Recent cei de la HyperX s-au vandut cu totul catre HP, dar divizia de memorii RAM a ramas la Kingston. Iar pentru a aduce gama inapoi, cei din urma au redenumit seria Fury in seria Fury Renegade si au fost relansate cu badge-ul Kingston. Am primit un de memorie 4 x 8 GB la 3200 Mhz pentru a vedea cam cum se descurca. Memoria RAM este una din componentele esentiale din componenta oricarui desktop / laptop. Memoria RAM are un rol crucial cand vine vorba de utilizarea si mai ales nivelul de multitasking al unui sistem.
Cele mai importante trei criterii in alegerea unui kit de memorie RAM sunt Capacitatea, Frecventa si Latenta. Setul Renegade vine cu 32 GB de capacitate, o frecventa de 3200 Mhz si o latenta de CL16. Kingston Fury Renegade sunt disponibile in frecvente cuprinse intre 2666 Mhz si 5333 Mhz si capacitati cuprinse intre 16 GB si 256 GB ( 8 placute ). Gama variata de capacitatii si frecvente ( 2666~5333 Mhz ) ofera adaptabilitate pentru orice platforma de jocuri/productivitate. In randurile urmatoare vom afla fix acest lucru.
Specificatii Cheie
- Standard: PC4-25600 ( DDR4 );
- Capacitate: Disponibile in kit-uri cuprinse intre 16 GB si 256 GB ( dual si quad channel );
- Frecventa kit: 3200 MHz ( profil X.M.P 1 );
- Se pot gasi module cu frecvente cuprinse intre 2666 Mhz si 5333 Mhz;
- Latenta CAS: 16 ( timing-uri 16-18-18 );
- Tensiune alimentare: 1.35 V;
- Disponibila si in varianta cu RGB;
- Garantie 99 de ani.
Inspectie Vizuala
Cam asa arata cutia memoriilor Fury Renegate.
Detaliile despre kit se gasesc pe coltul cutiei.
Fury Renegade vin intr-un blister de plastic.
Ca design nimic nu s-a schimbat, se aseamana 100% cu HyperX Predator.
Fury Renegade de la Kingston este un kit aratos cu performante obisnuite.
Utilizare si Performanta
Necesitatea unui kit de 32 GB de memorie RAM nu mai este ceva exagerat in anul 2021. Pe masura ce aplicatiile si pretentiile de multitasking au evoluat, toata lumea are nevoie de memorii cu capacitate de 16 sau 32 GB cu frecvente cat mai mari. Frecventa de 3200 Mhz a acestui kit vine in ajutorul/avantajul procesoarelor AMD care suporta din start frecventele mai mari, dar nici Intel nu s-a lasat mai prejos.
Cantitatea de memorie necesara variaza in functie de scenariul de utilizare dupa cum urmeaza:
- Jocurile actuale au nevoie de maxim 16 GB de memorie, iar cele putin mai vechi se multumesc chiar si cu 8 GB;
- Pentru editare foto standard si lucru cu fisiere de 100 Megapixeli o cantitate cuprinsa intre 8 si 24 GB este suficient;
- Editarea video necesita intre 16 si 32 GB de memorie RAM pentru editari video 1080P si 4K;
- Grafica si design-ul au nevoie de memorie cuprinsa intre 16 GB si 64 GB in functie de complexitate;
- Multitasking-ul zilnic consuma si el intre 8 si 16 GB. Pentru cei care lucreaza in multitasking extrem pe 2-3 monitoare un minim recomandat este 16 GB.
Kingston Renegade Fury de 32 GB este un kit de memorie mai mult decat calificat pentru instalarea in sisteme de tip workstation si de gaming. Constructia solida si compacta permite utilizarea placutelor cu majoritatea coolerelor de procesoare disponibile la momentul actual. Urmeaza si un build cu aceste memorii.
Performanta
Pe partea de performanta memoriile le-am masurat cu ajutorul AIDA 64 Engineer ( Profil X.M.P ). Iata ce performante am obtinut:
Pe langa acest test am instalat Primo Ramdisk pentru a emula din memoria RAM un disk de stocare temporar ultra-rapid. Aceasta aplicatie ofera posibilitatea sa utilizati o portiune din memoria RAM ca o mica partitie ultra-rapida. Am rezervat 16 GB de memorie din cei 32 GB instalati si iata ce viteze am obtinut:
22 GB/s la scriere si citire nu este rau deloc.
ATTO arata viteze de citire/scriere foarte variabile a disk-ului mega rapid.
Concluzie
Kingston Fury Renegade ofera performanta buna si similara cu varianta de la HypeX. Majoritatea seriilor noi Kingston vin sa inlocuiasca seriile brandului frate care a mers in portofoliul HP. Kit-ul Renegade ofera performante bune in testele sintetice si o latenta rezonabile pentru frecventa oferita. Memoria se potriveste de minune cu procesoarele Intel/AMD de ultima generatie care vor 3200 Mhz pentru o functionare optima.
Cu un kit de 32 GB de memorie poti face un desktop de editare foto/video, te poti juca si face multitasking ceva mai avansat ( specific vremurilor actuale ). Fury Renegade in varianta de 4 x 8 GB este un minim necesar pentru platformele Threadripper ( vezi material ), unde memoria Quad-Channel este recomandata.
Fury Renegade se gaseste in kit-uri care pornesc de la 2 pana la 8 placute ( 16 GB / 128 GB ), asta cel putin in magazinele de la noi. Memoriile sunt disponibile si in varianta cu sau fara RGB. Preturile variaza intre ~450 lei si 3500 lei. Kit-ul prezentat mai sus costa ~800 lei. Memoriile DDR4 Renegade si alte produse Kingston sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!