Seria de AIO-uri InWin BR 36 / 24 a fost lansata recent, iar la rodaj am primit un BR36 pentru testare. Am avut de facut cateva sisteme cu Ryzen 9 din seria 7000 si cu aceasta ocazie l-am putut pune la treaba. InWin BR 36 are un radiator 360 mm, 3 ventilatoare de 120 mm, dar mai exista un ventilator pe block-ul de racire care permite racirea suplimentara pentru RAM si VRM.
Ventilatoarele RGB InWin Luna au un flux de aer de ~83 CFM pentru o viteza maxima de rotatie de 1800 RPM, in timp ce ventilatorul de pe block are 2500 RPM. Suprafata block-ului de racire este din cupru, iar pompa este exterioara, similar cu ce vedem pe racirile BeQuiet Silent/Pure Loop ( vezi review recent ). InWin BR36 are multa concurenta, dar avand in vedere implementarea, acesta pare sa aiba mult potential.
Il vad integrat in sisteme desktop de tip middle tower si full-tower ( are tuburi de 45 cm ) si poate raci procesoare Intel i7/i9 si orice cip din seria Ryzen 9 vechi sau nou. Iar pentru asta ramaneti aproape, in randurile urmatoare veti vedea cum se descurca.
Specificatii cheie InWin BR36
- Radiator de 360 mm din Aluminiu;
- Dimensiuni radiator: 397 x 120 x 27 ( cu ventilatoare are 52 mm);
- Viteza pompa: maxim ~5200 RPM ( pompa este in afara radiatorului );
- Socket-uri compatibile: LGA 1200/1700 si AM4/AM5 + alte socket-uri mai vechi;
- Waterblock cu suprafata de contact din cupru si inaltime de 65 mm;
- Waterblock cu ventilator de 2500 rpm si iluminare RGB
- Tuburi din cauciuc acoperite cu nailon tesut ( lungime 45m );
- Fitting-uri waterblock mobile si indoite la 90 de grade;
- Vine in pachet 3 ventilatoare de 120 mm la ~1800 rpm ( InWin Luna 120mm PWM );
- Greutate: ~1100 grame;
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia racirii cu toate informatiile si specificatiile disponibile pe produs.
In cutie, pe langa BR36, se mai gasesc suruburi, bracket-uri de instalare ( AMD / INTEL ), adaptoare, pasta termica si un manual. Exista chiar si o telecomanda cu cablu.
Ventilatoarele InWin Luna vor avea grija ca aerul proaspat sa treaca cum trebuie prin ventilator.
Cam asa se prezinta waterblock-ul cu ventilator.
Tuburi cu fitting-uri din plastic, suprafata de racire din cupru si un ventilator.
Iata si pompa exterioara care este silentioasa, reduce vibratiile pentru ca este atasata la exteriorul block-ului.
Profilul lui InWin BR36 cu ventilatoare instalate.
Iata o fotografie cu radiatorul de 360 mm.
Solid, subtire si gata de treaba cu ale sale lamele mici.
Cam asa arata partea de iluminare pentru InWin BR36.
Utilizare
InWin BR36 este un AIO de generatie noua care vine sa faca competitie deja intr-o piata saturata de astfel de raciri. Totusi, fiind un brand cu reputatie buna in sfera carcaselor pentru entuziasti, nu am avut cum sa ma „abtin” si sa nu o testez. Seria InWin BR este disponibila in variante de radiator cu 240 mm / 360 mm si, ca principal diferentiator fata de modelele prezente pe piata, acestea imbina pompa externa ( intalnita si la seria BeQuiet! ) si un ventilator pe waterblock pentru racirea de VRM/Memorie. InWin BR36 vine cu pompa externa pentru a elimina zgomotul si vibratiile excesive fata de o pompa in radiator/waterblock. Racirea de RAM si VRM ofera un plus valoare sistemului pe care este instalat AIO-ul.
BR36 are un radiator suficient de generos, iar ventilatoarele InWin Luna sunt suficient de capabile sa mute aerul si sa raceasca lichidul din interior. Il vad potrivit la sistemele de jocuri/productivitate alaturi de o carcasa cu mesh si un Ryzen 9 din seria 7000 si unul din noile i7/i9 din seria Raptor Lake Refresh. Posibilitatile sunt multe, dar pentru cei care vor un AIO mai compact intr-o carcasa M-ATX pot opta pentru modelul de 240 mm pentru Ryzen 7 si Intel i5.
Instalarea lui InWin BR36 se face foarte usor pe AMD sau Intel, dureaza cam 10 minute si implica o prindere de bracket pe waterblock pentru AMD si suruburi pentru prinderea ferma a block-ului. In cazul Intel ai nevoie de bracket-ul de waterblock + cel din spatele placii de baza cu cauciucuri mici si enervante uneori. Pe Intel as zice ca experienta de instalare este putin mai dificila, dar nimic imposibil. Orice incepator cu manualul in fata poate cuceri acest task. O ultima mentiune ar fi ca manualul putea sa fie mai detaliat vizavi de orientari. De altfel, o experienta placuta.
Pe partea de constructie, InWin BR36 este realizat din plastic / cupru pentru waterblock si suprafata de contact. Tuburile sunt din cauciuc pe interior si nailon pe exterior, iar lungimea lor de 45 cm este benefica pentru cei care folosesc carcase de tip Full-Tower ( standardul in piata fiind de 40 cm ). Radiatorul are o rama solida, profil subtire si este unul standard intalnit la mai toate AIO-urile de pe piata. Per total, InWin BR36 este un AIO cu potential si constructie solida.
Performanta
InWin BR36 a fost testat pe platforma AMD, mai exact un Ryzen 7 7700X. Iata si rezultatele:
Ryzen 7700X nu este un cip usor de racit, dar temperaturile par sa fie cat se poate de rezonabile.
Ambientul a fost undeva pe la 22.3 grade Celsius.
Frecventa la inceputul testului a stat pe la 5.05 Ghz, iar pe final a ajuns pe la 4.85 Ghz.
Concluzie
InWin BR36 este o racire AIO interesanta si capabila, gata sa tina piept intr-un mod silentios oricarui procesor i9/Ryzen 9 fara prea multe probleme. Atata timp cat utilizatorul il instaleaza corect ( presiune si orientarea pompei fata de radiator ) si foloseste pasta termica adecvata ( NT-H2 – Kpx – Thermal Grizzly ) nu prea exista motiv de performanta improprie. Ventilatorul de pe waterblock isi face si el treaba foarte bine, la fel ca si pompa externa.
Constructia este si ea solida, iar implementarea RGB din waterblock si ventilatoare este de bun gust si controlabil din orice aplicatie de la placa de baza. Raportul intre pret si performanta pentru BR36 este excelent, mai rar un AIO cu astfel de dotari sa fie disponibil pe piata locala la ~640 Lei, iar varianta de 240 mm costa 540 lei. Un pret excelent pentru ambele dimensiuni avand in vedere compatibilitatea cu cele mai noi socket-uri AMD si Intel. Racirile InWin pot fi achizitionate de la Shop4PC ( vezi aici oferta completa ).