Share

QNAP TVS-951X este cel mai performant si flexibil NAS pe care am pus mana pana acum. Prezentarea completa a acestui model este disponibila AICI ( vezi articol complet ). In partea a II-a dedicata acestui model am sa va prezint partea de performanta cu cele doua standarde de retea ( Gigabit si 10 Gpbs ) cu care vine dotat. Reteaua de 10Gbps ofera o performanta care nu lumiteaza HDD si SSD-urile pentru NAS. Acesta conexiune de retea poate sustine scrieri paralele din doua matrici RAID ( SSD+HDD ), exact ce ofera modelul TVS-951X.

 

 

QNAP TVS-951X este un model capabil sa furnizeze performanta pentru lucru de pe el din retea, dar si back-up activ pentru arhivare. Conectivitatea de retea este bogata si daca vreodata este nevoie de extensie se poate opta pentru un Qnap TR-004 ( vezi review ), pentru a extinde cu inca 4 sertare stocarea de 3.5 inch. In randurile urmatoare va voi arata de ce este capabil acest model.

 

 

Specificatii cheie Qnap TVS-951X

 

 

  • Procesor: Intel Celeron 3865U dual-core 1.8 GHz;
  • Placa Video: HD Graphics 610;
  • RAM: 8 GB de memorie DDR4 la 2133 Mhz;
  • Vine cu doua sloturi de memorie RAM;
  • Compatibil cu memorie RAM  non-ECC;
  • Suporta maxim 32 GB de memorie RAM;
  • 9 sertare de stocare ( 5 x 3.5 inch si 4 x 2.5 inch );
  • 1 Port 10 GbE si 1 Port 1 GbE;
  • Conectivitate: 4 x USB 3.1, 1 x HDMI 1.4 si 1 x jack 3.5 mm;
  • Senzor infrarosu integrat;
  • Sistem de operare Qnap QTS;
  • Dimensiuni: 225 mm x 224 mm x 183 mm;
  • Greutate: 3.53 Kilograme.

 

Cele 9 bay-uri  3.5/2.5 inch ( in configuratie de 5 +4 ).

Porturile de retea 1 Gbps si 10 Gbps. Pacat ca NAS-ul vine doar cu unul din fiecare.

Utilizare si Performanta

 

 

QNAP TVS-951X  nu este un NAS pentru toata lumea, acesta oferind performante peste nevoile multor utilizatori casnici. Este un model orientat pentru entuziastii care vor o combinatie de RAID-uri SSD + HDD. Cele doua matrici pot transfera simultan date de la mai multe calculatoare, fara a consuma toata banda oferita de standardul 10 Gbps.  Am inceput sa folosesc acest NAS pentru o stocare hybrid de lucru ( SSD si HDD in RAID independent ). Pe matricea RAID de HDD mecanice ajung fisierele de la calculatoarele din retea ( 3 la numar + 2 laptopuri ). Lucrul din matricea RAID cu SSD-uri ofera o experienta identica cu cea a unui SSD SATA 3 instalat in sistemul principal. Avantajul major fiind ca se poate lucra de pe el din mai multe calculatoare cu costuri hardware sensibil mai mici.

 

 

Daca in prima parte am prezentat QNAP TVS-951X mai putin performanta, acum a sosit momentul sa va arat ce cifre am obtinut cu acesta. Seria de teste a cuprins masurarea performantelor in RAID 0 si 1 cu HDD si SSD-uri. Toate testele au fost repetate in reteaua 10 Gbps si in 1 Gbps. Am optat pentru integrarea a 2 HDD de 10 TB si 2 x SSD de 512 GB pentru a face matricile RAID. Pentru conexiune nu am folosit switch 10 Gbps, conexiunea intre placa de baza si NAS fiind facuta doar prin cablu CAT 7 de calitate.

 

 

Cablul 10 Gbps folosit este un CAT 7.

Ca SSD-uri am folosit 2 x Verbatim Vi550 S3.

 

HDD folosite sunt 2 x WD RED PRO  ( vezi review )

Placa de baza folosita cu conector 10G a fost un Aorus Extreme X399.

 

 

Acum ca am prezentat echipamentele folosite, iata si performantele obtinute in fiecare dintre cele doua retele. A fost un proces intens de testare, dar am reusit sa va aducem aproape cifrele pentru ca voi sa stiti ce performante va asteapta inainte sa face-ti astfel de upgrade-uri.

 Reteaua 1 Gbps

 

Citire RAID 0 si Raid 1 pe HDD si SSD

Scriere RAID 0 si Raid 1 pe HDD si SSD.

Limitarea de 113 MB/s este data de conexiunea 1 Gbps in ambele cazuri. Unitatile de stocare pot cu mult mai mult de atat.

Am facut si transferuri in paralel pe matricile RAID si banda s-a impartit in 2.

Transferurile interne intre matricile RAID 0 pe HDD si SSD se fac cu viteze de scriere si citire de ~500 MB/s.

In acest scenariu limitarea benzii 1Gbps nu mai este valabila.

Transferurile interne intre matricile RAID 0 pe HDD si SSD se fac cu viteze de scriere si citire de ~200 MB/s, respectiv ~255 MB/s.

 

 

Cam aceasta au fost  teste pentru reteaua 1 Gbps, limitarea majora fiind partea de conexiune. Hardware-ul fiind foarte capabil. Ne mutam acum la partea cu adevarat interesanta.

 

 

 Reteaua 10  Gbps

 

 

Viteza de citire pe RAID 0 din 2 x WD Red Pro de 10 TB prin reteaua 10 Gbps atinge

Scrierea in RAID 0 pe aceleasi 2 HDD-uri se face cu o medie de ~480 MB/s.

 

Citirea in RAID 0 a celor 2 SSD-uri este de 838 MB/s.

Scrierea de pe un SSD NVMe ( Samsung 970 Pro ) pe RAID 0 cu cele 2 Vi550 de la Verbatim sta pe la ~820 MB/s.

Citirea este de ~200 MB/s in RAID 1.

Scrierea in RAID 1 pe HDD este de ~240 MB/s.

Citirea in RAID 1 pe cele 2 SSD-uri este usor instabila.

Scrierea se stabilizeaza la ~490 MB/s in RAID 1 pe SSD-uri.

Transferul paralel de pe calculator pe RAID 1 ( SSD si HDD ) ofera performante excelente.

Transferurile intre RAID-uri ofera viteze cuprinse intre 250 si 500 MB/s. Limitarile se aplica mai mult de la HDD-uri care sunt mai limitate.

 

 

 

Performanta unitatilor de stocare la transferuri de fisiere video de mari dimensiuni este excelenta pe 10 Gbps. Limitarile benzii nu mai sunt o problema si totul functioneaza ca uns atat in transferuri singulare cat si in cele paralele.

 

 

Concluzie

 

 

QNAP TVS-951X este un sistem NAS pentru entuziasti care ofera flexibilitate pe partea de conectivitate cat si pe partea de medii de stocare. Este capabil sa tina RAID 0, 1, 5 si 6 atat pe unitati HDD cat si pe unitati SSD. Totul intr-un singur dispozitiv compact, gata pentru retelele de 10 Gbps. Integrarea a doua RAID-uri de tip SSD + HDD ofera beneficii de performanta in birourile de creatie unde este nevoie de stocare centralizata cu backup rapid de lucru si pasiv pentru arhivare. Performantele oferite sunt excelente, singura conditie este sa fiti echipati cu switch 10 Gbps si placi de retea la PC-uri de 10G. Implementarea unei astfel de retele rapide nu mai este atat de scumpa ca in urma cu 2-3 ani.

 

 

TVS-951X este disponibil in configuratie de 4 sau 8 GB de memorie RAM. Pretul acestui NAS fiind de ~4200, respectiv 5200 Lei. Produsul este disponibil in acest moment pentru precomanda. Portofoliul de NAS-uri Qnap este disponibil in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Costurile mediilor de stocare inetgrabile in acest NAS variaza in functie de fiecare scenariu de utilizare. Totusi ca sa va face-ti o idee, 2 x WD RED Pro de 10 TB costa cam 3400 lei in timp ce 2 x Verbatim Vi 550 S3 costa cam ~600 lei. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!

 

 

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut