 53 W/h;
  • Greutate: 7.2kg cu picior;
  • Dimensiuni: 610.3 x 532.5 x 158.6 mm.

Inspectie Vizuala

Cam asa se prezinta cutia monitorului AORUS FO27Q3. Vine cu un design simplu si totusi elegant pentru o cutie. Specificatiile sunt pe laterale.

In cutie, ca si accesorii se gasesc cabluri HDMI pentru monitor, alimentator extern, fisa de calibrare si cateva etichete cu consumul.

Standul monitorului este slim si ascutit, dar nu pare sa ocupe prea mult loc si este cel mai eficient de pozitionat pe colt sau la margine pe birou.

Piciorul monitorului este greu, metalic si are o cursa de peste 130 mm de ajustare pe inaltime, permite rotatie si inclinare.

Cam asa se prezinta spatele panoului OLED, aici se poate vedea o buna parte din carcasa laptopului.

In partea de jos panoul vine cu difuzoare la fiecare capat, buton de tip joy-stick pe centrul ramei si conectivitate USB 3.2 + jack si alimentare in partea centrala imediat dupa panou.

Cam asa se prezinta AORUS FO27Q3 din spate atasat pe stand.

Ramale monitorului sunt foarte subtiri, similare cu TV-urile cu OLED.

Cam asa arata si intregul panou al lui AORUS FO27Q3.

Are o prezenta moderna pe biroul oricarui gamer sau editor de continut.

Utilizare si Performanta

AORUS FO27Q3 este un monitor cu panou QD-OLED de 27 inch in diagonala. Rata de refresh de 360 Hz si timpul de raspuns scazut te ajuta sa te joci mai fluid si sa ai vizualuri excelente in jocuri. Daca faci upgrade de la un IPS-like sau VA ai mari sanse sa te indragostesti de acest monitor din primele 5 minute de Doom Eternal sau Overwatch. Monitorul nu este doar bun la jocuri, poate fi o alegere echilibrata pentru editare de continut ocazional si jocuri sau viceversa. Evolutia panourilor IPS – VA si OLED in ultimii ani au dus la o utilizare mult mai universala a panourilor de monitoare. Sigur, mai exista panouri de specialitate, dar acum un panou de 2000-3000 lei poate fi si OLED, si rapid si poate reproduce si macar 80% din gamutul AdobeRGB.

Cand a sosit FO27Q3 l-am despachetat, pozat si folosit. Se asambleaza usor ( stand + baza + panou ), nu stiu daca dureaza 5 minute sa fie pus in functiune. L-am conectat la un sistem cu placa video Gigabyte Aero 4060 Ti alaturi de un Ryzen 7 9700X ( vezi produs ). M-am pus sa joc putin Doom Eternal ca sa pot vedea cat de bine se misca monitorul, si intr-adevar la rezolutie 1080P/QHD reuseam sa rup aproape 200 fps in joc pe ici, pe colo. Dupa am instalat pe test-bench un RTX 4080 cu care am ajuns mai aproape de 300+ fps, iar cu aceste cifre vizualurile bogate din Doom afisate pe monitor am putut sa vad cat de capabil este panoul in sine. Sa nu mai zic ca am si editat fotografii, un video pe monitor si totul se vede absolut excelent.

AORUS FO27Q3 este un monitor care vine cu HUB USB 3.2 integrat, conectivitate HDMI + DP, difuzoare decente si chiar un modul KVM inclus. Este clar ca este un monitor mai mult orientat catre jocuri, dar avand 360 Hz trebuie sa ai si un sistem pe masura pentru a putea duce jocurile precum CS:GO – Valorant – Halo – Overwatch cat mai aproape de cifra de 360 fps. Ideal este sa aduci fps-urile din jocurile preferate aproape de ce poate monitorul pentru o experienta excelenta, altfel poti lua un AORUS FO27Q3 ca o pregatire pentru viitor, in acest caz, seria RTX 50 de la Nvidia ( lansare orientativa in Ianuarie 2025 ). Indiferent de ce placa video RTX ai, un astfel de monitor iti va imbunatati vizualul si experienta daca vii de la un monitor de 60/75/100 Hz. Utilizarea acestui monitor mi se pare ”universala” daca esti cineva care este in cautare de un panou care sa arate bine, dar sa fie precis si bine dotat cu HUB/KVM si functii de crosshair si altele pentru jocuri. Mai multe despre performante imediat.

AORUS FO27Q3 vine cu un design modern, acest lucru incepe de la standul ascutit si se vede si pe piciorul de ajustare a inaltimii. Panoul, in sine, este subtire, are rame inguste si arata foarte bine, doar in josul ramei se gaseste joystick-ul, iar pe spatele panoului subtire se gaseste cea mai mare zona din carcasa unde sunt conectorii, alimentarea si placa de baza a monitorului. Alimentarea se face cu brick extern, de aceea panoul are ~5 kilograme si arata atat de slim. Imi place noul design premium al celor de la Aorus. Este modern, are finisaje bune si o constructie solida.

Constructia monitorului AORUS FO27Q3 este realizata din plastic si metal, baza si piciorul au cel mai mult metal prezent si au ca rol echilibrarea panoului cand este inclinat si ajustat pe inaltime. Panoul, in sine, are o carcasa din plastic si un ”schelet” metalic ca structura de sustinere pentru panou. Finisajele sunt bune, la fel ca si constructia, se vede si se simte ca este un monitor de ~4000 lei.

Meniurile monitorului sunt clasice ca design pentru Aorus si iata cum arata:

Cam asa se prezinta meniul. Se navigheaza usor prin acesta cu ajutorul la joystick si arata foarte bine ca design, as zice printre cele mai bune meniuri ca design se afla la Aorus.

Performanta Panou

Ce ar mai fi un review de monitor fara masuratorile de panou, iar acest OLED de la Aorus are multe de aratat. Cei 360 Hz si panoul OLED ii ofera niste capacitati de utilizare polivalente si acum vedem ce poate panoul:

Gamutul de culoare este 94% Adobe RGB si 98% DCI-P3. Ce sa mai zic, acopera tot ce inseamna culori pentru tot ce inseamna culori.

Poate fi clar folosit ca monitor de jocuri, dar si de colorizare video sau fotografie.

Deviatia de la culorile de referinta ( DeltaE ) este cam de 2.22 in medie, absolut deloc rau, iar cea mai mare deviatie este de 3.55.

Asta inseamna ca monitorul primit este un examplar foarte consistent.

AORUS FO27Q3 vine cu un panou care ofera o uniformitate a culorilor foarte buna atat la 100%, cat si la 50% luminozitate.

Nu am mai vazut demult un asa panel echilibrat, OLED niciodata, de fapt.

Uniformitatea luma este aproape perfecta. Bravo, Aorus!

Monitorul AORUS FO27Q3 vine cu un panou excelent, nu am ce sa ii reprosez cand vine vorba de culori si uniformitate. Am si calibrat panoul cu Calibrite Pro Plus HL ( vezi produs ) si concluzia este ca avea putin cam multa tenta mov, culorile au fost putin echilibrate si panoul era cam cu 300 Kelvin mai rece decat trebuia sa fie ca referinta D65 ( Daylight 6500 Kelvin ). Odata calibrat, monitorul este cu atat mai bun pentru editare de continut.

Concluzie

Monitorul FO27Q3 de la Aorus nu doar ca vine cu un panou aproape perfect cand vine vorba de culori si performanta, dar arata si bine avand rame subtiri si o carcasa cu design nou si placut. Se instaleaza rapid, rezultatele dupa calibrare fac monitorul cu 10-15% mai bun. Pana si difuzoarele se aud bine, dar nu dupa asta judeci un monitor totusi. Panoul a promis si a livrat, fiind un QD-OLED capabil, mai ramane de lamurit aspectul durabilitatii in timp. Pana atunci insa, daca esti in cautare de un monitor de 27 inch cu rezolutie QHD si 360 Hz, acest model poate fi alesul. Mai exista si modelul FO27Q2 cu 240 Hz si aceleasi specificatii ca fratele mai mare, dar si variante de 32 inch cu 240 Hz. Portofoliul Aorus de monitoare evolueaza spre tehnologia QD-LED se pare, dar acum asteptam si variante de 27 inch la 165 Hz la preturi mai rezonabile si apropiate de fratii IPS ( care sunt si ei buni ).

Am vorbit numai de avantaje, dar dezavantajul major pentru multi poate fi pretul, exemplarul testat fiind in Romania cam 3999 lei. Pret rezonabil pentru editorii / creatorii de continut, dar uneori nejustificabil pentru cei care se joaca. Tine de fiecare ce prioritati are, dar nimic nu schimba faptul ca Aorus FO27Q3 este un monitor excelent pentru jocuri si productivitate la un pret rezonabil, in trecut primeam asa ceva cu foarte multi bani, iar acum oferta incepe sa fie din ce in ce mai variata. Monitorul FO27Q3 are cel mai bun pret local de ~3750 lei ( vezi oferta ), iar gama completa de monitoare Aorus cu QD-OLED o poti vedea la PC Garage ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut