HYTE Y60 este varful de gama cand vine vorba de carcase de calculator de tip Mid-Tower. Carcasa are un volum total de 60 litri si doua camere pentru componente. HYTE Y60 are o panorama extinsa pentru componente, iar panoul lateral este format din 3 bucati de sticla securizata. Ca functionalitati cheie mai merita mentionat faptul ca aceasta carcasa vine cu un riser PCIe 4.0 pentru atasarea placii video cu orientare verticala.
Pe partea de compatibilitate, in HYTE Y60 pot fi instalate placi de baza E-ATX / ATX alaturi de surse ATX de maximum 235 mm ( modele de 1600W ). Placile video de maximum 375 mm incap in carcasa, chiar si modelele cu 4 sloturi care au iesit recent. Pe partea de radiatoare, carcasa accepta maximum 360 mm in tavan, 280 mm in fata. Inaltimea maxima a racirilor pe aer este de 160 mm si pe partea de ventilatoare, Y60 acomodeaza maximum 8 bucati de 120 mm ( 3 sunt incluse deja ).
HYTE Y60 este genul de carcasa care se orienteaza catre cei care nu au mai facut un upgrade de 7-9 ani la sistem si isi doresc un unul actual, cu o carcasa moderna, aerisita si extrem de spatioasa. Ochiometric, la prima vedere aceasta carcasa este foarte incapatoare si se poate acomoda in ea un sistem racit pe aer sau integral pe apa. Este prima carcasa care a sosit la testat de la HYTE, iar in randurile urmatoare aflam impreuna cum se descurca.
Specificatii Cheie
- Format: ATX Mid-Tower;
- Compatibila cu placile de baza: E-ATX, ATX, mATX si mITX;
- Porturi frontale: 2 x USB 3.0 ( frontal ) , 1 x USB 3.2 Type-C si 1 x jack 3.5 mm ( microfon + casti );
- Expansiune: 4 unitati de stocare 2.5 inch sau 2 x 3.5 inch;
- Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maximum 160 mm;
- Lungime Sursa ATX: maximum 235 mm;
- Lungime maxim GPU: maximum 375 mm;
- Compatibila cu radiatoare de 280 mm ( in fata ), 360 mm ( pe tavan );
- 8 Ventilatoare : Fata ( 3 x 120/140 mm sau 2 x 180 mm ), Podea: ( 3 x 120/140 mm sau 2 x 180 mm ) si 1 x 120/140 mm in spate;
- Carcasa vine cu 3 ventilatoare incluse;
- Filtre de praf incluse pentru fata/podea si partea inferioara
- Volum total: ~60 Litri;
- Greutate: 9,6 KG ( fara sursa );
- Dimensiuni: 462 x 456 x 285 mm.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia sursei.
Detaliile despre produs sunt toate pe exterior.
In cutie se gaseste manualul de utilizare.
Pe partea de acesorii se gasesc suruburi, soricei si un adaptor jack.
Cam asa se prezinta HYTE Y60 din laterala stanga.
Multa sticla si o forma diferita.
Panoul de sticla intermediar vazut de sus.
Pe panou se gaseste butonul On/Off + 2 x USB + Jack si USB-C simetric aranjate.
Cam asa se prezinta frontal Y60 cu a 3-a sticla securizata.
Cam asa se prezinta HYTE din partea dreapta.
Mult mesh pentru aerisirea componentelor.
Cam asa se prezinta carcasa fara panoul lateral din dreapta.
Se vad prinderile laterale de radiator, sloturile de HDD si rutele pt cabluri.
Iata sertarele pentru HDD-urile de 3.5 inch.
Rutele pentru cablurile de jos.
Rutele laterale pentru cabluri.
Headerele disponibile la carcasa sunt pentru USB frontale/ventilatoare.
Asa se prezinta partea din spate.
Mai lata ca de obicei, dar cu multe spatii de acomodare ale componentelor.
Carcasa este mai lata, astfel acomodeaza Sursa / 2 HDD 3.5 inch deasupra si placa video pe orizontala/verticala.
Partea inferioara are 2 picioare si filtru de praf peste cele doua ventilatoare care scot aerul din carcasa.
Capacul superior al carcasei.
Dupa capac si filtrul de praf se gaseste un suport de prindere pt 3 ventilatoare de 120 mm sau un radiator de 360 mm.
De aproape cam asa arata pattern-ul de la filtrele de praf.
Cateva detalii cu Riser-ul PCIe 4.0 privit de aproape.
HYTE Y60 fara geamul lateral si cu ale sale pattern-uri patratoase arata chiar bine.
Utilizare
HYTE Y60 este o carcasa interesanta ca dimensiuni si functionalitate. Ma refer la dimensiuni pentru ca este extra-lata si scunda, dar chiar si asa reuseste sa fie incapatoare. Incap in ea componente pe 2 straturi, ca sa zic asa ( Sursa + Stocare in paralel cu Placa de Baza si cu Placa Video ). Partea de functionalitate este data in mare parte de prezenta a mult mesh pentru airflow si a riserului PCIe 4.0 venit ca standard instalat si gata de uz. Cu ajutorul acestei carcase poti instala placa video imediat in pozitie verticala.
HYTE Y60 este varful de gama din portofoliul producatorului si se vrea a fi o carcasa Mid-Tower Premium care poate acomoda un sistem de racire integral pe aer sau pe apa ( custom loop ) sau chiar un mix hybrid ( Apa la CPU + Aer la GPU ). Posibilitatile sunt multe si spatiul este extrem de permisiv. Intra placi video cu 3-4 sloturi si maximum 375 mm ( asta o califica la limita sa acomodeze un ROG STRIX RTX 4090 ). Singura limitare pe care o vad la racirea procesorului pe aer este maximum 160 mm inaltimea maxima. Lucru care nu prea permite instalarea unui Noctua D15 / Dark Rock Pro 4. Altfel nu prea exista limitari de compatibilitate cu sistemele de racire.
HYTE Y60 poate fi folosita ca o carcasa cu mult airflow pentru sisteme de tip workstation chiar si cu procesoare Threadripper racite pe apa sau cu raciri Noctua sub 160 mm. Se poate folosit ca o carcasa de tip showroom pentru sistemele de jocuri unde se vrea mult RGB cu multe ventilatoare si totul sa fie frumos la vedere. Are mult potential carcasa, dar trebuie gandit sistemul de la bun inceput pentru a se potrivi estetic cu carcasa. Exista Y60 pe Rosu + Negru / Alb + Negru si Negru + Negru pentru cei mai pretentiosi. In acest fel se pot face sisteme tematice potrivite estetic.
Pe partea de constructie HYTE Y60 este o carcasa premium cu toate meritele. Vine cu un design diferit care permite componentelor sa respire, dar si sa arate bine cand sistemul este bine asamblat si aliniat cromatic. Imi place mult ideea de riser vertical inclus in pachet si gata de folosit, fata de 95% dintre carcasele existente pe piata. Liniile de design sunt drepte si carcasa este plina de unghiuri. HYTE Y60 arata foarte bine si are o prezenta placuta pe birou.
Constructia la Y60 este realizata 65% din metal, 20% din sticla securizata si 15% din plastic. Toate aceste materiale se incheaga foarte bine intr-o carcasa compacta, lata si cu o greutate de putin sub 10 kilograme. Filtrele de praf sunt din plastic, dar au prinderi ferme in locasurile dedicate. Se simte ca o carcasa solida cand pui prima data mana pe aceasta si se vede ca a fost gandita de la inceput sa fie un produs premium. Atentia la detalii, vopseaua aplicata electrostatic si design-ul interior sunt diferit fata de alte carcase pe care le prezentam in mod normal. Y60 de la HYTE ramane o carcasa remarcabila in felul ei.
CONCLUZIE
HYTE Y60 este genul de carcasa diferita care te face sa apreciezi un lucru bine facut. Asamblarea unui calculator poate sa fie o provocare aparte in aceasta carcasa. Imi place sa vad alte formaturi de carcase Mid-Tower de la producatori noi, nu doar clasicele dreptunghiuri cu mesh sau sticla si airflow standard. Cand exista buget de 1000 lei pentru o carcasa trebuie si implementarea sa fie altfel. De aceea modelul Y60 se adreseaza posesorilor de sisteme vechi care vor sa isi faca ceva nou, performant si scump care sa schimbe perspectiva vizavi de sistemele moderne si de aspectul lor plicticos.
Y60 de la HYTE este o carcasa cu o constructie excelenta, compatibilitate mare a componentelor ( exceptie racirea de procesor de 160 mm la procesor ) si riser PCIe 4.0 inclus. Design-ul ei este unul diferit si placut, nu mai zic de modul de prezentare al componentelor care daca este facut cu putina atentie la culori exista potential sa iasa niste sisteme de tip Workstation/ Jocuri absolut minunate.
Carcasele HYTE sunt deja disponibile in Romania si se gasesc pentru achizitie. Modelul Y60 de fata are un pret mediu de ~1100 lei care difera in functie de culoare si magazin. Nu este un pret mic, dar pentru un sistem de ~12000-15000 lei poate fi o achizitie optima. Pana la urma, carcasa aleasa bine este o alegere pe termen lung, exact ca si sursa. HYTE Y60 este disponibila pentru achizitie la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!