Share

Hyte Y40 este fratele mai mic al lui Y60 ( vezi review ), o carcasa cu design aparte si putin mai compacta decat Y60.  Carcasa are un volum total de 50 litri si la acest model gazduieste componentele intr-o singura ”camera”. HYTE Y40 vine si cu un riser PCIe 4.0 pentru atasarea placii video cu orientare verticala ( exact ca fratele mai mare ). Compatibilitatea cu placile de baza se rezuma la ITX, mATX, ATX​. Fara E-ATX de aceasta data. Lungimea placilor video este de maximum 433 mm, iar inaltimea racirii de procesor este de maximum 183 mm. In felul acesta ai cum instala cele mai bune raciri pe aer, dar si placi video.

 

 

Pe partea de radiatoare, carcasa accepta maximum 360 mm in tavan, 280 mm in lateral. Y60 acomodeaza maximum 7 bucati de 120 mm ( 2 sunt incluse deja ). Hyte Y40 este o carcasa compacta ca amprenta, dar incapatoare pentru orice sistem compus din componente inalte si performante. Sticla frontala si laterala ofera vizibilitate la componente si ofera un design aparte pentru sistemul odata asamblat. Imi place directia HYTE si modelul de baza din seria Y, care nu este tocmai accesibil versus concurenta, dar livreaza calitate, dotari si conectivitate. Afla totul despre noul model in randurile urmatoare.

 

 

 

SPECIFICATII CHEIE Y40

 

  • Format: ATX Mid-Tower;
  • Compatibila cu placile de baza: ATX, mATX si mITX;
  • Porturi frontale: 2 x USB 3.0 ( frontal ) , 1 x USB 3.2 Type-C si 1 x jack 3.5 mm ( microfon + casti );
  • Expansiune: 2 unitati de stocare 2.5 inch sau 1 x 3.5 inch;
  • Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maximum 183 mm;
  • Lungime Sursa ATX: maximum 224 mm;
  • Lungime maxim GPU:  maximum 433 mm / Inaltime de maxim 80 mm;
  • Compatibila cu radiatoare de 280 mm ( in fata ), 360 mm ( pe tavan );
  • 7 Ventilatoare : Fata ( 3 x 120/140 mm sau 2 x 180 mm ), Podea: ( 3 x 120/140 mm sau 2 x 180 mm ) si 1 x 120/140 mm in spate;
  • Carcasa vine cu 2 ventilatoare incluse;
  • Filtre de praf incluse pentru fata/podea si partea inferioara
  • Volum total: ~50 Litri;
  • Greutate: 8,61 KG ( fara sursa );
  • Dimensiuni: 439 mm x 240 mm x 472 mm​.

 

 

INSPECTIE VIZUALA

 

 

Cam asa se prezinta cutia la HYTE Y40.

Cutia este simpla si pe lateral are toate specificatiile.

In cutie ca accesorii se gasesc suruburi, adaptor Jack, manual si soricei.

Primul detaliu frontal este conectivitatea de la baza.

Se poate vedea un buton On/Off + 2 x USB 3.0 + 1 x USB 3.2.

Iata cum se prezinta HYTE Y40 frontal.

Frontal avem un panou din sticla.

Pe spate, carcasa are prinderi verticale/orizontale pentru GPU si multa aerisire.

Decupajele au 3 directii diferite si ofera un design aparte.

Sub carcasa se gasesc doua filtre de praf simetrice.

Unul este pentru compartimentul de sursa si altul pentru ventilatia din ”podea”.

Picioarele fac parte din design-ul de jos.

Partea superioara a carcasei are un mesh cu airflow acoperit de un panou cu design similar cu cel de pe HYTE Y60.

Dupa panou gasim sine de atasare a ventilatoarelor de 120 mm.

Design-ul partii de sus, ca si schelet, arata superb si o modalitate de a face carcasa mai usoara.

Capacul lateral al carcasei are decupaj similar cu al celui de sus.

Pe spate, carcasa are decupaje similare cu tavanul si ajuta la o greutate redusa.

Alte cateva detalii din spatele carcasei.

Headerul USB 3.0 si USB-C.

Laterala vizibila a carcasei are inca un panou din sticla pentru vizibilitate maxima a componentelor.

Cam asa arata Riser-ul carcasei cu interfata PCIe 4.0.

Podeaua carcasei are design similar cu exteriorul panourilor.

Coltul dreapta jos, locul unde se uneste plasticul cu sticla de ~3 mm.

Prinderile tuturor panourilor sunt realizate cu peg-uri.

Acestea permit lucrul fara surubelnita, dar daca fortezi cablurile in spate panoul nu poate sta.

Detaliile carcasei HYTE Y40 sunt excelent executate. Constructia este solida si inteligent facuta.

 

 

Utilizare

 

 

HYTE Y40 este o carcasa mai compacta decat fratele mai mare Y60. Aceasta este mai subtire ca modelul anterior si integrarea componentelor se face intr-un singur strat. Partea de functionalitate este data in mare parte de prezenta a mult mesh pentru airflow si a riserului PCIe 4.0 venit ca standard instalat si gata de uz. Cu ajutorul acestei carcase poti instala placa video imediat in pozitie verticala cat se poate de rapid si usor. Modelul Y40 vine cu un design excelent si un echilibru cu mult bun gust intre sticla si mesh. Design-ul este simplu, unghiular si vine cu mult metal si sticla securizata. HYTE Y40 este o carcasa excelenta pentru sistemele de tip workstation pentru creativi care vor o carcasa aratoasa sau pentru gamerii care vor sa se laude cu sistemul lor. Carcasele au ajuns nu doar suport pentru componente, acum sunt si folosite ca obiecte de decor si completare a mediului inconjurator.

 

 

HYTE Y40 este varful de gama din portofoliul producatorului si se vrea a fi o carcasa Premium putin mai compacta. Y40 poate acomoda un sistem de racire integral pe aer sau pe apa ( custom loop ) cu componente ceva mai compacte ( pompa / rezervor / block si radiator ). Placa video poate avea o lungime maxima de 422 mm ( asta o califica la limita sa acomodeze un ROG STRIX RTX 4090 si tot mai raman ~5 cm de loc ). Singura limitare pe care o vad la racirea procesorului pe aer este maximum 183 mm inaltimea maxima. Lucru care nu prea permite instalarea unui Noctua D15 / Dark Rock Pro 5 ( vezi review )  sau ceva chiar mai inalt. Limitarile de dimensiuni ale componentelor erau mai restranse la modelul mai scund si mai lat. La Y40 totul poate sa fie mai voluminos pana la un anumit punct.

 

 

HYTE Y40 este o carcasa cu mult airflow pentru sisteme de tip workstation chiar si cu procesoare Threadripper 7000 bine racite pe apa sau cu raciri pe aer. Se poate folosi ca o carcasa de tip showroom pentru sistemele de jocuri unde se vrea mult RGB cu multe ventilatoare si totul sa fie frumos la vedere. Are mult potential carcasa, dar trebuie gandit sistemul de la bun inceput pentru a se potrivi estetic cu carcasa. Y40 este disponibila pe negru / alb / snowwhite si rosu pentru cei care au nevoie de o asortare mai speciala cu componentele de la interior. Imi place putin mai mult Y60 ca format de carcasa, dar Y40 pare a fi un model ceva mai inalt si mult mai incapator. Design-ul este unul ascutit si o gura de aer proaspat pentru cei care au o carcasa de 7-8-10 ani cu functionalitate si design depasit.

 

 

Pe partea de constructie, HYTE Y40 este o carcasa premium cu toate meritele. Vine cu un design diferit care permite componentelor sa respire, dar si sa arate bine cand sistemul este bine asamblat si aliniat cromatic. Imi place mult ideea de riser vertical inclus in pachet si gata de folosit, fata de 95% dintre carcasele existente pe piata. Liniile de design sunt drepte si carcasa este plina de unghiuri. Constructia la Y40 este realizata 65% din metal, 20% din sticla securizata si 15% din plastic ( desigur toate sunt rapoarte orientative ).

 

 

Toate aceste materiale se incheaga foarte bine intr-o carcasa compacta, lata si cu o greutate de putin peste 10 kilograme ( putin mai grea ca Y60 ). Filtrele de praf sunt din plastic, dar au prinderi ferme in locasurile dedicate. Se simte ca o carcasa solida cand pui prima data mana pe aceasta si se vede ca a fost gandita de la inceput sa fie un produs premium. Atentia la detalii, vopseaua aplicata electrostatic si design-ul interior sunt diferite fata de alte carcase. Imi place directia in care HYTE si alti producatori imping ”trendurile” carcaselor de PC.

 

 

 

CONCLUZIE

 

 

HYTE Y40 este genul de carcasa care te face sa apreciezi un lucru bine facut si aratos. Asamblarea in aceasta carcasa este pe deoparte mai buna ( dimensiunea componentelor ), dar pe spate spatiul pentru cabluri pare sa fie putin cam mic. Cu o sursa modulara cu cabluri subtiri si creativitate in asamblare se poate evita acest neajuns. Asamblarea unui calculator in aceasta carcasa va fi o provocare placuta si in functie de componentele alese totul poate arata absolut exemplar si pe interior. HYTE Y40 este o carcasa care se adreseaza celor care vor ceva diferit cu putin stil si personalitate pe birou. Constructia este de top si alegerea materialelor si finisajelor fac totul cat mai atragator.

 

 

Carcasele HYTE sunt deja disponibile in Romania si se gasesc pentru achizitie. Modelul Y40 de fata are un pret mediu de ~900 lei care difera in functie de culoare si magazin. Nu este un pret mic, dar pentru un sistem de ~8000-12000 lei poate fi o achizitie optima. Pana la urma, carcasa aleasa bine este o alegere pe termen lung, exact ca si sursa. HYTE Y40 este disponibila pentru achizitie la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )  – Vexio ( vezi oferta ) – ForIT ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut