Share

Recent am prezentat NAS-ul Asustor Flashstor 6 FS6706T cu bune si cu rele ( vezi material aici ). Daca in prima parte am vorbit despre el fizic, iata ca a sosit momentul sa vorbim despre performanta sa si dotarile sale fizice care ii asigura sau nu o performanta solida. Modelul Flashstor 6 FS6706T vine cu sloturi M.2 PCIe 3.0 care in teorie ofera siguranta de stocare ( prin matricea RAID ), cat si viteza de lucru care se ”exporta” prin cele 2 porturi de retea 2.5 GbE.

 

 

Procesorul Intel Celeron N5105 cu 4 nuclee la 2.0 Ghz alaturi de memoria de 4 GB Standard care am upgradat-o la 2 x 8 GB vor fi suficiente ca hardware cat sa propulseze performanta multa prin porturile 2.5 GbE. Problema ramane faptul ca retelele cu acest standard de performanta abia daca ofera viteze de ~250 MB/s in cele mai ideale scenarii. Mi se pare ca Asustor s-a zgarcit teribil prin conectivitate si a limitat cumva acest NAS sa atinga un potential si mai mare. Vom vedea asta clar in randurile urmatoare.

 

 

SPECIFICATII ASUSTOR FLASHSTOR 6 FS6706T

 

  • Tip dispozitiv – NAS cu 6 x sloturi de M.2 pentru SSD NVME;
  • Sistem de operare: ASUSTOR Data Master ( ADM );
  • Procesor Intel Celeron N5105 cu 4 nuclee la 2.0 Ghz ( 2.9 Ghz Boost );
  • Memorie RAM integrata 4 GB DDR4 ( 2 sloturi disponibile pentru maximum 16 GB );
  • Memorie Flash 8GB eMMC pentru OS;
  • Conectivitate USB: 2 x USB 3.2 Gen 2; 2 x USB 2.0;
  • Retea: 2x 2.5 Gigabit Ethernet (2.5G/1G/100M);
  • Conectivitate multimedia: 1x HDMI 2.0b, 1x S/PDIF;
  • Racire cu ventilator de 80 mm;
  • Adaptor retea de 65W;
  • Consum de 18.2W in operare;
  • Dimensiuni: 48.3 (H) x 308.26 (W) x 193 (D) mm;
  • Greutate: 1300 grame.

 

 

Retrospectiva Vizuala

 

Am ales SSD-urile Crucial P5 Plus ( vezi review ) pentru a popula Flashstor 6.

Aceste SSD-uri ofera un raport optim intre durabilitate – viteza si stabilitate.

Se pot pune atat pe NAS-uri cu M.2, cat si ca upgrade pentru laptopuri si desktop-uri.

Toate SSD-urile P5 Plus desigilate si gata de instalat pe Asustor.

Cam asa se prezinta toate sloturile M.2 nepopulate.

Flashstor 6 populat cu 6 SSD-uri Crucial P5 Plus.

Chiar daca totul este performant pe interior, iesirile de retea sunt cheia unei experiente performante.

Pentru 5-10$ cost de productie per port, chiar mergeau niste porturi duale 10 GbE.

 

 

Performanta

 

 

Am instalat ADM-ul pe Asustor Flashstor 6 FS6706T cu toate update-urile de rigoare si am inceput testele de performanta. Toate mediile de stocare cu care a intrat NAS-ul au fost SSD-uri similar de performante ( Crucial P5 Plus si Crucial T700 – vezi review ). Pe langa asta, am scos de la sertar cablurile de retea CAT 7 alaturi de un Switch de 10 GbE pentru cea mai buna performanta posibila. Iata ce a iesit:

 

Am realizat masuratori de performanta pe porturile de 2.5 GbE in RAID 0/1/5 si 10.

Performantele sunt similare ( in limita de eroare +5/-5 % ).

 

 

Pe partea de scenarii de utilizare sunt multe posibilitati pentru acest Flashstor 6, iar printre ele iata ce am identificat:

 

 

  • Poti folosi Flashstor 6 ca sistem de backup si lucru colaborativ la birou sau in afara lui;
  • Fotografii si Videografii pot edita materiale direct de pe NAS;
  • Poate fi integrat intr-un setup de lucru in miscare alaturi de laptopul/desktop-ul mITX preferat;
  • Are potential sa fie folosit ca un sistem multimedia de vizualizare/distribuire de continut;
  • Sistemul ADM ( Asustor Data Master ) are o multime de aplicatii care transforma un workflow simplu in unul modern, sincronizat si conectat.

 

Toate cele 6 Crucial P5 Plus analizate.

 

 

Concluzie

 

 

Asustor Flashtor 6 are un imens potential pentru a fi un sistem de stocare pasiv pentru backup, dar si activ pentru lucru direct de pe acesta. Interfata SSD-urilor M.2 ( chiar si limitate la jumatate din potentialul lor ) ofera performanta interna solida cu transferuri intre volume de peste ~1000 MB/s. Totusi cand vorbim de performanta externa ( inspre si dinspre laptop/pc ) lucrurile stau bine, dar nu foarte bine. Principala limitare fiind porturile 2.5 GbE, aceasta fiind principala mea dezamagire vizavi de acest model.

 

 

Totusi Asustor merita laude pe partea de format, greutate si usurinta de utilizare a sistemului de operare A.D.M ( despre care va voi vorbi in curand intr-un material separat ). Imi place sa lucrez cu Flashstor 6 in deplasare pentru ca poti edita fotografii direct de pe el si ocazional video-uri 1080P fara probleme. Daca te duci spre rezolutia 4K, te limiteaza viteza porturilor, dar sistemul ramane la fel de responsiv ( mai ales daca ii faci upgrade de memorie RAM ).

 

 

Pe viitor ma astept ca Flashstor 6 Mark II sa vina cu conectivitate imbunatatita, alimentator integrat si o constructie putin mai buna, iar daca vor reusi… NAS-ul aproape perfect cu SSD-uri exista si este transportabil. Flashstor 6 si Flashstor 12 sunt disponibile in Romania la preturi cuprinse intre ~2800 lei ( modelul testat ) si 4800 lei pentru modelul cu 12 sloturi M.2.

 

Aceste modele si altele din portofoliul Asustor sunt disponibile pentru achizitie la  PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut