Sistemele NAS ( Network Attached Storage ) de la QNAP au instalate sistemul de operare QTS, iar recent acesta s-a maturizat si a ajuns la varianta QTS 5.0. Acest nou sistem de operare vine cu imbunatatiri de interfata pe partea de vizual, dar si spor de performanta in navigare. Odata la cativa ani producatorii de NAS-uri vin sa dezvolte sistemele lor de operare pentru a fi pe placul la cat mai multa lume ( atat vizual, cat si functional ).
Sistemul de operare QTS 5.0 chiar daca pare usor de folosit, manualul sau de utilizare are 523 de pagini de la un capat la altul. Asta este dovada clara ca acest OS este un sistem foarte avansat, plin cu cele mai variate optiuni/aplicatii. In material am sa incerc sa va vorbesc despre ceea ce aduce nou acest OS, dar si mai important cat de bine functioneaza totul. Asadar ramaneti pe faza in randurile urmatoare pentru o prezentare aprofundata in zonele esentiale.
Functii cheie Qnap QTS 5.0
- Securitate imbunatatita cu Security Adviser;
- Suport WireGuard VPN;
- Performanta imbunatatita pentru SSD-urile NVME instalate;
- Imbunatatiri pentru hardware AMD;
- Interfata mai aratoasa si navigare mai usoara;
- Implementari AI pentru securitate si functionalitate.
Descoperiri interesante
Am instalat QTS 5.0 pe NAS-ul QNAP TS-473A ( vezi prezentare ) – Acesta este un NAS excelent si complet care reuseste sa ofere toate optiunile necesare utilizatorilor entuziasti. Multe din functionalitatile prezente in aceasta editie de QTS se regasesc si in varianta 4.5. Mi-am bagat ”nas-ul” prin meniuri si iata ce descoperiri am facut.

Interfata
QTS 5.0 vine cu un GUI ( Graphical User Interface ) mult mai aratos, care pare sa fie mai colorat si mult mai prietenos cu utilizatorii. Totul arata bine, dar iconitele principale sunt mult prea mari, destul de deranjant uneori, dar reorganizarea paginii principale pare sa ofere mult mai multe informatii utilizatorului. Design-ul grafic modern este o adaugare placuta.
Totusi, printre descoperirile neplacute ale interfetei din QTS 5.0 raman fonturile inconsistente si scalarea deficitara a acestora intre multimea de aplicatii. Fiind atat de multe este clar ca este nevoie de ceva timp pana se ajunge la maturitate.
Securitate
Pe partea de securitate, noul QTS 5.0 vine sa adauge putin mai multa securitate datelor stocate intr-un cloud privat. Avand flexibilitatea de acces rapid al datelor, exista si riscul de compromitere sau spargere a dispozitivului, iar pentru asta QNAP trebuie sa fie cu un pas inaintea raufacatorilor ( nu exista garantie ca se si intampla ). Totusi sistemul QTS 5.0 poate fi securizat cu parola unica, autentificare in 2 pasi si acces personalizat pentru IP-uri si restrictii clare si personalizabile pentru conturi.
Exista si pop-up-uri care indeamna utilizatorul sa activeze autentificarea in 2 pasi, iar aplicatia Security Counselor permite un management mai robust al securitatii. Aplicatia Malware Remover este instalata default, dar exista si antivirus + firewall, iar odata configurate serios, securitatea va fi mult mai serioasa. Exista chiar si serviciu de integrare pentru propriul client VPN deja folosit sau se poate folosi WireGuard VPN inclus.
Pentru o configurare optima merita mentionat ca trebuie sa configurati urmatoarele:
- Cont de administrator care sa nu aiba username Admin si parola tot Admin;
- Activarea autentificarii in 2 pasi ( personal folosesc Google Authenticator);
- Configurarea serviciului QVPN;
- Adaugarea unui certifical SSL platit ( 50$ pentru 3 ani );
- Instalarea si configurarea Antivirus / Malware Remover / QuFirewall;
- Limitarea accesului extern prin corecta configurare PortFowarding din router si dupa din NAS.
Securitatea este solida, dar trebuie sa te ocupi atent de aceasta si problemele de access/hack-ing se vor micsora exponential.
Storage Management
Pe partea de control al stocarii primeste imbunatatiri, mai ales pe partea de SSD Caching ( sigur pentru NAS-urile care suporta hardware aceasta functie ). Comportamentul SSD-urilor care accelereaza matricea RAID poate fi ajustat si setat dupa bunul plac, iar dimensiunea cache-ului poate fi ajustat oricand.
Aceasta accelerare SSD ajuta sa genereze thumbnail-uri mult mai rapid si maresc timpul de acces pentru cautarea fisierelor in matrici RAID colosale, de zeci/sute de mii de imagini.
”Sanatatea” atat a HDD, cat si a SSD-urilor poate fi consultata din Storage Manager.
Exista si o unealta pentru over-provisioning pentru SSD-uri.
Unelte Multimedia
Managementul continutului multimedia in QTS 5.0 este un aspect important, mai ales pentru creatorii de continut care lucreaza in echipe mici si mijlocii. Pentru fotografi exista doua aplicatii ( PhotoStation 6 si QuMagie ). Prima dintre acestea este o unealta versatila care permite crearea de albume si analiza avansata a imaginilor in functie de EXIF.
Aplicatia QuMagie utilizeaza AI ( Inteligenta artificiala ) pentru a identifica fotografiile si subiectele din acestea ( nu este nevoie de conexiune la internet ). Se poate aplica si recunoastere faciala in aceasta analiza pentru a identifica subiectele din arhiva foto. Organizarea se face in fisiere in mod automat ( things, people, travel , events… etc.a ).
Pentru pasionatii de video exista aplicatia Video Station si HD Station alaturi de un Plex Server pentru streaming-ul continutului pe orice dispozitiv. Iar ca ultim aspect mai mentionez ca exista si aplicatii de iOS si Android pentru Photo Station si Video Station. QTS 5.0 este foarte mobile friendly.
Unelte de Back-up si Sincronizare
NAS-urile au avut mereu multe optiuni de aplicatii pentru back-up si sincronizare, iar QTS 5.0 nu face exceptie. QNAP include o multime de aplicatii de sincronizare, iar cea proprietara este QSync care permite o multime de copii de rezerva programate in retea sau pe dispozitive de stocare din afara sistemului NAS. Exista si Qmail pentru back-up de emailuri, atasamente si multe altele. Aceste lucruri se pot face atat de pe desktop cat si de pe laptop.
Iata si cateva aplicatii extra pentru back-up si sincronizare.
Supraveghere si Aplicatii NVR
Flexibilitatea OS-urilor de NAS nu se opreste la aspectele de mai sus, ele chiar includ si integrare a sistemelor de supraveghere. QTS 5.0 de la Qnap ofera o multime de aplicatii proprietare precum QVS Pro sau QVS Elite ( varianta mai prietenoasa cu resursele ). Aceste aplicatii beneficiaza si ele de puterea AI pentru recunoasteri faciale si analize de subiecte.
Exista si aplicatia QUSBCam2 care permite conectarea camerelor pe USB pentru supraveghere. Exista patru canale care ofera o multime de flexibilitate. Partea de supraveghere nu primeste o multime de update-uri in QTS 5.0, dar nici nu ai cum sa te astepti la o noua varianta de QTS sa fie refacut totul de la 0.
Cam asa arata aplicatia QUSBcam2.
Concluzie
QNAP QTS 5.0 este un sistem de operare vast, plin de optiuni, iar instalat pe un NAS puternic va reusi sa ofere utilizatorilor documentati tot ceea ce cauta. Nu este un sistem de operare usor de invatat, dar odata rasfoit si ajustat va functiona de minune. Sunt placut suprins sa vad ca este mai intuitiv ca editia trecuta, chiar si mai rapid pe un QNAP TS-473A.
Chiar daca poate fi instalat pe orice tip de NAS, cu cat mai puternic hardware-ul, cu atat mai mult poate fi exploatata la maximum. Aplicatiile pot rula cat mai multe in paralel si multe altele. Daca va doriti sa invatati OS-ul oferit de QNAP trebuie putina rabdare si experimentare, dar dupa asta o sa fiti stapani pe tot ce stie sa faca si viata cu el va fi mult mai usoara.
Modelele QNAP TS-X73A sunt disponibile in Romania pentru achizitie la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) – PC Garage ( vezi oferta ) si ForIT ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!