iFixit este unul din brandurile pe care le-am admirat de cand ma stiu pasionat de tehnologie. Recent au implinit 10 ani de prezenta oficiala in Europa, iar constant acestia lupta pe plan global pentru ”Right to Repar” ( vezi detalii aici ). In aceasta arie au facut progrese destul de mari, atat in SUA, cat si pe plan ”local in Europa”. Ca si comunitate, acestia au reusit sa stranga peste 95.000+ ghiduri pas cu pas pentru reparatii ale echipamentelor din cele mai diverse ramuri ( vezi aici baza de date ). Printre aceste ghiduri poti gasi instructiuni sa repari:
- Telefone Android si Apple;
- Tablete Apple si Android;
- Laptopuri cu Windows si MacOS;
- Console de jocuri;
- Camere Foto si Video;
- Chiar si masini.
O parte din trusele de scule disponibile.
Cei de la iFixit nu doar ca ofera ghiduri de reparatie pas cu pas, ci si truse de scule de calitate, kit-uri de piese de inlocuire pentru multe dintre echipamentele amintite mai sus. Printre trusele de scule se gasesc Minnow si Morray ( vezi material ) – Pro Tech ToolKit ( vezi material ) si Manta Kit ( vezi material ). Printre avantajele repararii produselor se numara:
- Eliminarea unei bune parti de e-Waste ( gunoi electronic greu de reciclat );
- Economisirea de finante prin reparatie in favoarea inlocuirii;
- Invatarea de skill-uri noi de reparatie pentru electronicele zilnice cu complexitate redusa.
Doar o parte din piesele disponibile in magazinul iFixit ( vezi magazin ).
Printre telefoanele la care se mai pot repara una, alta se afla si cele de la CAT ( Caterpillar ).
La momentul redactarii acestui material, cei de la iFixit Europe desfasoara o campanie de promovare pentru reparatiile de smartphone-uri care ruleaza Android. Daca ai un telefon Samsung / Huawei / Google / Motorola / Nokia / One Plus sau Xiaomi, acestea se pot repara mai usor si mai rapid ca oricand . Pentru multe dintre aceste branduri gasiti kit-uri de inlocuire pentru Ecran / Baterie / Port de incarcare. Majoritatea componentelor sunt luate de la producator si sunt cuplate fix cu sculele de care ai nevoie pentru a face reparatia. M-am uitat printre componentele puse la vanzare de catre iFixit si am constatat ca aveti sanse sa revitalizati nu doar telefoane noi, dar si unele care au acumulat ceva uz de-a lungul anilor. Printre acestea se numara: Google Pixel 3/4/5 – Samsung Galaxy S5/ S6 / S7 / S8 / S9 / Note 9 – Huawei Mate 9/10 si multe altele ( vezi lista completa de componente aici ).
Inainte de a alege kit-ul de reparatie de care ai nevoie este musai sa verifici daca exista ghid de reparatie ( vezi lista cu ghiduri de reparatie pentru Android ). Odata ce gasesti tutorialul care te intereseaza, te poti apuca de treaba. Inainte de asta, iata si cateva sfaturi daca nu ai mai reparat ceva pana acum:
- Pregateste-te cu rabdare si apuca-te de reparatie dimineata, pentru a fi cat mai odihnit;
- Parcurge in avans de 2-3 ori ghidul pentru a memora cu exactitate pasii si sfaturile;
- Ai grija sa organizezi corespunzator piesele pe suprafata de lucru;
Daca iti place misiunea iFixit si vrei sa fii parte din solutie si esti pasionat de reparatii, ai ocazia sa publici un ghid de reparatie pentru orice dispozitiv electronic din ”arsenal”. Pe langa asta, poti impartasi experiente de reparatii si multe alte lucruri utile.
Directia catre comunitatea iFixit o gasesti AICI ( linkk ).
Dupa cum am spus si mai sus, reparatiile sunt mereu mai accesibile decat inlocuirea integrala ( se aplica si la telefoane ). Dupa cum s-a putut observa, tendinta de a lansa produse pe banda rulanta este la mare moda in acest secol, iar programele de reparatii sunt prea putine sau aproape inexistente. Cei de la iFixit au o misiune grea in fata, dar cu ajutorul oamenilor autodidacti ii pot invata si pe altii sa isi repare singuri gadget-urile pentru a economisi bani si a impartasi experiente noi. Doar asa mai scutim planeta de e-waste care abia daca se recicleaza la nivel global in raport cu cat se produce anual. Trusele de scule si kit-urile de raparatie uzuale nu sunt foarte scumpe si la final de zi ramai cu niste scule de calitate cu garantie mare.
Trusele iFixIT se gasesc la eMAG ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Preturile acestor truse variaza intre ~90 lei si 450 lei, iar kit-urile de reparatie pot fi achizitionate de pe site-ul European ( vezi gama completa ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!
P: Acest material este unul promotional care are scop de a promova si constientiza reparatia in randul entuziastilor.