Despre Noctua am tot vorbit aici pe blog, dar de prea putine ori despre raciri full-tower mai accesibile. Asta se schimba de astazi cu prezentarea modelului Noctua NH-U12S Redux. Acest cooler este unul care are un pret de pana in 300 lei si vine cu mult potential de racire pentru cei care vor sa raceasca un Ryzen 7 sau un Intel i5 de noua generatie.
Noctua NH-U12S Redux este compatibil cu cele mai actuale si populare socket-uri. Fixarea radiatorului de placa de baza se face cu prinderea SecuFirm 2, lucru care ofera o instalare rapida in mai putin de 5 minute. La aceasta racire aplicarea pastei termice nu mai este necesara, pentru ca cei de la Noctua deja s-au ocupat de asta din fabrica.
Radiatorul are inaltime de 158 mm este strabatut de 4 heatpipe-uri care nu sunt sudate de lamele de aluminiu. Aici au facut putin de eficientizare al costurilor pe partea de constructie. Caldura din lamelele de aluminiu este disipata de 1 ventilator PWM de 1700 rpm de 120 mm, existand posibilitate pentru atasarea unui al doilea ( prinderea fiind disponibila optional, nu standard ).
Specificatii cheie NH-U12S Redux
- Compatibil cu socket-urile: Intel LGA2066/LGA2011-3, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA 1200 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+, AM4;
- Sistem de montare SecuFirm 2;
- Pasta termica NT-H1 pre aplicata;
- Suprafata de contact din cupru placat cu nickel si 4 heatpipe-uri si lamele din aluminiu;
- Inaltime maxima de 158 mm;
- Radiator compatibil cu un ventilator de 12 mm ( accepta maxim 2 ).
- Dimensiuni: 158 x 125 x 71 mm ( 45 mm grosime fara ventilator );
- Greutate: 710 grame cu ventilator;
- Garantie de 6 ani.
Specificatii Ventilator
- Viteza de rotatie: 450-1700 rpm;
- Rulment: SSO;
- Airflow maxim: 120.3 metri cubi pe ora;
- Zgomot maxim: 25.1dB(A).
Inspectie Vizuala
Cutia lui NH-U12S Redux este de un gri imaculat cu specificatii pe spate.
Noctua NH-U12S Redux vazut in cutie.
Asa arata radiatorul Redus cu cele 4 heatpipe-uri placate cu nickel.
Inaltimea de 158 mm ofera suficiente lamele pentru o buna racire.
Asa arata cu un ventilator atasat.
Asa arata si pasta pre-aplicata din fabrica…
Efectiv nu ai cum sa gresesti asamblarea unui desktop asa.
Prinderile NH-U12S Redux disponibile in pachet ( intel si AMD ).
Cateva detalii de aproape ale lamelelor din aluminiu si heatpipe-urilor.
Pentru cei care vor sa ataseze un ventilator redux secundar pe NH-U12S Redux se poate achizitiona separat.
Kit-ul contine ventilator secundar, prelungitoare, prindere ventilator si pad-uri.
Cam asa arata NH-U12S Redux cu 2 ventilatoare.
O racire aratoasa cu mult potential.
Utilizare
NH-U12S Redux este gandit ca o solutie de racire de buget care nu vine cu multe accesorii si o constructie de top fata de restul racirilor din gama Noctua. Radiatorul din aluminiu si cele 6 heatpipe-uri au potential sa isi faca treaba cu aproape orice tip de procesor chiar si cu un singur ventilator, dar cu conditia existentei unei carcase cu air-flow foarte bun.
Pasta termica NT-H1 pre-aplicata in forma de fagure ajuta incepatorii sa nu isi mai bata capul cu aplicarea si scurteaza timpul de instalare foarte mult. Avand prinderea SecuFirm 2, un NH-U12S Redux se poate instala in mai putin de 5 minute. Noctua furnizeaza si manuale usor de urmarit pentru cei incepatori. Turnul de racire are 158 mm inaltime si este compatibil cu 95% din carcasele MiddleTower de tip ATX.
Constructia acestui Redux este una solida, chiar daca conductele nu sunt sudate de lamelele de aluminiu, potentialul de racire este aici. Radiatorul este solid, iar suprafata de contact cu procesorul este cat se poate de fina si plata pentru un radiator fabricat in masa. Design-ul acestui cooler nu iese din liniile Noctua, chiar daca este un model de buget, aceasta racire arata similar cu restul portofoliului. Culoarea ventilatorului este putin mai placuta decat tema tipica Maro/Bej.
Pentru testarea Noctua NH-U12S Redux am folosit pasta termica pre-aplicata Noctua NT-H1 alaturi de un Ryzen 5 5600G de la AMD. Temperatura in camera de test a fost de 19.7 grade si umiditatea de ~51.2%. Am rulat pe procesor un Stress-Test de 30 de minute dupa o functionare moderata de 5-6 ore. Temperatura din IDLE a fost masurata dupa ce stress-test-ul a fost finalizat pentru o valoare cat mai reprezentativa. Testele s-au facut intr-un open-bench, iar cifrele obtinute de voi in carcase vor fi mai mari cam cu 5-10 grade in functie de airflow-ul modelului ales.
Iata temperaturile obtinute:
Cam astea ar fi temperaturile cu pasta pre-aplicata cu 1 si 2 ventilatoare atasate.
Concluzie
Noctua NH-U12S Redux este o racire interesanta si de buget care vine sa faca fata oricarui APU/CPU cu 6-8 nuclee. Poate raci si procesoare cu 12-16 nuclee intr-un Meshify 2 ( vezi review ), dar cu kit-ul optional de ventilator secundar achizitionat. Odata cu acesta, costurile de achizitie cresc, deci uneori un Noctua D14 la promotie va fi o valoare mai buna pentru performanta oferita. Noctua, totusi, face un prim pas important pentru racirile accesibile din sistemele desktop.
NH-U12S Redux este disponibil atat in varianta cu un singur ventilator pentru 295 lei, iar kit-ul NA-FK1 REDUX nu se gaseste in acest moment si poate ca este mai bine pentru ca nu mai ramane un cooler de buget. Pretul Redux este decent, dar departe de a fi unul de buget in acest moment. Racirile Noctua si ventilatoarele sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!