Mereu sunt incantat cand vine pe masa de test o carcasa mini ITX sau un kit de componente pentru un build compact. De data aceasta carcasa vine de la Cooler Master, acestia au anuntat recent MasterBox NR200. Aceasta carcasa are un volum de 18.22 Litri care o face sa fie similara cu ERA ITX de la Fractal ( vezi articol ). MasterBox NR200 are aerisire pe tavan, laterale si la baza pentru un airflow mult mai bun fata de Era. Vine la pachet cu ventilator de 92 + 120 mm incluse si ofera posibilitatea de montare a unei raciri pe apa de pana la 280 mm. Cu ajutorul acestei carcase se poate asambla un desktop puternic. Un procesor cu 12-16 nuclee va putea fi acomodat si racit corespunzator alaturi de o placa video din seria RX6000 ( vezi articol ) si RTX 3000 ( vezi review ).
MasterBox NR200 este o carcasa care ofera flexibilitate in integrarea racirilor pe apa sau a celor pe aer cu inaltime de ~155 mm maxim. Carcasa este compatibila numai cu surse SFX si SFX-L pentru un spatiu interior cat mai generos pentru raciri si placi video. Cooler Master intra pe piata sistemelor compacte cu o carcasa interesanta care vine cu mult airflow si pare sa fie ce trebuie pentru un workstation serios.
Specificatii cheie Cooler Master Master Box NR200
- Format: mini-ITX;
- Compatibila cu placile de baza: mini ITX si DTX;
- Volum: 18.25 litri;
- Porturi frontale: 2 x USB 3.2 + 1 x jack 3.5 mm ( microfon sau casti );
- Expansiune: 2 x 3.5 HDD sau 3 x SSD 2.5 inch;
- Suporta surse SFX sau SFX-L;
- Compatibil cu raciri pe aer cu inaltime de maxim 155 mm sau 76 mm pentru GPU Vertical;
- GPU Compatibil: Lungime 330 mm maxim ( in functie de sursa );
- Compatibila cu radiatoare de 240 mm ( pe podea ) / 280 mm pe lateral;
- Ventilatoare: 2 x 120 mm ( tavan ) si 2 x 120 mm la baza si 1 x 92 mm in spate ( care este inclus + 1 x 120 mm );
- Filtre de praf incluse in tavan, la baza si pe laterale;
- Greutate: 4.6 Kg ( fara sursa );
- Dimensiuni:376 x 185 x 292 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia exterioara si carcasa este compacta si usor de depozitat/manevrat.
In cutia cu accesorii gasim manualul detaliat alaturi de suruburi si ventilatorul extra.
Ventilatorul din cutia de accesorii este un 120 mm de 1800 rpm.
Partea frontala a carcasei vine cu un design minimalist si branding-ul nu este prezent.
Ambele laterale ale acestei carcase sunt din mesh si au filtre de praf magnetice pe interior.
Partea de sus este si ea magnetica si ofera 2 porturi USB 3.2 + butoanele de On/Off si Restart.
Si in partea de sus se pot atasa ventilatoare sau radiator.
Partea inferioara vine cu suport pentru 2 ventilatoare si filtru de praf magnetic.
Picioarele carcasei se pot detasa s inlocui cu altele printate 3D ( Cooler Master ofera fisierele deja ).
Cam asa arata textura filtrelor magnetice de praf.
Partea frontala este detasabila, iar tabla acesteia are cam ~3 mm.
Partea frontala fara capac ofer loc de atasare a SSD-urilor de 2.5 inch.
Partea din spate a carcasei ne arata ca aceasta permite instalarea unei placi video cu trei sloturi.
Prinderea panourilor laterale se face cu pini.
MasterBox NR200 ofera acces la componente din toate partile.
Capacul superior detasat.
Cablurile din interiorul carcasei.
Ventilatorul de 92 mm.
Locasul sursei SFX/SFX-L.
MasterBox NR200 castiga mult prin prezenta unui mesh inferior.
Mesh-urile superioare.
MasterBox NR200 versus Era ITX.
Comparatia din toate unghiurile arata ca MasterBox NR200 este mai scunda si mai lata si vine cu mult mesh.
Toate panourile pot fi indepartate pentru un proces de asamblare mai simplificat ca si dificultate.
Utilizare
MasterBox NR200 este o carcasa mITX cu multa aerisire care vine sa faca concurenta variantei ERA de la Fractal. Iar faptul ca ofera o aerisire la baza ii ofera un avantaj clar alaturi de faptul ca ambele laterale au mesh prezent. Volumul este de sub 19 de litri, dar cu o amprenta compacta pe birou se poate face un sistem cu Ryzen 9 si placa video cu slot triplu. In acest tip de carcasa se poate construi fara probleme un workstation compact format dintr-un Ryzen 9/ i9 + RTX 3080 fara probleme. Inaltimea de 155 mm a racirii pe aer permite folosirea unor variante performante de la Noctua sau AIO-uri in cazul in care placa video este montata vertical. Mesh-ul din jurul carcasei permite intrarea./evacuarea aerului cu un maxim de 5 ventilatoare ( 2 incluse ). La cum se prezinta MasterBox NR200 pot sa zic ca acesta va fi pe placul multora care nu vor sa mai auda de un sistem desktop Middle/Full Tower.
MasterBox NR200 are un design mai alungit si mai scund ca ERA, dar este si mai lata in acelasi timp. Toate aceste dimensiuni ofera compatibilitate mai mare cu componentele. Design-ul carcasei este facut sa fie accesibil la asamblare din toate partile, iar prezenta mesh-urilor cu filtre detasabile imbina design-ul minimalist cu airflow-ul. Curatarea carcasei de praf se va putea face foarte usor. Carcasa vine vopsita cu un strat de vopsea mata care ii ofera un aspect simplu, aceasta fiind disponibila in varianta alb sau negru ( cu sau fara geam securizat ). Partea frontala este simpla si nu are nici un fel de inscriptie. Constructia este una solida si cu o asamblare de calitate. Metalul nu se indoaie prea usor si rigiditatea la mutarea de pe birou in alta locatie confirma asta ( fie ca este goala sau plina ).
Managementul cablurilor va fi fi dificil de facut pentru ca nu exista spatii dedicate pentru acest lucru. In functiile de componentele alese acestea trebuie trasate in spatiile libere ramanse. Carcasele mITX sunt cunoscute pentru exteriorul minimalist nu pentru interioarele foarte aranjate. Abia astept sa fac un sistem curand in aceasta.
Concluzie
MasterBox NR200 de la CoolerMaster este o carcasa compacta si solida cu mult airflow. Posibilitatea de atasarea a radiatoarelor pentru racirea cu apa sau a unui total de 5 ventilatoare ofera posibilitati de racire nenumarate pentru sisteme puternice. Pentru cei care vor un workstation transportabil sau un sistem de jocuri compact pe birou aceasta carcasa poate fi exact ceea ce cautati. Faptul ca accepta placi video babane cu trei sloturi si placi mITX sau mDTX ofera mai multa libertatea in alegerea componentelor. Constructia este solida, iar asamblarea pare sa fie fara cusur. Cooler Master a facut o treaba buna si merita toate laudele. Curand un build pe canalul de Youtube alaturi de aceasta carcasa ( vezi canal ).
MasterBox NR200 este disponibil si in Romania intr-un stoc limitat. Preturile pleaca de la ~460 lei pentru varianta prezentata si pot ajunge pana pe la 560 lei pentru variantele cu sticla securizata. Cooler Master ofera o carcasa compacta la un pret onest. MasterBox NR200 poate fi PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!