Share

In ultimele luni am tot vorbit de echipamente de retea cu conexiuni de 10 GbE. Acest standard este mult mai rapid fata de cele traditional Gigabit. Viteza conexiunii este atat de rapida incat HDD-urile de 7200 RPM si SSD-uri SATA 3 functioneaza la parametrii maximi. Aceste echipamente 10G sunt destinate doar pentru  entuziasti si mediile enterprise. Pana acum cativa ani in segmentul consumer se auzise maxim de retelele Gigabit. De ceva ani incoace pe masura ce costurile de productie au scazut si scalarea a permis echipamentelor 10 GbE sa fie mai accesibile.

 

 

Echipamentele de care aveti nevoie pentru o retea de 10 GbE au pret mai mare, dar si viteza teoretica de banda de 10 ori mai mare. Reteaua Gigabit ofera ~1000 Megabits/s ( banda teoretica ) in timp ce o conexiune 10 GbE ofera o banda de ~10.000 Megabits/s. Aceasta este partea teoretica, pentru ca in practica o retea gigabit ofera viteze maxime de transfer de ~115 MB/s ( pe testate), iar o conexiune 10 GbE ar oferi un maxim de 1150 MB/s. Insa aceste viteze depind de o multime de variabile ( de la echipament pana la cablul folosit ). Iata cateva scenarii realiste in care se poate folosi o conexiune 10 GbE pentru entuziasti si SMB ( Small Business ):

 

 

  • Legarea calculatoarelor intre ele pentru transferul rapid de date de mare volum. Legarea a 10 calculatoare la o astfel de conexiune permite transferuri de ~100 MB/s pe pana la 10 calculatoare.
  • Centralizarea datelor intr-un NAS ultra-rapid in retea cu RAID-uri atat pe HDD cat si pe SSD, cele din urma fiind cele mai avantajate.
  • Legarea a mai multor sisteme de stocare intre ele ( Servere si NAS-uri ).

 

 

Scenariile de mai sus vor oferi banda mare de acces la date si transferuri rapide pentru lucrul cu fisierele video spre exemplu sau blocuri mari de fotografii/date. Am tot explorat in ultima perioada avantajele retelei Gigabit vs 5GbE / 10 GbE si cifrele de performanta nu mint. In scenariul de lucru potrivit sa ai transferuri de ~400-700 MB/s nu este ceva de neglijat. Pentru a pune la punct o retea locala de 10 GbE aveti nevoie de:

 

  • Cablu de calitate ( CAT 7 preferabil ).
  • Switch 10 GbE care sa menajeze conexiuniile intre calculatoare.
  • Placi de baza cu conexiune 10 GbE sau placute PCIe adaptoare.
  • Un NAS compatibil 10 GbE cu sloturi de SSD 2.5 inch sau chiar NVME.

 

 

Switch-ul in sine reprezinta un punct cheie in orice retea, cu atat mai mult in cele de 10 GbE. TP-Link T2600G-28SQ este unul de top cand vine vorba de combinarea porturile 10 GbE + Gigabit pentru setupuri de multiple calculatoare. Are o putere de switch-ing masiva si detalii complete despre el gasiti in prezentarea lui ( vezi articol ) si testele de performanta ( vezi cifre exacte ).

Performanta Gigabit vs 10 GbE

 

Performanta in retelele Gigabit este atinsa usor cu orice tip de HDD cu sau fara RAID. O retea locala limiteaza transferul de fisiere intre calculatoare la ~115 MB/s din pricina conexiunii. HDD mecanice clasice de calitate ating 200 MB/s fara probelme ( vezi review WD RED + WD GOLD ). Pentru a putea beneficia de performantele RAID 1/RAID 0 de pe HDD si mai ales de pe SSD-uri este nevoie de o conexiune mai capabila. In urma testelor din ultima perioada in RAID 0/1 cu SSD si HDD iata cam ce imbunatatiri  o sa observati:

 

Descrescator am facut teste de viteza pe conexiunea 10 GbE/5GbE versis clasicul gigabit.

 

Cifrele de performanta din retea tin cont de multi factori, iar printre acestia se numara:

 

  • Calitatea cablului;
  • Configurarea switch-ului si a sistemelor implicate in retea;
  • Calitatea echipamentelor ( switch + placi aditionale );
  • Performanta unitatilor HDD/SSD pentru stocare;
  • Configuratia NAS-ului ( software + hardware ).

 

 

 

 

Concluzie

 

 

Conexiunea 10 GbE este una rapida care va ajunge in urmatorii ani si utilizatorii de rand in cativa ani. Pana in acel punct utilizatorii casnici vor trebui sa imbratiseze standarde precum 2.5 GbE si 5 GbE, iar intre timp retelele de 10G raman pentru entuziasti  si pentru cei care au nevoie de infrastructura rapida pentru lucru in echipa. Pentru a configura o retea 10 GbE ai nevoie de un Switch + NAS + Cabluri si unitati de stocare rapide. Costul minim de implementare este de ~7000-8000 lei, dar cand ai nevoie de viteze mari de transfer pentru spatiul de lucru nu ai incotro. Beneficiile de performanta al unei astfel de retea vor ajuta un studio de editare video, loc unde mai multi editori transfera material dintr-un NAS pentru editare si il urca la loc pentru distribuire. Acesta este doar un exemplu.

 

 

Echipamentele pentru realizarea unui retele 10G sunt disponibile la vanzare in Romania pe PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut