Ultima oara am vorbit despre Cooler Master cand va prezentam Master Frame 700 ( vezi material ), iar acum a sosit momentul sa vorbim despre Oracle Air, primul Rack de SSD M.2 al brandului. Vine cu o interfata USB 3.2 Gen 2 Type C care garanteaza viteze de maximum 1000 MB/s la citire si scriere. Este compatibil cu SSD-urile M.2 in format 2280, 2260, 2242, 2240, 2230. In mod oficial, nu pare sa fie vreo limita de capacitate pentru SSD-urile instalate.
Oracle Air vine cu un design foarte fain si permite instalarea rapida si fara suruburi a SSD-ului la interior. Are o carcasa 100% metalica care se comporta ca un radiator imens pentru SSD-urile instalate. Cu totii stim ca SSD-urile PCIe 3.0/4.0 se incing, iar aceasta carcasa va face fata cu brio. Totusi, va recomand sa instalati SSD-uri PCIe 3.0 in case, pentru ca performanta se pierde prin interfata non-Thunderbolt. Cooler Master Oracle Air este compatibil cu sistemele Windows/Apple/Linux/iOS si Android. Am testat rack-ul si in randurile urmatoare am sa va arat de ce este capabil.
Specificatii Cheie Oracle Air
- Rack realizat din aluminiu ( carcasa din 3 bucati );
- Instalare usoara fara suruburi;
- Interfata USB 3.2 Gen 2 cu conector USB-C;
- Compatibil cu SSD-uri M.2 PCIe 3.0/4.0/5.0;
- Accepta SSD-uri in format: 2280, 2260, 2242, 2240, 2230;
- Viteza maxima interfata de ~1000 MB/s la citire si scriere;
- Dimensiuni: 128.5 x 42 x 18.5 mm;
- Greutate: ~100 grame.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia.
Design simplu, fara detalii tehnice.
In cutie se gaseste Rack-ul, pad-uri termice, prindere extra pentru SSD si cablu USB-C la USB-C.
Sa nu uit de manualul de utilizare.
Branding-ul Cooler Master exista si este subtil.
Cam asa se prezinta rack-ul la exterior.
Partea interioara se gliseaza spre exterior.
Asa arata partea de sus, triunghiul din dreapta pozei indica directia pentru deblocarea mecanismului interior.
Rack-ul si ale sale 3 bucati de carcasa.
Interfata USB-C, Interfata M.2 si placa adaptoare.
In 20 secunde se instaleaza SSD-ul si suntem gata de testat.
Utilizare si Performanta
Cooler Master Oracle Air este un Rack 100% metalic facut pentru a converti SSD-urile M.2 care stau degeaba in memorii externe de lucru. Chiar daca nu este Thunderbolt, acesta ofera suficienta performanta pentru a putea lucra direct de pe el cand vine vorba de editare foto/editare/video/grafica si multe alte aplicatii cu scrieri/citiri intensive. Cand se fac aceste opratiuni SSD-urile se incing cam tare, iar mai jos o sa vedeti si un test termic pe care l-am facut.
Datorita carcasei metalice, acest rack este foarte rezistent la socuri mecanice si la utilizare in conditii improprii, dar trebuie ferit de praf excesiv si de apa ( neavand o garnitura de cauciuc ). Ar fi fost frumos o prezenta de certificare IP67.
Pe partea de constructie, Oracle Air sta excelent, este aluminiu atent prelucrat si slefuit. Cele trei piese ale carcasei nu au multe margini ascutite si au un sistem rapid de instalare/extragere a SSD-ului. Design-ul este unul futurist, poti sa il confunzi cu o lucrare de arta. Cei de la Cooler Master chiar s-au straduit sa le iasa ceva bun si au si reusit. Design-ul este pe masura constructiei si rezulta un produs solid la propriu.
Performanta
Am instalat un Samsung 990 Pro de 2 TB ( vezi review ) in Oracle Air si am dat drumul la testele de performanta si de racire. Iata ce a iesi:
Cam asta am reusit sa obtin in CrystalDisk Mark si ATTO.
Performante limitate ale unui PCIe 4.0 la 1 GB/s.
In AJA gasim aceleasi cifre.
Viteza de scriere constanta ramane pe la ~630 MB/s la un fisier video.
Viteza de citire este constanta la 1.01 GB/s.
Pe partea de racire, RACK-ul face fata cu brio unui SSD PCIe 4.0.
Am dat un test de formatare la 990 Pro si temperatura de la inceput pana la final a crescut cu maximum 15 grade in toate cele 4 puncte de masura.
Concluzie
Oracle Air este un rack foarte bine realizat cu performante decente, mi-ar fi placut sa fie implementata o interfata USB mai rapida sau poate chiar Thunderbolt. Nu este clar de ce au scos acest model pe piata, pare sa fie orientat catre oamenii care vor sa isi faca singuri acasa propriul SSD extern. Instalarea se face rapid si totul functioneaza plug&play. Imi plac enorm design-ul si constructia.
Oracle Air de la Cooler Master este disponibil in Europa prin magazine, dar nu si oficial in magazinele din Romania ( cel putin nu inca ). Pretul este de ~350 lei pentru Rack, iar daca mai adaugam un Samsung 980 de 1 TB ajungem pe la ~650 lei sau 800 lei alaturi de un Crucial P3 de 2 TB ( vezi review ). Concurenta pe piata de SSD-uri externe este acerba si preturile se cam aliniaza intre unul facut acasa si unul de-a gata. Pentru cei care vor sa isi serviseze SSD-ul, clar recomand Oracle Air. Constructia solida fereste de orice tip de soc mecanic datele fragile de la interior.
Pana apare la noi pe piata acest Rack, restul produselor Cooler Master sunt disponibile pentru achizitie la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!