GeForce Now este de ceva timp pe piata, dar abia acum am apucat sa activez un cont la ei si sa experimentez cloud gaming-ul pe un ultrabook. Acest serviciu Cloud Gaming de la Nvidia este disponibil in trei variante ( Free – Priority si RTX 3080 ). Am activat un cont cu RTX 3080 si o sa va arat cum se descurca alaturi de un titlu nou lansat. Ce este important de mentionat, ca tot vorbim despre jocuri, este faptul ca serviciul functioneaza cu jocurile deja detinute de utilizatori si contul de Steam/Ubisoft Connect si Epic.
Iata principalalele avantaje si detalii pentru GeForce Now
- Nu ai nevoie sa cumperi hardware ( ex: placa video – procesor performante );
- Se poate accesa de pe iOS, Android ( in beta ), Windows, MacOs si multe altele;
- Se poate rula si din browser foarte curand;
- Se pot juca titlurile deja detinute in condurile Stream/Epic si Ubisoft Connect;
- Titlurile nici macar nu trebuie sa fie instalate, este suficienta legarea platformelor de joc la GeForce Now;
- Exista peste 1000 de jocuri care se pot juca cu experienta similara/identica cu a unui desktop de gaming autentic;
- Se poate beneficia de rezolutii 720P /1080P / 1440P cu pana la 120 FPS;
- Pasionatii de jocuri ocazionali pot beneficia de tehnologiile DLSS 2.0 si Nvidia RTX;
- Nu trebuie sa faci update de drivere/hardware;
Conditia cea mai importanta este sa existe o conexiune buna la internet pentru lag minim ( preferabil internet cu fir sau WiFi6 ). Astfel te poti juca de pe un ultrabook sau desktop office fara probleme. Ideea nu este noua, dar interesanta si mai bine implementata de Stadia ( unde trebuie sa recuperezi jocurile ).
Cerinte de sistem GeForce Now ( Windows )
- Internet: Banda de 15 Mbps pt 720p la 60 FPS si 25 Mbps pt 1080p la 60 FPS. Pentru membership-ul RTX 3080 trebuie minim 35 Mbps pentru 1440p/1600p la 120 FPS. Latenta minima trebuie sa fie 80 ms, iar cea recomandata de 40 ms;
- Monitor cu rata de rezolutie de 1440P/1600P si refresh rate de macar 75 Hz ( preferabil 120/144 Hz );
- Mouse si Tastatura pentru gaming, de preferat;
- Gamepad: Se pot folosi tot ce inseamna gamepad de Xbox, PS4/5 si pentru PC;
- CPU dispozitiv gazda: Minim dual-core cu frecventa de 2.0;
- RAM dispozitiv gazda: Trebuie un minim de 4 sau 8 GB de memorie;
- GPU dispozitiv gazda: Placa care sa suporte DX11/DX12 ( Radeon HD3000 sau Intel HD2000 ) sau orice placa video de la GTX600 incoace;
- Restul cerintelor pentru celelalte platforme se gasesc AICI.
Interfata GeForce Now pe Windows
Interfata principala.
In setari se gasesc optiunile de conectare a conturilor Epic / Ubisoft si Steam.
Pe partea de setari de performanta exista calitatea de Streaming si upscaling-ul de rezolutie.
Locatiile din care se pot face teste de retea.
Acestea sunt utile pentru a beneficia de cea mai buna conexiune in functie de locatia europeana.
Asa arata un test care da FAIL.
Asa arata un test ASA si ASA.
Experienta GeForce Now
Primul titlu ales pentru a ma bucura de experienta GeForce Now este Assassin’s Creed Valhalla de la Ubisoft. Acest titlu este unul cunoscut care recent a primit DLC-ul Dawn of Ragnarök pentru si mai mult timp de joc. Chiar daca acest titlu nu vine cu DLSS implementat sau RTX alaturi de contul GeForce Now in varianta RTX 3080 ar trebui sa ruleze lejer la 120 fps constant. Daca ai Steam, Ubisoft Connect sau Epic Games legate la contul GeForce Now sigur se gasesc jocuri unde se poate experiementa un DLSS 2. 0 ( vezi material ) sau RTX ( vezi material cu CyberPunk ). Singura conditie pentru aceasta experienta de joc fluida este faptul ca trebuie sa existe o conexiune buna la internet.
Metrice de performante masurate
La initializare GeForce Now anunta ca va inregistra momentele cheie din gameplay-ul din Valhalla.
Am masurat si baza de utilizare pentru conexiunea de retea.
In timpul jocului am avut aproape 50 MB/s de date receptionate prin portul RJ45 de 2.5 GbE al placii de baza.
O cifra constanta dupa cum se poate vedea in graficul de mai sus.
Chiar daca este un cont GeForce Now cu RTX 3080, acest lucru se refera la puterea de calcul grafic, nu la configuratia din spatele firului de streaming.
Configuratia din spate este formata dintr-un Threadripper Pro 3955WX cu 16 nuclee alaturi de un Nvidia A10 ( placa video enterprise de 10.000$ ). Aceasta este folosita in special pentru virtualizare de medii de lucru enterprise sau chiar consumer in acest caz. Este forate interesant ca Valhalla arata astfel de metrice din spatele configuratiilor care tin sus GeForce Now.
Pe partea de FPS-uri, FRAPS mi-a aratat in toate sesiunile ~120 fps constant.
Assassin’s Creed Valhalla a masurat FPS-uri medii de 89, dar tin sa cred ca ar fi mai mult de atat, mai ales daca ma iau dupa ce zice si aplicatia Fraps.
In orice caz cu un monitor de 144 Hz poti beneficia de rate de refresh excelente pentru orice joc din platforma.
Pe partea de lag si blocaje nu pot sa zic ca am avut probleme, mai ales cand am fost legat pe fir la internet. Jocul este solid si stabil in 99% din cazuri. Problemele pot incepe pe WiFi atunci cand nu ai un laptop/router cu WiFi 6. Partea buna este ca GeForce Now testeaza conexiunea inainte de fiecare sesiune si iti cam spune clar la ce sa te astepti. Avand o conexiune buna chiar si cel mai mic abonament de la Digi/Orange/Vodafone isi va face treaba ( echipament de calitate sa fie ).
Experienta vizuala din Assassin’s Creed Valhalla
Pe partea de experienta vizuala, Assassin’s Creed Valhalla este un joc aratos cand il joci pe desktop-ul de acasa. Totusi situatia poate sa se schimbe atunci cand este rulat undeva intr-un datacenter departe de laptopul tau.
Asa arata o parte din texturile aproapiate ale jocului la calitate maxima.
Calitatea grafica este buna spre foarte buna, dar parca nu este 100% identica versus un Valhalla rulat local. Totusi fiind atent la ce te joci cu un monitor QHD/4K la 120 Hz poti sa te lasi prins de joc si sa uiti de calitate. Nu ma asteptam sa fie similar ca si calitate, dar schimbi asta pentru flexibilitate.
Experienta de joc din Assassin’s Creed Valhalla
Nu am intrat de multe ori in jocurile Ubisoft din seria Assassin’s Creed, dar titlul Valhalla cu DLC-ul Dawn of Ragnarok pare sa mareasca gameplay-ul acestui joc popular. Multi il numesc printre cele mai mari expansiuni al unui joc AAA lansat recent. Pot sa fac referire la acest joc doar ca prima impresie, pentru ca alte Assasin’s Creed nu am mai jucat si as povesti usor inconsistent. Totusi pot sa zic ca imi place acest joc, grafica arata foarte bine ( dupa cum se observa si mai sus ). Actiunea este plina si se regaseste peste tot, timpul de joc poate sa sara lejer peste 200 ore ( Joc + DLC ), lucru care ii va face pe cei care aleg un Abonament GFN cu RTX 3080 sa nu regrete achizitia.
Ce mi-a placut imediat cum am intrat in joc au fost texturile si detaliile costumatiilor si calitatea redarii lor atat in miscare cat si cand personajul sta pe loc. Faptul ca poti observa asta intr-un joc care ruleaza intr-un datacenter nu este putin lucru. Imi place si dinamica jocului cat si stilul de lupta, totul este bine pus la punct si face imersia in joc cu atat mai placuta. Povestea este una interesanta, mai ales ceea ce continua acest DLC, nu am sa va dau prea multe spoilere, va spun doar ca merita sa il incercati.
In contextul Nvidia GFN versus rularea pe consola e greu sa concurezi cu puterea de performanta a unui hardware serios care sta undeva intr-un datacenter. Avand 120 FPS la setari maxime de calitate pe un monitor cu rata mare de refresh, jocul se misca garantat mai bine ca pe un Xbox sau chiar PS5. Nici comparativ cu un laptop de gaming imaginea nu sta rau deloc mai ales pe monitoare sub rezolutie 4K si cu diagonala mica. GeForce Now are o portabilitate mult mai flexibila chiar si fata de un monitor de gaming, pentru ca te poti bucura de experienta, rezolutie medie si detalii maxime de pe orice dispozitiv. Asta pentru orice rookie al jocurilor este un lucru fain.
Concluzie
Dupa ce am vorbit de Nvidia Broadcast ( vezi material ) iata ca am apucat intr-un final sa testez platforma de streaming pentru pasionatii de jocuri. GeForce Now este un serviciu interesant care elimina costurile mari de harware pentru a te bucura de experienta jocurilor. Tot ce trebuie sa ai este un monitor de jocuri cu rata mare de refresh pentru a te bucura de o experienta de gaming ca pe console.
Faptul ca poti rula orice joc de pe aproape orice sistem desktop/laptop ofera flexibilitate imensa cand vine vorba de dispozitive de unde GeForce Now se poate rula. Marele avantaj vine pentru posesorii de Apple, din MacBook Air pentru ca te poti juca orice doresti.
GeForce Now reuseste sa ofere experienta de gaming cu un cont de RTX 3080 la 120 FPS la orice joc. Cu o receptie de pachete de date de 50 MB/s la conexiunea de internet. Are mult potential GeForce Now mai ales in perioada cand placile video sunt greu de gasit. Pretul de 100 lei pe luna ( echivalentul a 20 Euro ) este un pret decent de platit ( achizitioneaza de aici ). Exista si abonamentul gratuit pentru cei care vor sa testeze inainte sa cumpere.